Vastaranta: Kisaton viikonloppu

Kuvassa Sonja ja Jukka laittaa kaluston ja juomat kuntoon ennen kotimatkaa. Kuva: Koni Frey

Kuvassa Sonja ja Jukka laittaa kaluston ja juomat kuntoon ennen kotimatkaa. Kuva: Koni Frey

Olin painanut kisoja menemään käytännössä joka viikonloppu sitten toukokuun. Nyt yllättäen tuli kuitenkin mahdollisuus kisavapaaseen viikonloppuun, kun Hyvinkään XCO-kisa peruttiin radalle ilmaantuneen suuren jääkiekkokaukalon takia. Suunnitelmat menivät siis uusiksi.

Päätimme suunnata katsomaan SM-maraton rataa Hyvinkäälle aurinkoisessa kelissä menneenä sunnuntaina. Hyvinkään kisa taitaa olla ensimmäinen Suomessa yhtenä kierroksena järjestettävä SM-maraton. Se on hieno juttu se. Ratakin siellä oli varsin mukava. Se sisälsi paljon nopeaa polkua, jota oli mukava kurvailla. Olin aivan yllättynyt kuinka kaunista metsää sieltä löytyikään. Monesti Hyvinkää tulee ohitettua motaria pitkin ja sieltä katsottuna se näyttää hyvin lepikkoiselta. Radalla oli myös paljon vaikeakulkuista polkua. Ihan kivaa ajettavaa ja sinne voisi mennä vaikka retkelle reppuselässä. Olisi laavuja, joilla voisi vaikka makkaraa paistaa.

Kisoihin reitti on aika mielenkiintoinen. Näin ilman merkkausta rataa kierrettäessä se ei tuntunut etenevän millään ja jalka oli maassa, joko ajovirheestä tai kartan lukuhommista johtuen. Huumori oli hiukan koetuksella, kun ei tiennyt milloin ryteikkö loppuu. Ajattelin jo, ettei kotiin ehdi koskaan. Ryteikkö kuitenkin loppui ja kokonaisuutena trial ja nopeine polkuineen rata oli ihan hieno. Suomessa kun ei ole mäkiä, niin on vaikeaa oikeastaan hakea haastetta muusta kuin kivikoista. Jos ei olisi kivikkoa ja teknistä polkua, olisi laji kuin maantieajoa. Hyvinkää onkin varsin hieno omalaatuinen kisansa. Ehkäpä jopa ensimmäinen polkumaraton maailmassa. Voi niitä jossain olla, mutta ei ole minua vastaan ikinä tullut. Olisi hienoa, jos Hyvinkään kisasta tuli Suomeen klassikko, johon osaisi varautua endurotyyppisellä kalustolla ja verrytellä hartiat ja ranteet kuntoon jo edeltävinä viikkoina. Kisaan olisi mukavampi asennoitua, kun tietäisi mitä odottaa.

Viikonlopun SM-kisasta tulee varmastikin jännä. Kisaa ei ratkaista vain reidellä, vaikka sekin joutuu jatkuvassa hitaassa kiihdyttelyssä koville, vaan myös kuinka hyvin ranteet ja hartiat kestää ottaa pattia vastaan. Kisassa, kun ei ole aikaa kierrellä kaikkia kiviä ja iskujen kovuudet kasvaa vauhdin noustessa, niin rankkaa tulee olemaan. Sinne vaan kaikki ajamaan, kerrankin on nyt kisa, joka on sitä suomalaista oikeaa maastopyöräilyä. Viikonlopusta tulee varmasti todella hauska.

Lyyti.com


Kuuntele uusin Latu Podcast

Blogisti Jukka Vastaranta

JukkaEsittelykuva

Jukka Vastaranta on maantieajon nuorten MM-hopeamitalisti ja ajanut Rabobankin ammatilaistallissa Protour-tasolla. Viime vuosina Jukka on keskittynyt maastopyöräilyyn. Vuonna 2011 hän saavutti maratonmatkoilla EM-hopeaa ja MM-kilpailuissa 2014 viidennen sijan. Tällä hetkellä hän edustaa suomalaista Croc Sports tiimiä.

ulvang banneri