Niskanen: Kepan tuuri

Tour de Skille valmistautuminen ei mennyt suunnitellusti, sillä sairastuin edellisenä viikonloppuna Roglan maailmacup kisojen aikaan flunssaan.

Tour de Skille valmistautuminen ei mennyt suunnitellusti, sillä sairastuin edellisenä viikonloppuna Roglan maailmacup kisojen aikaan flunssaan. Koko touria edeltävä viikko menikin sitten sairastellessa. Reissuun kuitenkin päästiin, mutta nenä tukossa.

Touri alkoi Saksan Oberhofista, jossa ohjelmassa olivat vapaan 3 km prologi ja perinteisen 10 km takaa-ajokisa. Avauskisa meni ihan mukavasti. Vaikka kyseessä oli minulle hiukan haastava matka, suoriuduin omasta mielestäni suhkot hyvin. Sijaan 29. olin ihan tyytyväinen. Seuraavalta päivältä odotinkin enemmän, kun kyseessä oli yksi minun suosikkimatkoistani. Kaikki meni hyvin, vaikka olosuhteet olivat haastavat. Keli tuotti huoltomiehille todella töitä ja suksia testattiin viimeiseen asti. Suomalaisten sukset pelasivat mukavasti ja oma hiihtonikin kulki ihan hyvin. Nousin sijalta 29. sijalle 7. ja olin päivän kuudenneksi nopein. Kisan jälkeen testiin, suihkuun, syömään ja nopeasti kohti seuraavaa kisapaikkaa.

Kisat Oberstdorfissa eivät sitten sujuneetkaan halutulla tavalla. Siellä hiihdettiin perinteisen sprintti ja yhdistelmäkisa. Sprintistä odotin itseltäni parempaa suoritusta. Tälle matkalle tarvittava terävyys oli hiukan kateissa. En tiedä painoiko edellisen päivän kisa, puutteellinen loppuverryttely ja pitkä matkustus. Myös sprinttipäivän sää oli järkyttävä, sillä vettä satoi taivaan täydeltä ja taukoamatta koko päivän. Aika-ajossa sijoitus 18. ja lopputuloksissa 22. Sprintin jälkeen olin kokonaistilanteessa vielä hyvin mukana yhdeksäntenä. Seuraava päivä olikin sitten katastrofi ja tourin huonoin kisa. Yhdistelmäkisa ei sujunut alkuunkaan. En tiedä johtuiko tämä edellispäivän vesisateessa sprinttailusta vai mistä, mutta kisassa ei vaan kertakaikkisesti kulkenut minnekään. Sijoituin 28:nneksi ja jäin tuhottomasti kärkeen tässä kisassa ja kokonaistilanteessa osakkeet laskivat. Kisan jälkeen leuka rintaan ja kohti Italian Toblachia.

Ensin välipäivä ja sitten kolme kovaa kisaa. Välipäivänä kävin hiihtelemässä lyhyen lenkin ja samalla tutustumassa kisalatuihin. Toblachissa hiihdettiin pertsan prologi, vapaan sprintti ja 15 km takaa-ajo kisa. Vaativat kelit saivat jatkoa, kun koitti pertsan prologi. Huoltomiehet testailivat pitoja viimeiseen saakka, mutta keli oli niin haastava, ettei toimivaa pitotälliä päivän kisaan löytynyt. Niinpä viivalle lähdettiin pitopohjasuksilla. Minulla oli harmittavasti mukana ainoastaan yksi pitopohjasuksi, sillä niitä ei ole tarvinnut aikaisemmin käyttää. Suksiin ei saanut täydellistä pitoa ja niinpä hiihtäminen ei ollut niin rentoa. Prologista sijoitus 16.

Seuraavan päivän vapaan sprintti onnistui minulta hyvin. Pääsin toisen kerran urallani maailmancupin vapaan sprintin aika-ajosta jatkoon ollen 24. Hiihtoni oli ihan terävää ja erähiihtokin sujui mukavasti. Lopputuloksissa olin 15. Vapaan 15 km takaa-ajo kisa meni kohtuullisesti. Pääsin hiihtämään noin puoleen matkaan porukassa, kunnes tipahdin letkasta ja jouduin hiihtämään yksin loppuun. Takaa-ajajien letka pääsi hyödyntämään vuorovetoa ja tulemaan aika lähelle. Toblachin kisojen jälkeen olin kokonaistilanteessa 17.

Mutta eiköhän sitten loppu tourista iskenyt flunssa ja viimeiset kaksi kisaa olivat vaarassa jäädä hiihtämättä. Ennen Val di Fiemmen kisoja iski kova kurkkukipu ja kisaa edeltävänä päivänä nousi lämpö. Tämä harmitti niin sanattomasti. Olo oli niin huono, että olin aivan varma, että en pääse viivalle. Aamulla, ennen kisaa, kävin lääkärin tutkittavana ja sain luvan lähteä verryttelemään ja päättää itse sen jälkeen pystynkö starttaamaan. Edelleen olo oli tukkoinen ja lämpöä oli yli +37. Jos kyseessä ei olisi ollut touri, olisin varmasti jättänyt kisat väliin. Viimeiseen asti mietin ja arvoin pystynkö hiihtämään. Viivalla kuitenkin oltiin ja kisa hiihdettiin. Pahaltahan se tuntui, mutta maaliin päästiin ja tilanteeseen nähden kohtuu kelposijoituksellakin (16.). Oletetusti olo paheni revittelyn jälkeen ja illalla, ennen tourin viimeistä kisaa päätin jo, että touri jää siihen. Aamulla kuitenkin olo oli vähän parempi ja soitin huoltomiehelleni, että laittaa sittenkin sukset kuntoon. Niinpä touri taisteltiin loppuun asti ja nousun päällä, kokonaistuloksissa, olin 16.

Tällainen touri tällä kertaa. Kaiken kaikkiaan hieno kokemushan se jälleen oli. Toivotaan jatkoon kuitenkin parempaa tuuria:)

- Kepa

Kuuntele uusin Latu Podcast

Blogisti Kerttu Niskanen

kerttu_niskanen

Maastohiihtäjä Kerttu Niskanen jatkaa A-maajoukkueessa toista kauttaan. 22-vuotiaan urheilijan kirkkaimpia saavutuksia ovat 8.sija MM-kisoissa, kaksi henkilökohtaista nuorten (U23) maailmanmestaruutta ja aikuisten suomenmestaruus.

ulvang banneri