Vastaranta: Tulisiko meistä superkansa?

Lepopäivää viettäessä meni ajatukset maailman pelastamiseen. Aina välillä on kiva miettiä muutakin kuin minkä mittaiset kammet pyörii parhaiten ja onkohan tämä lepopäivä aiheellinen vai vain lisääntyneen laiskuuden ensimmäisiä merkkejä. Tällä kertaa omatunto on kuitenkin vielä puhdas sillä yli 30 tuntia napsahti treeniä nollakelissä pyöräillen kylmän pakottaessa tehot vielä ainakin kohtalaisen ylös.

jukka tuulilasiTalviset olosuhteet. Kuva: Jukka Vastaranta

Ajatus lähti lentämään lukiessani erästä blogia "Viinarallille loppu" ja muistellessani kommentteja, joita erehdyin lukemaan alamäkimiehestä Matti Lehikoisesta kertoneen jutun alta. Jutut eivät aivan minun ideastani kertoneet, mutta herättivät ajatuksia.

Juttu Lehikoisesta kertoi hänen hienosta urastaan sekä useista loukkaantumisista. Kommenteissa hienot saavutukset unohtuivat ja joku nosti esille kuka maksaa kulut kun Lehikoista tai muita hurjien lajien ammattilaisia ja harrastajia parsitaan kasaan. Kommenttien mukaan yhteiskunta kaatuu ja kuluja ei sai jättää veronmaksajien harteille.

Eräs blogi käsitteli uutta alkoholiveroa. Veroahan ollaan nostamassa ja tätä kautta valtio saa lisätuloja kun ihmiset ostavat alkoholia. Alkoholin suurimmat kulut kuitenkin valtiolle tulee kuulemma alkoholin aiheuttamien terveyshaittojen hoitamisesta ja kansahan juo ja ostaa jatkossa viinansa Virosta.

Tuli mieleen, että terve nuorimies joka ilmoittaa harrastavansa vaarallisia urheilumuotoja joutuu maksamaan erilaisista vakuutuksista ainakin kaksi kertaa enemmän kuin rauhallisempi kaveri sen takia, kun sormi voi mennä välillä poikki. Kuitenkaan hiukan epäterveempi tupakoiva alkoholia reippaasti nauttiva ja terveydestään piittaamaton kaveri ei joudu extraa maksamaan vaan yhteiskunta kyllä hoitaa.

Pitäisikö kuitenkin hommia hiukan antaa ihmisten omalle vastuulle. Olisin aivan valmis ottamaan extravakuutuksen, joka korvaisi sormien katkeamisen tehdessäni jotain tavallisesta poikkeavaa esim. kilpaillessa maastopyörällä. Yhteiskunnan ei tarvitsisi maksaa siitä penniäkään. Semmoinen vakuutus minulla onkin.

Reilua kuitenkin olisi, että myös tupakoivien ihmisten pitäisi ottaa vakuutus keuhkovaivojen varalle, alkoholia nauttivien olisi vakuutettava maksa, jos haluaa sitä ilmaiseksi hoidatuttaa. Liikaa karkkia tai pullaa syövien ja selvää ylipainoa kantavien pitäisi ottaa ylipainovakuutus painosta johtuvien ongelmien varalle.

Vain kiltisti sauvakävelevät terveellisesti syövät ihmiset uskaltaisivat olla ottamatta vakuutuksia ja he voisivat ilmaiseksi käyttää terveyspalveluja, jos vaikka sitkeä nuha yllättää. Kaikki elämällään kikkailevat lisäisivät valtion tuloja valtiolta ostettavilla vakuutuksilla elämästä nauttimisen aiheuttamien riskien varalle. Pullaa, karkkia, viinaa ja maastopyöriä myytäisiin vaikka verotta niin niitä ei tarvitsisi muista maista haalia. Jäisi nekin rahat Suomeen.

Voisi lisätä terveellisen elämän arvostamista ja liikunnasta voisi tulla jopa muotia. Valtiollakaan ei olisi juuri lainkaan terveyskuluja maksettavanaan.

Alla on vielä kuva syystä, joka aiheutti minulle nuo 30 tuntia treeniä. Siinä on nyt 170mm kammet jotka pyörii minun jaloillani aika hyvin. On kuin olisi saanut herkkyyden ajamiseen takaisin.

jukanspessuPyörä ja maisemat. Kuva: Jukka Vastaranta

Lyyti.com

Kuuntele uusin Latu Podcast

Blogisti Jukka Vastaranta

JukkaEsittelykuva

Jukka Vastaranta on maantieajon nuorten MM-hopeamitalisti ja ajanut Rabobankin ammatilaistallissa Protour-tasolla. Viime vuosina Jukka on keskittynyt maastopyöräilyyn. Vuonna 2011 hän saavutti maratonmatkoilla EM-hopeaa ja MM-kilpailuissa 2014 viidennen sijan. Tällä hetkellä hän edustaa suomalaista Croc Sports tiimiä.

ulvang banneri