Vastaranta: Engadine Skimarathon

Jasminin ja Valtterin kisaillessa jo Espanjan lämmössä tiimin toinen osa haki Euroopan viimeisiä lumia ja suuntasi Engadineen hiihtämään.

Sonjan kanssa ollaan kierretty yhdessä paljon kisoja. Sonja on ollut huoltajan osassa ja itse olen huolehtinut kilpailupuolesta. Nyt osat olivat kuitenkin toisinpäin ja Sonja sai vetää numeron päälle ja minä juosta sauvojen kanssa hangessa, uhmata liikenteen asettamia hidasteita ja vekslata auto pieniinkin rakoihin parkkiin.

Engadine Skimarathon on Alppien suosituin maratoni keräten lähes 15 000 lähtijää vuosittain. Suomalaisiakin paikalla oli mainittakoon naisten kisan voittaja Riitta-Liisa Roponen ja Hakan "entiset kovat miehet" pari Pietilää ja Heinonen.

Vastarantablogi maisemaengadinEngadin maratonhiihto käydään upeissa maisemissa. Kuva: Jukka VastarantaSonja oli varsin onnellinen, kun pääsi hiihtokisoihin. Välillä tuli jo hiukan paatuneena kilpailijana mieleen, että kannattaisiko meidän vaihtaa pysyvästi rooleja. Sonjaa kun tuntui hymyilyttävän ja minä hiukan enemmän yrmistelen kisojen alla. No ehkä minulla on oikeastaan aina meidän elättäminen panoksena joka hiukan vakavoittaa. Kyllä itsekin hommasta oikeastaan nauttii vaikka ei aina siltä vaikutakaan.

Odotellessa Sonjaa ensimmäiselle huoltopaikalle rapealla ladulla auringon noustessa ja tuhansien hiihtäjien lähestyessä parvena järvenjäällä hiukan alkoi harmittamaan ettei ole itse hiihtämässä. Olin kyllä mielessäni pitänyt pientä jälki-ilmoittautumismahdollissuutta, mutta jättänyt sen käyttämättä viime viikon kamalan kokomies jumin takia. Ei paljon tarvinnut edes lenkki hiihdosta nautiskella. Pienet huoltohommat kuitenkin palauttaa sille syke nousee vaikka lihakset ei koville joudukaan.

Armeijan tullessa kohdalle huoltajat siirsivät varasauvoja kauemmas. Itse taistelin huoltokummullani elintilasta 6 Sveitsin maajoukkue huoltajan kanssa, kun hiihtäjiä vilisi ohi. Onneksi sain Sonjan pongattua porukasta, jossa hän veti vallan hyvillä sijoilla vielä hymyillen.

Miesten kärki kisassa veti aika hyvää haipakkaa, mutta Roponen veti melki samaa vauhtia. Oli hienoa olla paikalla, kun suomalainen voitti kisan. Oli kiva olla maasta jossa homma osataan!

Vastarantablogi sonjakallioengadinOnnellinen Sonja maalissa. Kuva: Jukka VastarantaSonja hiihti maaliin toiseksi parhaana suomalaisena naisena ja parhaana Kanto Zurichin naisena. Paikallislehtikin Sveitsissä muisti asiasta mainita maanantai aamuna! Sonja oli vielä kisankin jälkeen onnessaan tapahtumasta. Ennalta vaikuttanut järven jäitä halkova hiukan tylsältä vaikuttanut rata oli osoittautunut mielenkiintoiseksi vauhdin ja hiihtäjien määrän ollessa melkoinen. Sonja ei enää ihmetellyt miksi kisa on niin suosittu ja päätti ottaa osaa kilpailuun myös ensivuonna. Sitten mennään molemmat ja aloitetaan satsaus talven alusta. Hoidetaan lähtöpaikat kuntoon, ettei tarvitse ohitella tuhansia ja seisoskella mäkien juurissa. Kotimatkalla mietimme, että tästä voisimme saada yhteisen hiukan stressivapaamman harrastuksen kuin pyöräily.

Suunnitelmat kuitenkin alkoivat jo karkaamaan käsistä ja tavoitteet nousta kärkisijoille. Ei kai auta, kun hoitaa kesän aikana nippu suksia talliin ja heti lumien tultua tekemään startti ja kiri harjoituksia! Stressi on aina mukana kun vähän satsaa.

Nyt kuitenkin ruoho vihertää ja vettä sataa. On viimein pyöräkauden aika!

Lyyti.com

Kuuntele uusin Latu Podcast

Blogisti Jukka Vastaranta

JukkaEsittelykuva

Jukka Vastaranta on maantieajon nuorten MM-hopeamitalisti ja ajanut Rabobankin ammatilaistallissa Protour-tasolla. Viime vuosina Jukka on keskittynyt maastopyöräilyyn. Vuonna 2011 hän saavutti maratonmatkoilla EM-hopeaa ja MM-kilpailuissa 2014 viidennen sijan. Tällä hetkellä hän edustaa suomalaista Croc Sports tiimiä.

ulvang banneri