Vastaranta: Dolomiti Super Bike

Pyykkipäivä tiedossa. Kuva: Koni Frey

Pyykkipäivä tiedossa. Kuva: Koni Frey

Nyt on kolmen kovan maratonin rykelmä takana. Se oli aika kova niin kuin ennalta osasi arvata. Tulokset Sella Ronda seitsemäs, MM-kisat 14. Ja Dolomiti Super Bike yhdeksäs on ihan ok sarja. Joltain kantilta olen todellakin tyytyväinen ja toiselta taas en oikein. En ole kyllä ikinä ollut vielä mihinkään urheilussa tyytyväinen, joten ei mitään uutta pään vaivaa. Sama mitä jos tekis ton ja ton paremmin ja muutais tota ajattelu jatkuu.

Itse olen kaikkein tyytyväisin Sella Rondaan. Siellä olin niin helposti kärjen tahdissa puolet kisasta. Siellä vaan selkä räjähti viimeiseen nousuun ja jäi paljon paukkuja käyttämättä. Selkä on ollut hiukan heikkolenkkini aina silloin tällöin ja sen pettäessä ei ole enää mitään tehtävissä. On vain vedettävä maaliin ja siellä sitten mietittävä kuinka pahassa jamassa taas ollaan. Sella Rondassa tarvittiin apua kenkien jalasta pois ottamiseen.

MM-kisoissa Sella Ronda painoi hiukan, sillä tuntuu, ettei viikossa mies oikein enää palaudu entiselleen, vaan jää aina hiukan huonommalle tasolle, kuin edeltävänä viikkona. MM-kisoihin osui kuitenkin olosuhteisiin nähden hyvä päivä. Selkä oli kuin ilmaa ja mihinkään ei liikaa sattunut ajaessa. Oli oikeastaan melko mukavaa ajaa eli nahistaa hitaita nousuja pikku tuskalla ylös. Tulos oli mukava.

Nyt Dolomiteilla oli hiukan vaikeaa edeltävällä viikolla. MM-kisat veti aika väsyneeksi. Mies alkoi olemaan ihan vaijeria ja ylimenon merkkejä alkoi näkymään ikävästi. Niitä on närästys, huimaus, pahat hammassäryt ja leukasäryt, polvikivut, selkävaivat, tinnitys ja positiivisten ajatusten vähyys. Kisaa edeltävänä päivänä kuitenkin jo ajattelin iskeä jo ensimmäisessä nousussa. En kuitenkaan iskenyt, kun kärki ajoi muutenkin iskuni vauhtia. Tein pienen iskun terävimmästä kärjestä taakse päin jääden siihen rimpuilemaan. Rimpuilin hiukan liikaa ja ensimmäisen nousun jälkeen olin minuutin kärkeä jäljessä jalat täynnä happoa. Toisessa nousussa selkä räjähti ja leukaa alkoi särkemään. Tipuin toiseen ryhmään. Kolmannessa nousussa selkä räjähti täysin ja ajattelin olevani kaikkein huonoin tänään dolomiiteillä ja minun ohitse ajoi silloin tällöin kuskeja. Keskeytys tuli mieleen, mutta vain mieleen ja jatkoin kihnuttamista ja radan jyrkimmän kohdan jälkeen selkä teki yllätys paluut ja ei enää polttanut. Yhtäkkiä aloin poimimaan kuskeja. Pystyin ajamaan täydellä kaasulla ja ohittelin kuskeja maaliin asti nousten sijalta 24 yhdeksänneksi. Olin luultavasti kolmen kärkeä lukuun ottamatta nopein viimeisellä puolikkaalla.

Oli jalka siis hiukan tukossa kisan alussa. Lopulta maalissa olin ihan tyytyväinen kisaan. On aina ihan hyvä mieli kun ajaa nousujohteisesti. Nämä kolme mäki kisaa kuitenkin auttoi päätöksessä ajaa kohti Olympialaisia. Olen hiukan muuttunut miehenä ja minusta ei taida enää mäkioravaa tulla. Monellahan miehistyminen tapahtuu 20-vuotiaana, mutta minulla tuntuu, että miehistyminen eli yleinen jässähtäminen jolloin sormet ja kaulakin alkaa vahvistumaan on tapahtunut 30 vuoden partaalla. Voi olla Fastin aminohapporavinteilla myös osansa asiaan. On vahvistumisen taustalla sitten mikä vaan, niin muutos on positiivinen Olympia matkaa ajatellen. Siinä lajissa kun voimaa kaivataan ja kärkikuskien mitat alkavat olemaan luokkaa 172cm ja 68kg. Itse olen vielä hiukan massassa jäljessä, mutta pituus jo täsmää. Eli lisää aminohappoja koneeseen ja harjoittelemaan linkkua hyppyristä. Ehkäpä jätti lippis päähän ja vappulasit niin kuuluu XCO-porukkaan. Shortseilla en kuitenkaan kisaan mene, kun se on mielestäni lajin pilkkaamista. Voihan sitä ajaa vaikka kauluspaidassa, mutta johonkin se raja pitää vetää. Huippu-urheilussa vedetään nopeimmalla mahdollisella asulla eli tiukimmalla trikoolla mitä löytyy. Huomenna hyppimään, jos silmäpussit on poissa!

Lyyti.com

Kuuntele uusin Latu Podcast

Blogisti Jukka Vastaranta

JukkaEsittelykuva

Jukka Vastaranta on maantieajon nuorten MM-hopeamitalisti ja ajanut Rabobankin ammatilaistallissa Protour-tasolla. Viime vuosina Jukka on keskittynyt maastopyöräilyyn. Vuonna 2011 hän saavutti maratonmatkoilla EM-hopeaa ja MM-kilpailuissa 2014 viidennen sijan. Tällä hetkellä hän edustaa suomalaista Croc Sports tiimiä.

ulvang banneri