MTB-kuukausi

Sonja ja Jukka pesevät uutta kalustoa lenkin jälkeen. Kuva: Koni Frey

Sonja ja Jukka pesevät uutta kalustoa lenkin jälkeen. Kuva: Koni Frey

Talvi meni treenien kannalta hyvin ja kilometrejä helmikuun ja maaliskuun aikana maantiellä kertyi todella paljon.

Maastomiehiä kun ollaan, niin maastossakin on hyvä ajaa. Hommat menivätkin kuin elokuvissa ja Epic ja Stumjumper olivat saapuneet kotiin ja maaliskuun lopun lepopäivinä sain kasailtua ne kuntoon. Uudet pyörät aina kiiltää ja kun niiden päälle hyppää ne kulkee ihan erilailla kuin vanhat. Pitäisi varmaan vaihtaa kalustoa myös kauden loppuvaiheilla, kun alkaa hiipuminen. Se ei olekaan välttämättä mies vaan pyörä. Ehkä parempi kun ei tiedä kuinka paljon nopeampi täysin uusi pakasta vedetty pyörä on kuin vanha. Tänä vuonna taidan ainakin vaihtaa keskiölaakerit useampaan otteeseen.

jukkakonifreyJukka on onnellinen uudesta Epicistä. Kuva: Koni Frey

Aloitin kurvailut maastossa Epicillä. Epic oli mennyt eteenpäin hirmu harppauksen. Viime vuonna Brainit vielä muistuttivat olemassaolostaan, mutta nyt ne oli viilattu pehmeämmiksi. Epic on aikamoinen keksintö. Sitä kun on ajanut nyt puolisentoista vuotta, on siihen tottunut. Välillä alkaa kuitenkin miettiä, että ajan teillä, kuin jäykällä pyörällä ja hyppään samalla vehkeellä juurakkoon tieltä, kuin olisin saanut eri pyörän. Joskus mietin, että eikö voisi käyttää omia aivojaan ja avata itse jousituksen, mutta Brainin ollessa nykyään pyörässä on yksi huoli vähemmän ja energian voi käyttää johonkin muuhun, vaikka vaihteisiin tai ihan vaan hiukan rentoutua. Se on suuri etu. Luulen, että voisi käydä huonosti, jos lähtisin ilman aivoja yksin metsään. Jos nyt tuntuu, että Jukka on ajanut liian pitkää lenkkiä, niin kannattaa tutustua Specializedin Brain teknologiaan.

No Epic on ollut aivan uskomaton. Kuitenkin koska jotkut kisat ajateen pelkästään soralla, minulla on myös Stumjumper jäykkis. Olen ollut hiukan jäykkis miehiä, mutta en taida olla enää. Ehkä minut mieltä vaihtamaan sai se, että aloitin nyt ajamisen täysjoustolla pitkän tauon jälkeen, joten vedin linjat metsään sen mukaan, eli suoraan kaikesta yli. Muutaman viikon suoria linjoja ajettuani otin jäykkiksen alle ja koitin vetää suoraan. Se sattuu. Linjat kyllä muokkautuvat mutkaisemmiksi hyvinkin pian. Voi vaan arpoa kannattaako tuota täysjouston tuomaa kiloa kantaa mukanaan. Tällä hetkellä kannan kaikissa kisoissa, joissa on yli 10% polkua.

Eli ensimmäinen huhtikuun viikko meni Epiciä ihmetellessä ja palautuessa Espanjan rääkeistä. Epic viihdytti sen verran, että tunteja kertyi 17. Se on aika paljon, mutta jos edellisellä viikolla meni 38 tuntia, niin se tuntuu, kuin ei olisi käynyt edes lenkillä. Seuraavalla viikolla meni mukavasti 28 tuntia maantiellä ja tätä viikko edeltävä viikko oli Stumjumper viikko 22 tuntia.

sonjakalliokonifreySonja on myös jäänyt koukkuun Reco2 mansikkaan. Kuva: Koni Frey

Huhtikuun teemana on kuitenkin ollut palautuminen, jottei ihan olisi puhki kun kausi alkaa. Tästä asiasta on pitänyt huolen uudenlainen lihastensäästöajattelu. Toiminnassa se tarkoittaa sitä, etten rankaise jalkoja ajaessa suurella voimankäytöllä. Koitan hiukan hillitä nousun alussa kiihdytellen myöhemmin. En ole myöskään nostellut painoja, joten lihasten säästelyä on ollut todella paljon edelliseen vuoteen verrattuna. Ravintopuolella olen myös keskittynyt lihaksiin. Suurimmat asiat ovat olleet lenkkien ympärillä ja aikana. En ole ajanut yhtään lenkkiä vedellä. Ennen lenkkiä aamupuuron kanssa olen vetänyt Fastin BCAA tabletteja. Lenkin aikana olen juonut Fastin Intra+Malto sekoitusta. Lenkin jälkeen olen heti juonut Reco2 palautusjuomaa siihen lisättynä glutamiinia, creatiinia ja beta-alaniinia sekä huuhdellut sillä alas BCAA tabletteja. Muuten ollaankin menty aika vähillä ruuilla.

Tästä tuloksena on seurannut se, että jalat voivat paremmin kuin ennen, eivätkä ole edes kutistuneet. Yläpää on hiukan pienentynyt, kun on pystynyt aloittamaan hikipaitojen käytön, jotka ovat olleet nurkassa pitkään niiden pienuuden takia. Tulevana viikonloppuna näkee sitten kisoissa miten kaikki on vaikuttanut vauhtiin.

Lyyti.com


Kuuntele uusin Latu Podcast

Blogisti Jukka Vastaranta

JukkaEsittelykuva

Jukka Vastaranta on maantieajon nuorten MM-hopeamitalisti ja ajanut Rabobankin ammatilaistallissa Protour-tasolla. Viime vuosina Jukka on keskittynyt maastopyöräilyyn. Vuonna 2011 hän saavutti maratonmatkoilla EM-hopeaa ja MM-kilpailuissa 2014 viidennen sijan. Tällä hetkellä hän edustaa suomalaista Croc Sports tiimiä.

ulvang banneri