Varis: Linjatonta poukkoilua

Hiihtokausi lopeteltiin viime viikonloppuna Leviloppet-tapahtumassa, joten nyt on lopullisesti lyöty sukset naulaan tältä talvelta.

Hiihtokausi lopeteltiin viime viikonloppuna Leviloppet-tapahtumassa, joten nyt on lopullisesti lyöty sukset naulaan tältä talvelta. Kisakausi kesti tasan puolivuotta, joten olen antanut itselle ymmärtää että nyt olisi kolmen viikon totaalinen tauko paikallaan ennen töihin ryhtymistä. Offseasonin olen aloittanut parin päivän kuumeella ja nyt heti perään flunsalla.

Viimeinen kuukausi kilpailukaudesta oli raskas ja sisälsi tälle talvelle tyypillisesti muutaman hyvän suorituksen ja saman verran epäonnistumisia.

Urheilijoiden blogipäivitykset sisältävät pääasiassa onnistuneiden suorituksien fiilistelyä ja epäonnistumiset saavat palstatilaa vain muutaman rivin. Siispä aloitetaan tavoista poiketen viimeisen kuukauden epäonnistumisilla ja selityksillä. Blogin loppu on tietysti pyhitetty muutaman onnistuneen suorituksen mehustamiselle.

Imatran SM-kisoissa oli yksi matka jolla halusin menestyä, 50 kilometriä perinteisellä. Muutaman kilometrin jaksoin hiihtää tavoitevauhtiani, mutta sen jälkeen kävi nopeasti selväksi, etten minä jaksa hiihtää viittäkymppiä ympäri. Pettymys oli kova, koska en ollut suunnitellut keskeyttämistä 16 kilometrin kohdalla. Kunto ei vaan riittänyt kuninkuusmatkalle.

Lapponiahiihdon ensimmäinen osakilpailu kuuluu myös epäonnistuneiden hiihtojen joukkoon. Tuo kisa ratkaistaan poikkeuksetta ensimmäisenä päivänä ja tänä vuonna jääntiä tuli ensimmäisen päivän 60 kilometrin etapilla 2:34! Suksi ei ollut kavereiden veroinen, mutta hyvitys oli tulossa. Aikaisempina vuosina kymmenen sekunnin johtoaseman hankkiminen ensimmäisellä osuudella on yleensä ratkaissut pelin ja keskiviikkoon asti näyttikin siltä, että Lapponiahiihdon neljän voiton putki tulee varmuudella katkeamaan.

Suomen Cupin finaalissa Rukalla matkana oli 20 kilometriä vapaan yhteislähdöllä. Kisa lähti hyvin käyntiin ja parin kilometrin hiihdon jälkeen tuntui sitä, että tänään voisi olla kulkupäivä. Ei ollut, kaaduin kahden kilometrin hiihdon jälkeen ja sen jälkeen hiihto muuttui raskaaksi. Lopputuloksena 9:s sija, ei huono mut ei hyväkään.

Imatran SM-kisoissa osallistuin sprinttiin, koska kilpailu kuului Suomen Cuppiin ja mahdollisuudet kokonaiskilpailussa oli vielä hyvät ennen viimeisiä osakilpailuja. Onnistuin uimaan alkuerästä tyypilliseen tapaani luckylooserina välieriin. Välierässä kaaduin alkumatkasta mahalleni ja luulin homman olevan siinä. Yllätyksenä tuli, että SM-kisoissa hiihdetään myös b-finaali. Suunnistuksen SM-sprintissä b-finaali on voitettu, joten nyt sain myös hiiihtosprintin b-finaalin voitosta rastin ruutuun.

KariVaris lapponia12 roimaaJKari Varis Lapponian voittajana. Kuva: Juhani RoimaaLapponiahiihdon toisesta päivästä oli ennakkoon odotettavissa letkahiihtoa, koska irti pääseminen tuolla etapilla on ollut lähes mahdotonta. Jälkeenpäin kuulin, että kukaan ei ole yksin irti päässyt tuolla pätkällä. Hyvä suksi ja hyvä päivä mahdollistivat 40 kilometriä kestäneen irtioton. Yksi hienoimmista fiiliksistä urheilussa tuli tuona päivänä koettua.

Laiston pelaaminen viimeisellä 80 kilometrin etapilla oli keskiviikon jälkeen selviö ja siinä onnistuminen sinetöi viidennen peräkkäisen voiton Lapponiassa.

- Karppa

Kuuntele uusin Latu Podcast

Blogisti Kari Varis

kari_varisMaajoukkueeseen läpimurtoa tekevä hiihtäjä Kari Varis. Kari on hakenut kestävyyttä aiemmin myös Keski-Euroopan maratonhiihdoista.


ulvang banneri