Kenya News: Itenin reittiennätys

{jcomments on}Chicago ja Eindhoven olivat viime viikonlopun isoimmat maratonit. Molemmissa niissä juostiin reittiennätys. Itseasiassa isossa osassa maratoneista on tänä vuonna juostu nopeammin kuin koskaan aiemmin.

kenyanews111011Väkeä kuin pipoa pikku piirikunnallisissa.Chicago ja Eindhoven olivat viime viikonlopun isoimmat maratonit. Molemmissa niissä juostiin reittiennätys. Itseasiassa isossa osassa maratoneista on tänä vuonna juostu nopeammin kuin koskaan aiemmin.

Mistä tämä kertoo? Pitääkö Renato Canovan lausahdus paikkansa, että maratonin maailmanennätys on heikko, ja että tällä hetkellä maailmassa on seitsemän juoksijaa, jotka voivat rikkoa sen. Ja että nämä seitsemän tulevat Keniasta ja lisäksi harjoittelevat samassa pienessä kylässä, ja jos juoksee 2.03-alkuisen maratonin, niin voi jäädä valitsematta ensivuoden Olympialaisiin.

Täytynee tarkistaa ajan määritelmä: onko sekunti yhtä pitkä nyt kuin 10 vuotta sitten? Mitä on tapahtunut maratoneilla?

Kello on kuusi aamulla ja on vielä hämärää. Juoksijat ovat kokoontuneet oman treeniporukan kokoontumispaikalle. On kylmä, ehkä +10 astetta. Useimmilla juoksijoilla on trikoot, tuulitakki ja onpa joillakin hanskat ja pipokin päällä.

Juoksijajoukko lähtee etenemään vauhtia, jossa hitainkin kuntoilija pysyisi mukana. Kävellenkin pääsee kovempaa.

Vauhti nousee hiljalleen, mitä enemmän aurinko rupeaa nousemaan. Joku nuori juoksija alkaa hiillostaa vauhtia kovemmaksi. Vanhat konkarit eivät jaksa innostua vielä, vaan jäävät ryhmän keskiosaan tarkkailemaan tilannetta.

Lenkki kulkee kuoppaisia hiekkateitä pitkin. Lämpötila nousee koko ajan, ja yhä useammalla rupeaa olemaan vaikeuksia pysyä juoksuvauhdissa. Puheen sorina on loppunut. Nuoret juoksijat yrittävät sinniä mukana niin kauan kuin jaksavat. Kun joku jää metrin, niin tietää, ettei hän sieltä enää tule takaisin ryhmään, sillä vauhti vaan kasvaa.

Tunti on tullut täyteen juoksua, ja vanhat konkarit rupeavat hiljalleen vertymään. Vauhti on kovaa ja yhä vieläkin se nousee. Ryhmä pienenee entisestään ja kenelläkään ei ole enää helppoa.

Vauhti on lähellä kolmea minuuttia yli 2000 metrin korkeudessa. Muutama kilometri vielä jäljellä aamuharjoitusta, ennenkuin juoksijat pääsevät aamupalalle.

30 hengen ryhmä supistui lopussa kolmeen juoksijaan, jotka jaksoivat koko puolitoista tuntia pitää vauhtia. Kun lenkki on ohi, niin vielä kerrataan hiukan juoksun fiiliksiä, ja sovitaan, että nähdään parin tunnin päästä uudestaan kevyen lenkin parissa.

Kello 9.30 on seuraava lenkki, joka on noin tunnin mittainen kevyellä vauhdilla. Vain muutama juoksija lähtee vielä illalla yhdeksi tunniksi juoksemaan. Tämmöinen oli kevyt päivä. Kova päivä voi olla ratavetoja, vauhtileikittelyä tai ylämäkivetoja.

Lauantaisin on pitkä lenkki, joka juostaan kiihtyen maksimiin. Pitkän lenkin pituus on noin 30-35 km. Sunnuntaina on lepo.

Kun kysyy juoksijoiden tavoitteita, niin nuoresta lähtien tavoitteet ovat maantiellä. Yhä enenevässä määrin tullaan suoraan maantiejuoksijaksi ja jätetään ratakaudet väliin. Tämän vuoksi maratonilla juostaan koko ajan kovempaa. Harjoittelu ja tähtäin ovat vain ja ainoastaan maratonilla.

Suurin motivaattori on raha. Radalla sitä ei enää ole siinä määrin mitä maantiellä, ja sen takia ratajuoksuissa nähdään harvemmin enää maailmanennätyksiä.

Palataan tämän tekstin alkukappaleisiin, ja niihin seitsemään mahdolliseen maailmanennätyksen rikkojaan.

Joillakin heistä on kenialainen tai eurooppalainen valmentaja, kun taas joku heistä valmentaa itse itseään. Joku heistä on juossut lapsena kouluun, joku kävellyt, jollain on ollut koulu ihan vieressä. Joku on aloittanut harjoittelemaan myöhemmin, joku lapsesta saakka. Joku on absolutisti, joku tykkää yöelämästä. Joku harjoittelee enemmän, joku vähemmän. Joku on lyhyt, toinen pitkä. Juoksutekniikkakin on erilainen.

Yhteiset tekijät jäävät siis juoksuvauhtiin, ja siihen, että he asuvat ja harjoittelevat Itenissä, Keniassa noin 2400 metrin korkeudessa.

Nykyään monet eurooppalaiset kestävyysjuoksijat haluavat kokea Kenian ihmeen ja harjoittelun parhaimpien juoksijoiden kanssa. Eurooppalaisia juoksijoita käy vuosittain sadoittain juuri Itenin harjoituskeskuksissa. Nytkin marraskuussa Paula Radcliffe ja Mo Farah ovat tulossa Lornah Kiplagatin treenikeskukseen yhdessä brittien kestävyysjuoksijoiden olympiajoukkueen kanssa.

Niin, ne seitsemän ovat Patrick Makau, Abel Kirui, Geoffrey Mutai, Moses Mosop, Wilson Kipsang, Emmanuel Mutai ja Sammy Kitwara.

Kuuntele uusin Latu Podcast

Kenya News

tero ja simo
Simo Wannaksen ja Tero Knuutilan kuulumisia juoksijan paratiisista Keniasta.

ulvang banneri