Kenya News: Yhä parempaa arvokisamenestystä

Kenian juoksijoiden menestyssyistä maailman suurilla juoksuareenoilla on puhuttu melko paljon...

Kenian juoksijoiden menestyssyistä maailman suurilla juoksuareenoilla on puhuttu melko paljon. On muun muassa kerrottu, että kenialaiset harjoittelevat kovaa isoissa porukoissa, harjoittelu tapahtuu suurelta osin optimikorkeudessa joka kehittää elimistöä tehokkaasti, ruoka jota urheilijat syövät on yksinkertaista, mutta kestävyysjuoksijalle hyvin soveltuvaa, heidän ruumiinrakenne sekä luontaiset ominaisuudet sopivat hyvin kestävyysjuoksuun, ja lisäksi yrittäjiä huipulle on todella monia, ja heidän motivaatiotekijänsä ja keskittymisensä juoksuun ovat kunnossa.
 
kenianaiset2008Kenialaisnaiset hallitsevat myös maastojuoksua. Kuva: Jarno MaimonenKaikki nämä tekijät ovatkin taustalla ja pohjana vaikuttamassa maan laajaan ja superkovaan tasoon. Kuitenkin, kun tarkastelemme Kenian menestystekijöitä isoissa arvokisoissa, ja arvioimme maan tulevaa menestystä esim. Lontoon Olympialaisissa, löydämme menestyksen taustalta myös muita merkittäviä syitä.

On kuitenkin hyvä ensin ehkä hieman virkistää muistia Kenian menestyksestä ja mitalimääristä yleisurheilun suurkisojen näyttämoillä. Kenian tahti Olympialaisten yleisurheilussa oli kovalla tasolla jatkuvasti vuosien 1988-2004 välillä. Kaikista näistä kisoista maan juoksijat saavuttivat 7-8 mitalia. Suurin osa mitaleista ja maineesta oli Kenian miesten tuomaa. Vuosien 1996 ja 2000 kisoissa molemmissa, yksi kenialainen nainen selvisi mitaleille, vuonna 2004 kaksi. Viimeisimmät Olympialaiset 2008 kuitenkin räjayttivät maan olympiamenestyksen uudelle huikealle tasolle. Pekingistä jo peräti 14 juoksumitalia matkasi Keniaan, joista 5 naisten tuomana. Näissä vuoden 2008 kisoissa Kenian miesjuoksijat olivat kuitenkin vielä joukkueen vahvimpana selkärankana ottaen mitalin tai kaksi joka matkalla kasista maratoniin. Naisilla vastaavilla matkoilla mitalit jäivät puuttumaan ainoastaan vitoselta ja kympiltä, ja niissäkin molemmissa oltiin lähellä mitalimenestystä neljänsillä sijoilla.
 
Kuinka tällaista supermenestystä voi enää lähteä parantamaan? Luulisi, että valmentajat ja liittojohto voivat nyt vaan paukutella henkseleitään näillä tuloksilla ja meriiteillä? Keniassa tavoitteena on silti parantaa tulosta edellisestä. On myös ymmärretty, että sitä varten tulee kovassa kilpailussa myös uusiutua, ainoastaan vanhoilla opeilla ei menestyksen uusiminen, ja etenkään sen kasvattaminen onnistu. Tottakai menestys edelleen pohjautuu pääasiassa vanhoihin menestystekijoihin, mutta jotakin uutta on liittokin jo tuonut omaan tekemiseensä. Daegun 2011 MM-kisoihin valmistautuessa Kenian liitto esitteli jo muutamia uudistuksia. Ja tulokset olivat erinomaisia (7 kultaa,6 hopeaa, 4 pronssia), yhteensä 17 mitalia, ja kisojen mitalitaulukon 3. sija USA:n ja Venäjän jälkeen.
 
Uutta ja ehkä jopa rohkeaa liitolta oli, että nyt urheilijoiden omat valmentajat ja jopa jotkut muut lähihenkilot (esim. vauhdinpitäjät ja puolisot), saivat huippu-urheilijan omasta tahdosta riippuen osallistua ja olla mukana liiton järjestämällä, MM-kisoihin valmistavalla, leirillä. Aiemmin leirillä olevat valmennushenkilöt olivat paljon tiukemmin rajattuja liiton toimesta, mutta nyt haluttiin luottaa ja antaa lisää vastuuta urheilijoille ja heidän omille tukijoukoillensa. Liiton valmentajien tehtäviksi jäivät pääasiassa joidenkin yhteisharjoitusten koordinointi, sekä kilpailustrategioiden luominen ja niistä urheilijoiden kanssa sopiminen. Kilpailustrategioista voisi lyhyhäisyydessään todeta, että liiton valmentajien kiitolliseksi ydinstrategiaksi muodostui opastaa huippuunsaviritetyt urheilijat seuraavasti: Ensin kisassa on joukkueena voitettava muut maat, vasta sen jälkeen voivat Kenian urheilijat ratkaista oman paremmuutensa.
 
Daegun tuloksia kun katselee, niin sieltä löytyy miesten kattavan menestyksen (4 kultaa, 3 hopeaa) lisäksi nyt myös yhä enemmän naisten menestystä. Itse asiassa, Daegun kisat olivat ensimmäiset suuret arvokisat joissa Kenian naiset päihittivät mitalien määrässä oman maansa miehet. Naiset voittivat yhteensä 10 mitalia (3-3-4), ja joukossa mm. sellaisia suorituksia kuin yksi neloisvoitto, yksi kolmoisvoitto, ja yksi kaksoisvoitto. Juuri naisten loistava menestys nyt miesten rinnalla on nostanut Kenian mitalimäärää ja toiveita yhä kasvavista mitalimääristä.
 
Juuri Kenian eturivin naisurheilijat ovat nyt kiitelleet mediassa Kenian liiton aiempaa avoimempaa linjaa, joka on sallinut heille mm. aviomiesten ja omien valmentajien rinnalla olon ja tuen kisoihin valmistautuessa.
 
Keniassa valmentajien ja liittojohdon paineet menestymiseen ovat kovat, sen he itsekin avoimesti myontävät. Käytännossä nyt mennään jo sellaisella tasolla, että lähes kaiken pitää onnistua, jokaisen urheilijan on oltava aivan parhaimmillaan, jotta joukkueen kokonaistulosta voidaan vielä parantaa. Keniassa tähän kuitenkin uskotaan!

-Tero Knuutila

{jcomments on}

Kuuntele uusin Latu Podcast

Kenya News

tero ja simo
Simo Wannaksen ja Tero Knuutilan kuulumisia juoksijan paratiisista Keniasta.

ulvang banneri