Kenya News: Nuori Kenia

Kenia tunnetaan urheilupiireissä kestävyysjuoksun hallitsijana. Yleinen tietämys Keniasta jää yleensä kumminkin siihen. Tässä artikkelissa keskitytään poikkeuksellisesti muuhun kuin Kenian kestävysjuoksuun.

kenia teeplantaasitTeeplantaaseja riittää silmän kantamattomiin. Kuva: Kiptours.comKenia tunnetaan urheilupiireissä kestävyysjuoksun hallitsijana. Juoksijat ympäri maailmaa tietävät nimeltä parhaimmat kenialaiset juoksijat ja heidän suurimmat saavutuksensa. Yleinen tietämys Keniasta jää yleensä kumminkin siihen. Tässä artikkelissa keskityn poikkeuksellisesti muuhun kuin Kenian kestävysjuoksuun. Kirjoitan perustietoa maasta, joka entisestään tiukentaa otettaan maailman maratoneilla.

Kenia on varsin nuori valtio, joka itsenäistyi vuonna 1963. Keniassa näkyy edelleen Britannian siirtomaan aikaiset vaikutukset niin oikeuslaitoksessa kuin vasemmanpuoleisessa liikenteessä. Kenian sijainti on Itä-Afrikassa, päiväntasaajan molemmin puolin ja maa on kooltaan noin 580 000 neliökilometriä.

kenia mombasaMombasa sijaisee Intian valtameren rannalla. Kuva: Kiptours.comKansallisia ja etnisiä kieliä on monia, mutta valtion virallisena kielenä on englanti. Myös kouluopetus tapahtuu englanniksi. Koulujärjestelmä on myös peruja brittien ajoilta. Peruskoulutus on ilmainen, mutta varakkaampien perheiden lapset käyvät maksullisissa yksityiskouluissa.

Keniassa on monia heimoja, joilla jokaisella on omat piirteensä ja perinteensä. Neljä suurinta niistä ovat kikuyu, luhya, luo ja kalenjin. Kalenjit tunnetaan juoksijoina ja heidän ruumiinrakenteensa on erittäin soveltuva siihen. Luhyat ja luot ovat selvästi voimakasrakenteisia, ja osa heistä onkin menestynyt rugbyn pelaajina.

kenia norsutNorsuja Maasai Maran luonnonpuistossa. Kuva: Kiptours.comKenialaiset seuraavat erittäin tarkasti jalkapallossa Englannin valioliigaa, vaikka heidän omaa jalkapallon tasoa kuvaa hyvin se, että naapurimaa Uganda on selkeästi heitä parempia. Rugbyssä Kenia pärjää yllättäen melko hyvin ja Kenian sijoitus maailman rankingissa on tällä hetkellä 39. Silloin tällöin Kenia on yllättänyt jonkun parhaimmista rugbymaista. Krikettiä, maahockeytä, lentopalloa pelataan myös jonkun verran. Ralliautoilu saa paikallisissa lehdissä yllättävän paljon palstatilaa. Tunnetuimpia suomalaisia ovatkin täällä ne, jotka joskus ovat osallistuneet Safari-ralliin.

Suurin osa kenialaisista on kristittyjä (yli 80%) ja heidän tapana on käydä sunnuntaisin kirkossa. Tämä on ehkä yksi syy minkä takia kenialaiset juoksijat viettävät sunnuntaina lepopäivää.

Turismi on erittäin tärkeä tulonlähde Kenialle. Täällä käy vuosittain reilu miljoona matkailijaa, jotka enimmäkseen tulevat Euroopasta kuten Saksasta ja Iso-Britanniasta. Matkailijat menevät katsomaan safareilla villieläimiä lukuisiin luonnonpuistokohteisiin, joista Maasai Maran alue on kuuluisin. Yleensä safareiden jälkeen matkailijat nauttivat Mombasan rantakohteiden palveluista ja nauttien Intian valtamerestä ja sen valkeista hiekkarannoista.

kenia kukkaplantaasitLeikkokukat ovat yksi Kenian vientivalteista. Kuva: Kiptours.comKenian vientituoteita ovat leikkokukat, tee ja kahvi. Leikkokukkia viedään enimmäkseen Hollantiin ja Saksaan. Teeplantaaseja on yli 110 000 hehtaarin verran, ja Kenia onkin yksi maailman suurimpia teentuottajia. Erityisesti Kerichon alue on kuuluisa teestään. Kenialaiset juovat runsaasti teetä, johon he laittavat paljon maitoa ja sokeria. Juoksijat yleensä nauttivat harjoituksen jälkeen tätä sokeroitua maitoteetä.

Kahvia täällä ei juoda oikeastaan ollenkaan, vaikka vientiin sitä menee runsaasti. Kenian parhaimmat kahviviljelykset ovat Mt. Kenyan rinteillä ja Kenialaista AA kahvipapuja pidetään ihan maailman parhaimpina arabica-kahvilaatuna. Muita viljelyksiä ovat maissi, sokeriruoko ja vehnä. Maissijauhosta valmistettu ruoka onkin juoksijoiden yleisin ravinto. Hedelmiä on laaja kirjo.

kenia hipotVirtahepoja Naivashan luonnonpuistossa. Kuva: Kiptours.comKeniassa korkeimmat kohdat ovat yli 5000 metrin korkeudessa ja matalimmat kohdat Intian valtameren rannoilla. Tämän takia luonto ja sää ovat erilaisia eri osissa maata. Kestävyysjuoksuharjoitteluun ihanteellisena korkeutena pidetään reilua 2000 metriä. Ehkä tämän takia kenialaiset juoksijat tulevatkin samoilta, melko pieniltä alueilta, jotka ovat kyseisellä korkeudella. Tällä korkeudella myös lämpötila on erittäin sopiva harjoitteluun.

Rauhaisaa ja nautinnollista joulua kaikille Hevoskuurin lukijoille!

-Simo Wannas

{jcomments on}

Kuuntele uusin Latu Podcast

Kenya News

tero ja simo
Simo Wannaksen ja Tero Knuutilan kuulumisia juoksijan paratiisista Keniasta.

ulvang banneri