Varis: Jämi21 - matkakertomus

karppajamiViikonloppuna juoksin elämäni ensimmäisen puolimaratonin Jämi21 - XC Run tapahtumassa. Hiihtäjien kauden kotimainen kärkiaika oli tavoitteena, mutta Mikko Koutaniemen alimittaisella Ruskamaratonilla juoksema 1.15.49 jäi alittamatta.

karppajamiKarppa onnellisesti maalissa. Kuva: Hevoskuuri.fiViikonloppuna juoksin elämäni ensimmäisen puolimaratonin Jämi21 - XC Run tapahtumassa. Hiihtäjien kauden kotimainen kärkiaika oli tavoitteena, mutta Mikko Koutaniemen alimittaisella Ruskamaratonilla juoksema 1.15.49 jäi alittamatta. Loppuaikani 1.16.22 riitti kovatasoisessa maastojuoksukilpailussa sijaan 7. Naisten sarjassa olisin kuitenkin ollut hienosti toinen, samoin kuin virkaveljeni ruskan puolikkaalla. Garminin mukaan matka oli 21,04 ja kokonaisnousua reitille kertyi 274 metriä.

Kenian pojat ja Jarkko Järvenpää hyvästeli odotetusti heti alkumatkasta meikäläisen. Juoksin 14 kilometriin asti porukassa johon kuului naisten sarjan voittanut kenialainen Peril Nengampi, ex-hiihtäjä Kimmo Randelin ja suunnistaja Mikko Patana. Väliaika 49:52 enteili vielä yhden ja viidentoista loppuaikaa, mutta viimeisen kolmanneksen maasto oli sen verran vaativaa, että aika painui päälle tavoiteajan.

Tuohon 14 kilometriin asti edettiin pääasiassa minun ja kenialaisen pitäessä vauhtia. Tämän vuoden suunnistuksen erikoispitkän matkan Suomenmestari Patana tuntui olevan jojossa, mutta sitkeänä miehenä otti muutamaan kymmeneen metriin kasvaneen eron aina kiinni. Viimeisen kolmanneksen alkaessa Randelin lisäsi vauhtia, jonka jälkeen jäätiin Patanan kanssa kahdestaan taittamaan loppumatkaa.

Patana siirtyi vetämään 4,5km ennen maalia, jonka jälkeen aloin suunnittelemaan iskun paikkaa. Kaksi kilometriä ennen maalia oli kova nousu, joten ajattelin jättää Patanan siihen mäkeen. Nousun alkuun tultaessa tajusin ettei tarvitse lähteä ratkaisua tekemään, koska Patanalla näytti olevan sama taktiikka. Nousu tultiin melko kovaa, ei menty enää mukavuusalueella. Nousun jälkeen oli jyrkkä ja pitkä alamäki edessä, jossa suunnistajan selkä loittoni eikä tullut lähemmäksi loppumatkasta. Loivat alamäet menee hyvin hiihtäjän askeleella, mutta jyrkissä alamäissä suunnistajien vauhti on käsittämätöntä. Samaa myrkkyä ovat juoksukisoissa syöttäneet minulle herrat Airila ja Simula.

Hyvä kisa ja treeni jokatapauksessa, vaikka en pystynyt vastaamaan 1.09-1.12 puolimaratonajat juosseille Randelinille ja Patanalle. Olen juossut 5-9 kilometrin hölkkäkisoja ja tuntuu että kymppi menee helposti kovaa, mutta 21 kilometrin kisa vaatisi vähän erilaista harjoittelua tai vastaavasti kovempaa kuntoa, jotta lopputulos olisi parempi. Hiihtokisoihin verrattuna hengitys ei ole ahtaalla, mutta jalat puutuu loppumatkasta.

Suosittelen kyseistä tapahtumaa vaihteluna kaupunkimaratoneille, koska Jämin lähes uniikki kangas-harjumaasto tarjoaa hienot puitteet tuollaiseen massatapahtumaan. Sopii myös hiihtäjille, jos ei pelkää herkkyyden häviämistä.

Seuraavat puolitoistaviikkoa harjoittelen koti-oloissa, jonka jälkeen lähden toiselle kuukauden mittaiselle vuoristojaksolle. Kaksi ensimmäistä viikkoa on sulanmaantreeniä Livignossa, jonka jälkeen siirryn Val Senalekseen loppuajaksi. Senaleksen jäätikkö on minulle käymätön paikka, mutta jutut kertovat 3000 metrin korkeudessa sijaitsevan hiihtopaikan tarjoavan hyvän mahdollisuuden hölmöilyyn juuri ennen kisakauden alkua.

-Karppa-

Kuuntele uusin Latu Podcast

Blogisti Kari Varis

kari_varisMaajoukkueeseen läpimurtoa tekevä hiihtäjä Kari Varis. Kari on hakenut kestävyyttä aiemmin myös Keski-Euroopan maratonhiihdoista.


ulvang banneri