Kenya News: Måren kuulumisia ennen Rotterdamin maratonia

Mårten Boström harjoittelee kohti huhtikuista Rotterdamin maratonia Kenian Eldoretissa. Kenya News ja Simo Wannas kertovat Måren kuulumiset ylätasangolta.

bostrommarten2012 2Måre savanneilla. Kuva: Mårten BoströmRotterdamin maraton juostaan sunnuntaina 15.4.2012 ja mukana on moni suomalainen huippumies. Heistä Mårten Boström ja Francis Kirwa harjoittelevat täällä Keniassa, ja molempien tavoite on juosta Lontoon olympialaisiin oikeuttava aika juuri Rotterdamissa. Ensimmäisenä haastattelupenkkiin asettuu Måre.

Miten valmistautumisjakso maratonille on sujunut?

- Valmistautuminen on sujunut hyvin täällä Eldoretissa. Aikaisemmin Zansibarissa ollessani oli vaikeaa ylläpitää vauhtia lämpötilan ja kosteuden takia. Tein siellä myös useimmat harjoitukset yksin. Eldoretista on löytynyt sopivaa juoksuseuraa ja hyvät harjoitusmaastot juoksemiseen.

Minkälaiset ovat maratonille valmistautumisen erikoistreenisi?

- Ne ovat olleet tarpeeksi pitkiä, jolloin ne  kehittävät elimistöä jaksamaan maratonvauhtia väsyneenäkin. On tärkeää, että lihakset toimivat maratonin loppumatkasta hyvin. Tyypillinen tämmöinen harjoitus on 30 kilometriä juoksua, jonka päälle jokunen kilometri maratonin kilpailuvauhdilla. Lisäksi juoksen pitkiä toistoja lähellä maratonvauhtia, esimerkiksi 4x5km/3'. Zansibarilla ollessa tyypillinen harjoitus oli 3km + 6km + 3km + 6km lähellä maratoninvauhtia, palautuksen ollessa 500 metriä kevyttä juoksua.

bostrommarten2012 1Kuva: Mårten BoströmMitkä on hyviä puolia Keniassa harjoittelussa?

- Aamulla on sopivan viileätä juoksuun ja hiekkatiet ovat kohtuu tasaiset varsinkin Eldoretissa. Treenikavereita löytyy myös paljon.

Entä ne huonot puolet?

- Päivällä voisi tuulla vähemmän, ettei olisi niin paljon pölyä ilmassa. Nyt ei onneksi ole satanut, joten pito teillä on ollut hyvä. Muhkuraiset pinnat osalla teistä vaikeuttaa vauhdinpitoa.

Kävit katsomassa kanssani 2700 metrin korkeudelta harjoitusmaastoja, miltä ne vaikuttivat ja suositteletko paikkaa ja jos niin kenelle?

- Suosittelen piilopirttiläisille, jotka tykkäävät hyvistä harjoitusmaastoista ja rauhasta ilman häiriötekijöitä. Maisemat ovat lisäksi mahtavat.

Sinulla on kantapään limapussi ollut jo jonkun aikaa tulehtuneena, onko vamma haitannut harjoittelua?

- Ei ole haitannut, kunhan vaan muistaa laittaa lenkin jälkeen jäätä.

Harjoitteletko yksin vai minkälaisessa ryhmässä täällä?

- Aamuisin juoksen kevyet lenkit useasti Ezekiel Kemboin ryhmässä. Ryhmässä on yleensä 4-10 juoksijaa. Aluksi lähdemme kuuden minuutin alkuvauhtia juoksemaan, mutta lopussa, auringon noustua, vauhti on jo lähelle neljää. Lisäksi joskus juoksen jonkun vanhan mailerin (lue Simo Wannas) kanssa joitain kevyitä lenkkejä. Kovissa treeneissä minulla on ollut seuranani Ruotsin maratonjuoksija Isabellah Andersson tai kenialainen seuratoveri Sjundeå IF:stä Eliud Lokol.

Oletko muuttanut harjoittelua paljoa valmentajasi Janne Holménin alaisuudessa?

- Harjoittelu ei ole muuttunut paljoa. Kilometrit ovat hiukan vähentyneet aikaisempaan verrattuna. Pitkien lenkkien jälkeinen maratonvauhtinen osio on kumminkin melko uutta. Harjoittelu on painottunut enemmän juoksuun. Eli oheisharjoittelu ja korvaavat ovat olleet minimissä.

bostrommarte2012 3Kuva: Mårten BoströmOlit reilun vuoden töissä Zansibarilla, miten pystyit harjoittelemaan niin kosteassa ja lämpimässä säässä?

- Lenkkimaastot olivat todella hyvät siellä. Mukavia polkuja ja ystävällistä porukkaa oli paljon. Kosteus tosin häiritsi vauhdinpitoa. Elimistö tottui siihen, että pystyi juoksemaan kaksi tuntia kuumuudessa, mutta siihen se ei tottunut, että vauhtia olisi pystynyt pitämään samalla tavalla kuin ideaaliolosuhteissa.

Juoksetko kisoja kesällä jos sinut valitaan Olympiamaratonille?

- Varmaan juoksen joitakin kisoja, pitää tosin valmentajan kanssa keskustella ensin. Valmentajahan on tunnetusti harva kisainen. Itse juoksen mielellään kisoja enemmänkin. Jokainen kisahan ei tarvitse olla räkäposkella juoksemista vaan ne voi palvella isompia päämääriä enemmän.

Kiitoksista vastauksista ja tsemppiä maratonille! Mårtenin matkaa kohti olympialaisia voit seurata hänen kotisivuillaan.

Seuraavaksi Kenya News palaa asiaan Francis Kirwan kuulumisten kanssa.

-Simo Wannas

{jcomments on}

Kuuntele uusin Latu Podcast

Kenya News

tero ja simo
Simo Wannaksen ja Tero Knuutilan kuulumisia juoksijan paratiisista Keniasta.

ulvang banneri