Varis: Vapaan tyylin miehiä

Kari Varis vapaalla tyylillä. Kuva: Laiho/NordicFocus

Kari Varis vapaalla tyylillä. Kuva: Laiho/NordicFocus

Kirjoitin edellisen kerran tänne harjoituskauden sujumisesta ja lokakuun korkeanpaikan leiristä. Jälkeenpäin täytyy todeta, että liian kovaa ja liian paljon tuli ahnedittua ennen kilpailukautta Italian vuoristossa. Riski konkretisoitui marraskuun kisoissa, en päässyt mihinkään.

Lihas oli yksinkertaisesti väsynyt ja kovaa hiihtäminen ei onnistunut. Pahasti kun vetää yli niin silloin saattaa jaksaa hiihtää muutaman kilometrin kovaa ennen kuin kone hirttää kiinni. Minun ongelmani ei alkukaudesta ollut edellä mainittu vaan jaksoin pitää samaa vauhtia lähes koko matkan, mutta vauhti puuttui. Luotin tuossa vaiheessa siihen, että ennen vuoden vaihdetta kelkka alkaa kääntymään kunhan vain malttaa odotella ja harjoitella kevyesti.

Joulukuussa alkoi vauhti löytymään, Kontiolahden FIS-kisoissa ja Vuokatin Scandinavia-cupissa tuli kelpo tulokset. Tämän jälkeen aloin odottelemaan Ruotsissa loppiaisena hiihdettävää Scandinavia-cuppia, jossa matkana piti olla 30km yhteislähdöllä. Tämä oli kisa, jossa oli tarkoitus antaa olympianäyttö Sotsissa käytävään viidenkympin vapaan kisaan.

Lumen puutteen takia kilpailu kuitenkin vaihdettiin viidentoista kilometrin väliaikalähtökisaksi. Tämä oli itselleni pettymys, joten vapaan sprintti valikoitui Ruotsissa päämatkaksi. Sprintti oli viimeinen katsastus ja mahdollisuus päästä maailmancuppiin, koska normaalimatkan kisoja ei mc-kalenterissa ollut ennen Sotshin valintoja.

Sprintti sujui hyvin, kovatasoisessa kisassa aika-ajo sijoitus oli 12. ja välieristä karsiuduin niukasti ollen eräni kolmas. Loppusija kisassa oli 13. ja toinen suomalaisista. Vapaan viidellätoista tuli talven paras hiihto, joka oikeutti sijaan 12. Minuutin verran hävisin Vuokatissa ja Ruotsin Piteåssa voittajalle. Kovaksi on mennyt taso scandinavia cupeissa, koska tuloksista löytyy muun muassa nimet Emi Jönsson, Eldar Rönning, Teodor Petterson ja Marcus Hellner.

Ei tullut matkalippua Scandinavia-cupin suorituksella Nove Meston sprinttiin vaan viime viikonloppuna ohjelmassa oli Keuruun Suomen Cup. Nousukunto jatkui Keuruulla, kotiin viemisinä voitto henkilökohtaisesta kisasta ja hyvä perinteisen osuus viestissä.

Pakko ottaa kantaa Vuokatin miesten viestiesitykseen viime viikonlopulta ja kääntää vielä vähän puukkoa. Itse ehdotin viestiä edeltävänä päivänä Peltosen miehille, että jonkun suksen voisi voidella ilman pitoja. Eivät innostuneet asiasta, joten päätettiin lähteä diagonaalityylillä matkaan.

En tuomitse Iivon ja Mikon ratkaisua hiihtää ilman pitoa, mutta kun Auklandin veljekset ja muut isot pojat päättävät lähteä tasatyönnöllä matkaan niin silloin vedetään tasatyönnöllä koko matka eikä mennä haarakäyntiä vähän väliä vaikka olisi kuinka jyrkkä nousu vastassa. Jos 5,4 kilometrin matkalla tasatyönnöllä lähtenyt mies joutuu kahdeksassa kohtaa menemään haarakäynnillä, niin silloin on tehty väärä ratkaisu. Haarakäynti vapaan suksella on haastavaa, koska suksi saataa lähteä liukuun ihan vahingossa, niin kuin hyvälle ystävälleni Mikko Koutaniemelle kävi.

-Karppa-

ps. kirjoittaja on saanut kaudella 2013-2014 varoituksen vapaan hiihtotavan käytöstä perinteisen tyylin kisassa.

 

Kuuntele uusin Latu Podcast

Blogisti Kari Varis

kari_varisMaajoukkueeseen läpimurtoa tekevä hiihtäjä Kari Varis. Kari on hakenut kestävyyttä aiemmin myös Keski-Euroopan maratonhiihdoista.


ulvang banneri