Vastaranta: Medilaser-Specialized MTB-Teamin ensimmäinen kausi takana

Jukka Vastaranta ja Sonja Kallio. Kuva: Koni Frey

Jukka Vastaranta ja Sonja Kallio. Kuva: Koni Frey

Joulu lähestyy, mikä on merkki kauden tulemisesta päätökseen. Vuosi 2013 oli varsin merkittävä itselleni niin kuin myös suomalaiselle maastopyöräilylle ja kestävyysurheilulle yleensäkin. Vuonna 2013 viimeinkin Suomeen perustettiin kautta aikojen ensimmäinen UCI-maastopyöräily tiimi.

Se että tiimi on UCI:n listoilla, ei vielä mullista maailmaa, mutta se on merkki uudesta suunnasta lajissamme. Emme enää mene sieltä, missä aita on matalin, vaan valitsemme hiukan haastavamman reitin. Emme myöskään halua enää vähätellä ja piilotella omaa lajiamme puskissa, vaan tehdä asioita näyttävästi ja viimeisen päälle. Tämä on ollut suunta nyt koko lajin parissa, eikä ainoastaan Medilaser-Specialized Tiimissä. Se on näkynyt selvänä panostuksena kotimaisissa kilpailuissa ja suuri asia on, että vuonna 2014 Suomessa on kolme kansainvälistä UCI:n kisaa. Olemme olleet pieni maastopyöräilymaa, mutta meillä on kuitenkin suuri määrä arvokisamitaleita, meillä on UCI:n hyväksymä tiimi ja nyt meillä on kolme kansainvälistä kisaakin. Kenellä muulla samoista lähtökohdista ponnistavalla maalla menee näin hyvin?

Nyt Suomessa alkaa olla puitteet lajille kunnossa. Tiimin ideointi vaiheessa Petri Oksmanin kanssa juttelimme, että tiimi olisi ponnahdus lauta suomalaisille nuorille ja vanhemmillekin mountain bikereille kehittyä, nousta tiimiin ja saada riittävää tukea siirtyä kansainvälisille areenoille. Oksman laittoikin tiimin pystyyn ja saavutimme paljon. Ensimmäisenä vuotena, kaiken tuon yleisen hyvän sykkeen nostamisen lisäksi, saavutimme myös kuskeissa kehitystä tai ainakin lajin syrjässä kiinni pysymisen. Omalta kohdalta voin sanoa, että olin nähnyt jo paljon ja hiukan liikaa huonoja lajin puolia, joten uusi kotimainen tiimi antoi minulle paljon jatkoaikaa urallani. Jatkoaika 30-vuotiaalle kestävyysurheilijalle tarkoittaa sitä, että aika riittää niille odotetuille kultavuosillekin saakka. Ilman tiimiä olisi nyt tavoitteena oleva 10 vuotta lisää kansainvälisessä kärjessä voinut jäädä lyhyeen. Valtteri sai hyvää oppia miltä tuntuu, kun ajaa voikin lähteä milloin vaan. Hyvää kokemusta, mikä toivottavasti otetaan vielä käytäntöönkin. Tuli Valtterille SM-mitalikin. Sonja saatiin pidettyä lajin parissa ja vielä suomenmestaruusmitalitasolla. Jasmin taas sai aivan uuden syväyksen urheilulliseen elämään, taisi muutamasta neuvosta ottaa opikseen ja teki hirvittävän kehityksen. Nyt kun jaksaa jauhaa niin 10 vuoden sisään voittoja alkaa tulla millä tasolla vaan.

repovaltteri280413 jsValtteri Repo. Kuva: Jaakko SorvistoYksi tiimin tarkoitus on myös mahdollisuuksien tarjoilijan homman lisäksi tarjota motivaation lähde. Ajaa niin hyvin ja hoitaa muutkin hommansa, että pysyy tiimissä tai tiimiin pääsee. Urheilu on tuloksiin pohjautuvaa hommaa ja nykyään myös hiukan yleiseen näkymiseen ja pätemiseen. Olisin henkilökohtaisesti toivonut, että olisimme voineet jopa säilyttää kaikki kuskit ja ottaa uusi nuori kaveri lisää porukkaan. Asiat eivät kuitenkaan ihan näin menneet. Mitään ei saa tekemättä mitään. Suomessa ei ollut tällä hetkellä vielä urheilijan pakettia täyttävää kaveria paitsi veljeni. Ikävä sanoa, että oikeastaan jouduimme ottamaan Mikon tiimin. Mikko on kuitenkin moninkertainen suomenmestari. Häntä ei tarvitse alkaa opettamaan tai muutenkaan neuvoa kuinka kilpailuja voitetaan ja eletään asian mukaisesti. Suomessa kulttuurina on tukea nuoria tulevaisuuden menestyjiä. Ihan kiva ajatus, mutta mites ne menestyjät? Tiimit ovat sitä varten, että otetaan kavereita, jotka menestyvät. Seurat kasvattavat nuoria. Tulos tai ulos menetelmä on toimiva, kun se toteutetaan oikeiden mukaisesti. Tulevana vuonna Suomen kärjessä alkaa olemaan jo useampikin 30+ kuski. Ei se huono juttu ole. Siinä iässähän kuuluu kulkea kestävyysurheilussa.

Ajatuksena kuitenkin tulevalle kaudellekin on se, että ansaitaan paikka tiimissä ja että tiimi joutuu todella satsaamaan ja tarjoamaan kuskeille paljon heidät saadakseen. Se tarkoittaa, että kuski ajaa kovaa ja hänellä on mahdollisuuksia mennä muuallekin kuin suomalaiseen tiimiin.

Vuoden 2014 paikat on nyt täytetty, mutta 2015 vuodelle on tilaa. Minulla on silloinkin sopimus, joten minua ei helpolla voi potkia pois, mutta muuten on tilaa. Naisissa pitää voittaa Sonja ja Jasmin, sekä ajaa mukavasti ulkomaillakin. Miehissä ollaan nyt monen vuoden odotuksen jälkeen tilanteessa, että tiimiin pääse kun voittaa Vastarannan veljekset! Kerta ei riitä veljesten huonona päivänä, vaan ne pitää nujertaa rehellisesti, ettei veljeksillä ole mitään muuta selitystä kuin, että reidet tuli happoa täyteen.

JasminKansikasII120513Euroopanmestari Jasmin Kansikas. Kuva: Medilaser-Specialized MTBNyt hyvää joulua ja älyttömällä hullun kiillolla silmissä kohti kovia kisoja ja treenejä kaudelle 2014. Kannattaa jouluna nauttia, että on jotain makuja mielessä, kun kevät koittaa ja homma menee tiukaksi!

Vielä kiitokset sponsoreille: Specialized, Fast, Lyyti, Kallisto, Koni Frey, Spiro Tiger, Yodl ja MEDILASER, joka mahdollisti kaiken! Ilman sponsoreita ei oltaisi pärjätty ja ilman Medilaseria ei olisi muita sponsoreita tarvinnut alkaa edes etsimään.

KIITOS kaikkien kuskien puolesta!

Lyyti.com

Kuuntele uusin Latu Podcast

Blogisti Jukka Vastaranta

JukkaEsittelykuva

Jukka Vastaranta on maantieajon nuorten MM-hopeamitalisti ja ajanut Rabobankin ammatilaistallissa Protour-tasolla. Viime vuosina Jukka on keskittynyt maastopyöräilyyn. Vuonna 2011 hän saavutti maratonmatkoilla EM-hopeaa ja MM-kilpailuissa 2014 viidennen sijan. Tällä hetkellä hän edustaa suomalaista Croc Sports tiimiä.

ulvang banneri