Vastaranta: Maratonit avattu voitolla!

Palkintojenjaossa. Kuva: Sonja Kallio

Palkintojenjaossa. Kuva: Sonja Kallio

Kausi alkaa olemaan päällä ja ensimmäinen voitto on saavutettu. On hienoa saada tulosta heti kauden alkuun, sillä se poistaa hiukan paineita ja voi jatkaa rennommin.

 

Pitkän harjoituskauden jälkeen, kun on kokeillut uusia asioita ei koskaan oikein tiedä missä oikeasti mennään ennen kuin kilpailussa pääsee kuntoaan mittaamaan. Nyt näyttää siltä, että ei aivan päätä olla seinään hakattu ja oma tekeminen on ollut hyvillä raiteilla. Aika suuriakin muutoksia on tehty ja panostettu muutamiin tärkeisiin asioihin, jotka ovat olleet hiukan sivualalla johtuen kapasiteetin puuttesta, mikä on johtunut muihin osa-alueisiin satsaamisesta.

Kisa Kemptenissä oli kerännyt viivalle Sveitsin, Saksan ja Suomen parhaimmistoa. Mukana oli myös Saksan mestari valkoisessa paidassaan. Muutaman tiukan nousun jälkeen meitä olikin kärjessä tuttu porukka taistelemassa kärkipaikoista. Itsellä jalka oli hyvä. Jalka on ollut ihan ok koko kuukauden, mutta loppua kohden se on vain alkanut pyörimään paremmin ja paremmin. Huhtikuussa treeniä on kertynyt 110 tuntia sisältäen monta täyslepoa, joten ajopäivinä on oikeasti ajettukin. Tuohon lisää 20h hierontaa ja kymmenen tuntia venyttelyä niin hiukan on satsattu! Hieronnan on hoitanut tyttöystävä 10 tuntisten työpäivien päälle joten ei ihan mukavuusalueella ole pehmoillut hänkään.

Jalka siis tuntui hyvältä vaihtelevalla mutta maksimissaan 3 minuuttisia nousuja sisältävällä radalla. Kärkiporukassa oli 3 saman tiimin kuskia, joten en halunnut tulla heidän kanssaan vauhdikkaalle viimeiselle 3 kilometrille jossa iskun paikkoja ei liiemmin ollut. Iskin radan suurimmassa nousussa asenteella kaikki tai ei mitään. Tuli oikein maantieajat mieleen, kun silloin käytin aina kovaa "jumppiani" tuloksen teossa. Nyt iskin porukan perältä myötäleestä nousuun niin paljon kuin lähti ja vedin seuraavan 3min nousun kuin maali olisi ollut sen päällä. Päällä yksi mies peesissä ja jalat hapoilla. Muistot vaan parani, kun käytin toista vanhaa taktiikkaani "kun jalkoihin sattuu ihan törkeesti, muita sattuu vielä enemmän ja kohta ne tippuu" ja isompaa vaihdetta peliin niin hapokkaat jalatkin menee vielä muutaman minuutin kovaa. Saksan mestari siellä peesaili, mutta annoin mennä seuraavaan nousuun asti, jossa hän sitten iski!

Oma taktiikka oli koitua kohtaloksi, mutta onneksi happopallo reisillä sain tsempattua itseni vielä sen mäen päälle. Vääntö mäen lopussa ei ollut varmaan kauneinta katsottavaa ja oli pieni pelko, että nousukahva jää käteen. Siitä sitten loppu yhdessä maaliin asti ja voitin kirin. Hyvä homma!

Voittoon varmasti siivitti muutama hyvin tehty asia. 6 kuukautta säännöllistä maksimivoimaa ja joka päivänen Fastin palkkari ja proteiini lisä. Miehen massa on ollut Tammikuussa jo 74kg joten lihasta on tarttunut. Nyt paino on 66kg ja verisuoni kapuaa nivusesta kylkiluihin joten rasvat aika alhaalla. Noilla rasvoilla on oltu alle 62kilon. Lihaa on siis hiukan tarttunut ja se näkyy voimassa ja siinä, että voitin kisan. Kiriä kun hankala ilman voimaa voittaa ja yksin maaliin tulo on sekin vaikeaa.

Toinen asia jota olen ottanut käyttöön on ollut lenkillä nautittu Intra aminohappojuoma Fastilta. Olen vetänyt sillä kaikki tämän huhtikuun 110 harjoitustuntia. Lenkillä ei ole nälkä vaivannut ja jopa 7h lenkeillä ei ole tullut reisien kutistumisilmiötä. Vedin Intralla ensimmäistä kertaa kilpaa myös. Sekoitin intraa ja urheilujuomaa yhteen. Nopealla 80km maratonilla join 1.5l intraa ja puoli litraa colaa lopussa, sekä söin 5 geeliä. Aamulla soin 125g riisiä banaanilla. Tuosta tuli minun kauden kisaruokaresepti. Jotta tuon määrän juomaa pystyy saamaan tarvitaan superhuoltaja. Sonja oli kaikkialla pullojen kanssa. En aina edes voinut pulloa ottaa, kun rajansa silläkin mitä 6 asteen lämmössä voi juoda. Kilpakumppanit vitsailivat, kun näkivät Sonjan joka paikassa, että Jukka sinun pitää nyt ottaa taas juomaa, kai pullo on jo tyhjä. Tuollaisiin huoltosuorituksiin ei pysty kuin kiertämällä parituntia rataa autolla edellisenä iltana ja tekemällä tarkka suunnitelma mihin laittaa auton parkkiin ja mitä kautta menee minnekin. Muuten homma ei toimi. Sonja ei ole koskaan ollut myöhässä. Tärkeää on myös nähdä Sonja 30min välein, saada väliaikatiedot, tietää että varaosat ovat valmiina ja kiekot käsissä ja ne varmasti vielä asetellaan paremmin valmiiksi, jos en tule omalla paikalleni ajoissa huoltoon. Auttaa kuskia, kun voi keskittyä ajamiseen.

jukka2904 sonjakallioJukka tyytyväisenä kilpailun jälkeen. Kuva: Sonja Kallio

Tulevana viikonloppuna ajan Gardalla maratonin jolla matkaa noin sata ja nousua noin 4000m. Se on siis aika raaka maratoni ja vaatii hiukan erilaisia ominaisuuksia kuin eilen. Katsotaan kuinka pitkät mäet nousee. Jos ei nouse tällä koostumuksella niin sitten ei kannata vetää itseään ihan niittiin sillä Singenissä vauhtia taas riittää kahden viikon päästä. Hyvä on kuitenkin pieni niitti antaa reisille, jotta ne kestäisivät Singenissä, kun laitetaan ketju kireälle paukusta ja vedetään peltoaukeaa aika haipakkaa.

Kauden sana on ollut paluu käyttämään minulle luotuja ominaisuuksia eli pienen vahvan miehen nopeutta ja rajattua nousukykyä. Jos ei pitkä mäki nouse niin ei kannata siitä alkaa stressaamaan vaan ajaa kisoja joissa niitä ei ole. Paljon helpompaa muokata kalenteria kuin miestä! Realismi ja rauhoittuminen ei ole poltteen puutetta, vaan opittua viisautta poltteen ja yli-intoilun vallassa tehdyistä virheistä. Pitää tehdä sitä mihin pystyy eikä hamuilla jotain mihin ei pysty. Helppoa paperilta luettuna, mutta niin kamalan vaikeaa toteuttaa. Unelmoida kannattaa ja se auttaa jaksamaan, mutta työtä kannattaa tehdä realistisia tavoitteita varten eikä hetken huumassa tehtyjä unelmia varten. Voi muuten mennä työt hukkaan. Olisikohan sen jo oppinut vai onko nämä vanhoihin realistisiin juttuihin paluut taas jotain uusia intoiluja!

-Jukka

Lyyti.comKuuntele uusin Latu Podcast

Kuuntele uusin Livigno2Levi Podcast

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit

Kaupalliset yhteistyöt

Kuukauden luetuimmat

 1. 03.10.2020Kaisa Mäkäräinen vauhdissa Kolilla
 2. 17.10.2020Mäkäräinen taas vauhdissa poluilla
 3. 12.10.2020Oloksen Tykkikisat peruttu – 30 vuoden historiaan katkos
 4. 29.10.2020Imatralla hiihdetään viikonloppuna kilpaa – tässä kotimainen kausi pähkinänkuoressa
 5. 23.10.2020Lapissa hiihdetään jo luonnonlumella!
 6. 30.10.2020Bolshunov, Neprayeva, Niskanen...Olos vetää huippuja Tykkikisojen peruuntumisesta huolimatta
 7. 15.10.2020Tulevan kauden suunnitusmaajoukkue valittu
 8. 25.10.2020Vuokatti Sport Biathlon Team kehittyy Mäkäräisen ja Nousiaisen kokemusta hyödyntäen
 9. 09.10.2020Northug treenaa jälleen!
 10. 27.10.2020Pärmäkoski paljastaa: Tykkiparia säästellään olympialaisiin
 11. 22.10.2020Yleisöllä pääsy ampumahiihdon maailmancupin avaukseen
 12. 08.10.2020Team Electrofit tekee paluun Visma Ski Classics -sarjaan
 13. 10.10.2020Miska Poikkimäki totuttelee uuteen arkeensa: "On luottavainen fiilis"
 14. 21.10.2020Magner Dalen: Harjoittelemme rajoilla ja välillä ylikin
 15. 12.10.2020Suomi neuvottelee tulevan talven nuorten MM-hiihdoista
 16. 06.10.2020Pärmäkosken harjoituskausi sujunut ilman ongelmia
 17. 07.10.2020Pärmäkoski puhuu avoimesti ravintoasioista ja painosta sekä paljastaa suosikkipitsansa reseptin
 18. 27.10.2020Ruka sai vihreää valoa maailmancupin avaukselle
 19. 02.10.2020Hiihtoliitto vailla markkinointijohtajaa – Töykän lähtö tuli yllätyksenä
 20. 17.10.2020Rantanen ja Suna mestarit suunnistuksen SM-erikoispitkällä
 21. 07.10.2020Polarilta markkinoille uusi lippulaivamalli
 22. 02.10.2020Oona Kettunen tyytyväinen vapaan hiihtonsa kehitykseen: "Tekninen puoli on pikkuhiljaa mennyt eteenpäin"
 23. 27.10.2020Skandinavia Cupin avaus Rovaniemelle
 24. 23.10.2020Ruotsin maajoukkuekin pääsi lumelle
 25. 22.10.2020Treenitorstai: Seitsemän hyvää voimaliikettä kuntohiihtäjille
 26. 20.10.2020Iivo Niskasen kauden ensimmäinen tosi testi Rukalla – "Perusasiat ovat toistaiseksi johtaneet kehitykseen"
 27. 01.10.2020Kestävyysurheilu.fi Wsportsmedian omistukseen
 28. 19.10.2020Sami Jauhojärvi aloitti valmentajan ammattitutkinnon suorittamisen – nähdäänkö mies tulevaisuudessa maajoukkuevalmentajana?
 29. 14.10.2020Yläkoululeirityksessä laadukasta treeniä hyvässä porukassa ja ideoita kotiharjoitteluun
 30. 21.10.2020Anita Korva toivoo pääsevänsä takaisin ehjään harjoitusrytmiin

ulvang banneri