Varis: Putkeen meni

Keuhkoputkeen meni kovissa pakkasissa hiihtämät 5 kilpailua, joten nyt ehtii hyvin tehdä kisaraportit sängynpohjalta.

Keuhkoputkeen meni kovissa pakkasissa hiihtämät 5 kilpailua, joten nyt ehtii hyvin tehdä kisaraportit sängynpohjalta.

Kahdeksan päivän ohjelma lukuina oli seuraavanlainen:

102 kisakilometriä
3000 ajokilometriä
5000 lentokilometriä
170 laivakilometriä

5.2 König Ludwig Lauf 50km (p)

Hullun kuninkaan hiihtoon saatiin suomalaisittain hyvä osanotto kun matkaseuranani oli Antti Lampinen ja Lari Lehtonen. Yksi huoltaja oli lisäksi matkassa, joka hoiti kolmen miehen suksihuollon ja juottamisen matkan varrella.

Kisaa edeltävänä päivänä mentiin poikien kanssa lähtöalueelle testailemaan suksia. Sukset oli laitettu kotona testikuntoon, koska yhdellä huoltomiehellä resurssit ovat rajalliset. Testasin kolmet sukset pidoilla ja parhaan annoin huoltomiehelle laitettavaksi. Tämä oli takaportti sille, jos jänistäisin vähän ennen lähtöä, enkä uskaltaisi lähteä pidoitta matkaan. Valittavana oli joko vapaan suksi tai perinteisen suksi tasatyönnettäväksi. Nämä sukset oli laitettu jo kotona valmiiksi, joten kisa-aamuun jäi varsinaisen kisasuksen valinta.

Team Tynelin 25 metriä pitkä voitelu/asuntorekka ei Suomen poikia lähtöalueella häirinnyt, vaan keskityimme omaan tekemiseen. Kahden miehen huoltoon tuo laiva riittänee.

Magnar kävi kesäkuussa Vuokatin leiriltä käsin neuvottelemassa Suomen maajoukkueelle huoltorekkaa , mutta ei tainnut Maastohiihto ry:n varat riittää Scaniaan.

Sunnuntai-aamuna auton pakkasmittari näyttää –22, puoli tuntia ennen starttia. Teipit naamaan, kolmisormitumput käsiin ja karvamononsuojat jalkaan oli varustus. Vapaan suksi oli valinta kisaan, edessä 700 metriä kokonaisnousua 50 kilometrin matkalla.

Puolessa matkaa voimat loppuivat ja pääjoukko karkasi reitin jyrkissä nousuissa. Loput 25 kilometriä hiihdin yksin, tylsiä peltopätkiä kiertäen. Vauhtiero kolmenkymmenen hengen pääjoukkoon oli huomattava ja eroa syntyi tasaisesti. En varsinaisesti tummunut, mutta tasatyöntö ei vaan yksinkertaisesti riitä hevosia vastaan. Sen kyllä olin tiedostanut jo ennen lähtöä, mutta kisan yksi tarkoitus olikin testata miten kestävyys riittää työntämällä.

On erittäin hyvä, että maikkari näyttää Skiclassic-kilpailuja tv:ssä, vielä kun saataisiin Suomesta kunnon tiimi kiertämään koko kisasarja. Huippusijoituksiin ei meidän materiaalilla ole jakoja, mutta mielellään seuraisin urheilijoita jotka panostaisivat näihin kovatasoisiin maratonhiihtoihin.

Maikkarin lähetyksistä on tullut aika kovaa kritiikkiä yhteistyökumppaneiltani ja jotkut ovat katsoneet lähetyksiä ilman ääntä. Tätä asiaa pitäisi kehittää jotenkin jatkossa, jotta saataisiin varsinkin suomalaisia seurattua paremmin.

Katsoin netistä Skiclassics:kin sivuilta jälkilähetyksen englanninkielisellä selostuksella ja siinä spekuloitiin minun sukulaissuhteitani toiseen saman sukunimen omaavaan naiseen. Muuten erittäin asiantuntevaa kommentointia ja selostusta, joka voisi toimia maikkarillakin?

8.2 Scandinavia cup Latvia Sprintti (v)

Raskaan matkustuksen jälkeen mietin sprintin jättämistä väliin ja keskittymistä seuraavan päivän kolmellekympille. Kisa-aamuna mieli tekikin jo ladulle ja aika-ajosta suoriuduin hyvin. Sijoitus kymmenes ja keuhkoputkeen sattui enemmän kuin koskaan sprintin jälkeen. Oli melko huono olo, joten lähdin loppuverryttelyksi hiihtämään seuraavan päivän viiden kilometrin kisarataa ympäri.

Puoli tuntia ennen alkuerien lähtöä vedin kuitenkin taas numeron päälle ja siellä sitä oltiin lähtöviivalla, vaikka järki sanoi toista. Latviassa ei otettu erähiihdoissa aikoja, joten erien kolmanneksi sijoittuneista lucky loosereina jatkoon menivät parhaan aika-ajosijoituksen hiihtäneet.

Martti Jylhä, aika-ajojen nopeimpana päästi maaliviivalla minut toiseksi ja näin varmistettiin kahden suomalaisen paikka välierissä. Jälkeenpäin kuulin, että Vuokatin miehillä olikin tarkoitus hiihdättää Karppa väsyksiin ennen kevään SM-hiihtoja, vaikka hyväuskoisena luulin Mardun tekevän jalon teon.

Vielä pidemmälle Vuokatin miehet venyivät taktiikassaan välierähiihdossa, kun Martti päätti keulapaikalta ottaa suksen pois jalasta vähän ennen loppuratkaisuja. Onneksi Usan poika kolisteli loppusuoralla sen verran, että varmalta näyttänyt finaalipaikka karkasi käsistä. Martti olisi voittanut tuon sprintin ihan pystyyn, mutta SM-viestit keväällä on tärkeämmät. Sijoituin sitten lopulta seitsemänneksi.

9.2 Scandinavia cup Latvia 30km (v)

Reissun pääkilpailu oli ohjelmassa torstaina, kolmekymppiä yhteislähdöllä. Kroppa tuntui heikolta ja lihakset tuntui tyhjiltä kahden edellisen kisan jäljiltä. Keuhkoputkeen kylmä ilma tuntui pahalta edellisten pakkaskisojen jäljiltä.

Alkuvauhti oli heti reipas ja porukka alkoi harventumaan puolen matkan jälkeen. Hiihto alkoi tuntumaan siinä vaiheessa hyvältä, vaikka raskaan reitin pitkissä ja jyrkissä nousuissa olin vaikeuksissa. Kolme kilometriä ennen maalia norjalaiset tekivät irtioton, enkä pystynyt seuraamaan.

Kilometri ennen maalia olin vielä 12:s, mutta kovan loppukirikilometrin aikana miesten selät alkoivat lähestyä ja maalissa hyvä suoritus palkittiin edellispäivältä tutulla seitsemännellä sijalla. Olin tyytyväinen, vaikka voimat ei palkintopallille riittäneet. Luulen, että tämä kisa tyhjensi ukon lopullisesti, koska kulku oli hyvää ja sain otettua kropasta irti sen minkä viidenkympin rasittamasta ruhosta pystyi.

11.2 Scandinavia cup Viro sprintti (p)

Taas erittäin kylmä keli, auton pakkasmittari näytti –22. Yllättäen järjestäjien mittari näytti kolme astetta lauhempaa. Keuhkoputki ei tuntunut taaskaan hyvältä, mutta minkäs voi, kun kilpailuvietti veti taas ladulle. Aika-ajossa erittäin voimatonta menoa ja tuloksena sija 44. Ei asiaa erävaiheeseen.

12.2 Scandinavia cup Viro 15km (p)

Aamulla herätessä olo tuntui entistä kipeämmältä, mutta päätin kuitenkin lähteä kilpailupaikalle sukset testaamaan. Sanoin huoltomiehelle, että en todennäköisesti hiihdä, mutta käyn testaamassa valmiiksi laitetut sukset seuraavaa pakkaskisaa ajattelen.

Kymmenen minuuttia ennen starttia päätin kuitenkin laittaa numerolapun päälle ja lähteä kokeilemaan. Hiihdin kolme kilometriä ja tulin pois. Pyrin välttämään keskeyttämistä kisoissa, vaikka menisi kuinka huonosti, mutta nyt yritin selittää itselleni keskeyttämisen järkevyyttä.

-Karppa-

Kuuntele uusin Latu Podcast

Blogisti Kari Varis

kari_varisMaajoukkueeseen läpimurtoa tekevä hiihtäjä Kari Varis. Kari on hakenut kestävyyttä aiemmin myös Keski-Euroopan maratonhiihdoista.


ulvang banneri