Vastaranta: Myllerrystä mielessä

Maratonin EM-kisoista on kulunut aikaa nyt kuukausi. Kisojen jälkeen on ehtinyt paljon tapahtua. Voittoja on kertynyt neljä. Olen voittanut jokaisen kilpailun joissa olen esiintynyt.

Blogia ei ole kuitenkaan saanut kirjoitettua, sillä mielessä on ollut paljon asioita mihin suuntaan pitäisi edetä. Jos olisin laittanut kaikki asiat paperille ja kirjoittanut ne vielä blogille niin jokuhan olisi voinut alkaa pitämään minua tuuliviirinä.

Viikko EM-kisoista puhkuin hyvää kuntoa ja voitin kisan. Seuraavana viikonloppuna puhkuin edelleen vaikkakin jo hiukan tipahtamisen rajoilla mennen ja voitin kaksi kilpailua lumisissa kylmissä olosuhteissa. Siihen päälle vedin vielä keskiviikkona erittäin hapokkaan testin. Jalat menivät siis pahaan jumiin ja mieli sekaisin väsymyksestä ja testin tuloksista. Jalat olivat pullollaan happoja ja testin tuomat tulokset, jotka kertoivat, että olen oikein Mr. Happo, eivät helpottaneet olotilaa.

Testin jälkeen olin kaksi viikkoa aika väsynyt ja ajaessa tuntui, että mies menee hapoille, kun hiukankin nousee putkelle. Ei treeni maittanut, eikä oikein tiennyt miten pitäisi treenata. Noina synkkinä väsyneinä aikoina joka päivä tulee uusi idea mitä pitäisi tehdä ja mitä ei pitäisi enää ikinä enää nähdäkään. Ideoita oli monenlaisia ja pitkästä aikaa olin taas sen verran syvällä ajattelu montussa, että sieltä tuli ulos jotain tuloksiakin.

Hiukan uudenlaisesta kuntotestistä sain ulos uutta tietoa, jotka varmistivat jo omilla tuntemuksilla hankittuja tuloksia. Sain oppia hiukan entistä tarkemmin mikä on heikko kohtani/vahvuuteni. Yhdisteltyä testistä saamiani tietoja omiin ajatuksiin ja tuntemuksiin ja ajellessani lenkkiä testin jälkeisinä aikoina tajusin merkittäviä asioita itsestäni. Moni testi aikaisemminkin oli minulle samoja asioita esille tuonut, mutta kukaan ei ollut osannut tulosta selittää ja itse en ollut osannut yhdistää sitä tyypilliseen harjoittelutyyliini. Nyt löydettyäni tämän hyvinkin pienen jatkuvan tavan, jota toistan jatkuvasti päivästä toiseen pyörällä ja jopa kauppa reissuilla, löytäminen auttaa minua hallitsemaan tätä kykyä harjoittelussa ja kilpailutilanteessa. Tapa on ollut myös vahvuuteni ja sen takia mukava toistaa. Siitä on tullut liiankin mukava tapa, jolla olen päivittäin oikein mässäillyt ja homma on lähtenyt hiukan hanskasta ja aiheuttanut aika suuriakin ongelmia. Jo viikon jälkeen tiedostaen tämän tapani olen jo huomannut pientä muutosta.

Pieniä tuuliviirinominaisuuksia omaavana kaverina sain kerrankin myös pidettyä tekemisen urillaan tekemättä suuria muutoksia. Houkutus oli kova ottaa valmentaja, vaihtaa kisaohjelmaa täysin, vaihtaa lajia hiihtoon ja välillä jo jopa painonnostoon. En kuitenkaan lopulta alkanut hötkyilemään sen pahemmin. Minun tulee kuunneltua monia urheilijoita ja otan heiltä aina jotain mieleeni. Monet heidän heittämät lauseet pyörivät päässäni pieninä ohjenuorina. On hauskaa kuinka oikein muistan tilanteen milloin ne kuulin. Tähän asiaan lyyttymättä muistan, kuinka puhelimessa Joona Laukka kertoi minulle 9 vuotta sitten selvän faktan miettiessäni voima/paino suhdetta, että oletko nähnyt lihavaa ammattilaista, joka tekee tulosta. Kuulen ne sanat edelleenkin tekiessäni kaupassa valintoja. Nyt kuitenkin ajatusten heitellessä laidasta laitaan mielessä pyöri talvella Tom Söderdahlin minulle kertoma fakta, että ne sponttaanit ratkaisut eivät urheilussa aina toimi parhaiten.

Vastaranta evaatKevään herkkuja. Kuva: Jukka VastarantaEi tehty nyt sitten sponttaaneja päätöksiä, vaan pysytellään peruskonseptissa. Hiihtäjä Mika Koponen kertoi minulle 11 vuotta sitten, että mitä sitä hyvää konseptia vaihtamaan! Nyt pysytellään hyviksi todetuissa ravintoasioissa, joita Fastin ravinteet ovat jo pitkään parantaneet ja tuoneet selvää apua tähän minulla olevaan heikkouteen/vahvuuteen lihaksissa. Voimailut, joita olen pitänyt ohjelmassa, saa pysyäkin pienellä viilauksella. Perus pyörällä harjoittelua en muuta paljoakaan, siitä mitä olen tehnyt viimeiset 20 vuotta. Kuitenkin tuon pienen tavan seuraaminen ja hallitseminen voi tehdä juuri sen tarvittavan muutoksen kaikkeen harjoitteluun ja elämiseen. Luulenkin, että nyt pitkästä aikaa olen keksinyt jotain sellaista, jota ei kannata julkisesti huudella. Monesti uudet keksintöni paljastuvat googlettelun jälkeen jo keksityiksi, mutta tämä keksintö koskiessa minua itseäni ei ole ainakaan tällä tarkkuudella keksitty.

Pieniä vaikutuksia oli jo havaittavissa eilen, kun otin viidennen voiton 2013 ja neljännen putkeen. Voitosta hienon teki vielä se, että jätin toiseksi rehellisessä kamppailussa maailman ranking vitosen. Nyt on siis taas palattu pikku montusta takaisin voittojen tielle ja vaikka välillä luulin, että on tehtävä suuriakin muutoksia, niin nyt eteenpäin pusketaan vain pikku viilauksin, jotka kuitenkin voivat olla tuloksen kannalta ja koko loppu elämän mukavuuden kannalta merkittäviä.

Lyyti.com

Kuuntele uusin Latu Podcast

Blogisti Jukka Vastaranta

JukkaEsittelykuva

Jukka Vastaranta on maantieajon nuorten MM-hopeamitalisti ja ajanut Rabobankin ammatilaistallissa Protour-tasolla. Viime vuosina Jukka on keskittynyt maastopyöräilyyn. Vuonna 2011 hän saavutti maratonmatkoilla EM-hopeaa ja MM-kilpailuissa 2014 viidennen sijan. Tällä hetkellä hän edustaa suomalaista Croc Sports tiimiä.

ulvang banneri