Vastaranta: Kausi lopuillaan, mutta ei loppu

Jukka Vastaranta XCM:n SM-kisoissa. Kuva: Kari Mäkinen

Jukka Vastaranta XCM:n SM-kisoissa. Kuva: Kari Mäkinen

Kelit alkavat olemaan aika syksyiset, mutta melko lämmintä pitää. Voisiko sanoa, että tuo pikku tihkusade ja +15 astetta on jopa aika lämmin keli, kun on tottunut Sveitsin julmiin keleihin. Jos siellä sataa, sataa paljon ja on kylmä. Vuorille tulee lunta ja väärässä paikassa väärään aikaan lenkkeily voi koitua kohtaloksi. Taitaa Suomesta olla tulossa maastopyöräilylle aika otollinen maa.

Elokuussa kuitenkin Sveitsikin kiitti keleillään ja 30 astetta meni rikki melki joka päivä. Heinäkuun jälkeen olin hiukan puhki, mutta neljän päivän autoilut ja reissailut Pohjoismaiden mestaruukisojen päälle hiukan auttoi ja siihen päälle matkustuksesta lepoa muutama päivä niin johan alkoi taas ajaminen kiinnostaa. Jotenkin kisa kunto ei tuntunut olevan kohdallaan ja hyviä kisoja ei ollut mukavasti saavutettavissa niin päätin kokeilla hiukan rajojani ja treenata oikein paljon. En ole pitkään aikaan vetänyt aivan rajoille ja näin kauden lopussa tuhot eivät ole liian suuria, jos raja meneekin yli. Toivoin kuitenkin parasta ja halusin nauttia treenijakson antimista myöhään syksyyn.

Vetelin koko Elokuun yli 30 tuntia viikossa reipasta ajelua vuorilla. Hiukan pakettia vaikeammaksi tein vielä sillä, että nukuin teltassa 3900 metrissä kaikki yöni ja hiukan söin vielä niukasti. Uutena elementtinä otin mukaan vielä reipasta juoksua mäkisessä(vuoristoisessa) maastossa kolme tuntia viikossa. Vedin tätä settiä yhteen Sveitsin cupin maratoniin asti jossa viivalla oli maailman kärki. Kisan alle kevitin vain kaksi päivää. Halusin nähdä kuinka kulkee, kun on treeniä kunnolla alla ja oikeastaan päällä. Kovan treenijakson aikanahan monesti kulkee kamalankin hyvin ja voisi sanoa, että jalat vain pyörii vaikka olisi kuinka monta tuntia alla.

Kisassa kun startattiin yli tunnin nousuun suoraan, niin ei mitenkää huikeasti kulkenut. Kulki kuitenkin niin hyvin, että Sauserin porukassa eli maailmanmestarin kanssa mentiin. En mennyt hänen kanssaan kuitenkaan pitkään vaan hiukan oli hellitettävä. Eroa tunnin nousun päällä oli noin reilu minuutti. Mutkissa mies vielä näkyi. Seuraavassa laskussa tultiin alas hiukan riskillä ja minulla meni kauden ensimmäinen rengas. Vaihdoin sen, mutta rengas hajosi uudestaan 4km huoltoon ja jouduin ottamaan pienen juoksuosuuden siihen väliin eli kisa oli siinä. Loppuun sain ihan hyvää vetoa ja tuoreena viiden tunnin kisasta maaliin.

Kamalaa treeniä oli alla, mutta tulos ihan sama kuin aina Sauserin kanssa. Ei siis tuolla treenillä lentoon nousta, mutta ei sillä kuopatakaan miestä. Ihan hyvä kokeilu.

Siitä sitten pieni nuha päälle joka ei oikeastaan päälle kunnolla tullutkaan, mutta en oikein treenannut kunnolla viikkoon ennen Maraton SM-kilpailuja. SM-kisoista tuli kuitenkin voitto kotiin kohtalaisen helpolla ajolla, jossa hiukan kiristelin nousuvauhtia loppua kohde, mutta hidastelin laskuissa varmistellen. Piinaava kisa, mutta voitto kotiin. Lamminpäässä oli hieno rata ja mukava päästellä.

Nyt päätin hoitaa muutamia terveysasioita kuntoon. Nuo 30h viikot rankaisi sen verran, että satula sai aikaan aikamoiset hiertymät, joten jos viikon vain juoksenteli, niin ne voisi parantua. Hoidin myös yhden korvalehti ongelman kuntoon, mikä on aiheuttanut vähän väliä pientä tulehdusta.

Pari vikkoa tässä menee nyt hiukan tehden sitä ja tätä ongelmien ehdoilla, mutta sitten kisataan taas seurani omissa kilpailuissa Kyröskoskella maratonin merkeissä. Se tulee olemaan kauden päätöskilpailuni. Paljon on saanut katsella kun kuskit vaihtavat jo lajia tekien muita kuin ajoharjoituksia. Kannattaa muistaa, että kausi ei ole ohi vielä ja talvi on riittävän pitkä muuhun näppäilyyn. Kannattaa ajaa vielä kun voi. Kausi ei ole vielä ohi!

Lyyti.com

Kuuntele uusin Latu Podcast

Blogisti Jukka Vastaranta

JukkaEsittelykuva

Jukka Vastaranta on maantieajon nuorten MM-hopeamitalisti ja ajanut Rabobankin ammatilaistallissa Protour-tasolla. Viime vuosina Jukka on keskittynyt maastopyöräilyyn. Vuonna 2011 hän saavutti maratonmatkoilla EM-hopeaa ja MM-kilpailuissa 2014 viidennen sijan. Tällä hetkellä hän edustaa suomalaista Croc Sports tiimiä.

ulvang banneri