Koutaniemi: Rajoja

Tämän kesän harjoittelu lähti käyntiin huomattavasti helpommin kuin aikaisempina vuosina. Tähän syynä oli varmasti se, että kauden jälkeen en käynyt perinteistä parin viikon ulkomaan lomaa.

Koutaniemi blogi VaananenJesseMikko Koutaniemi vauhdissa Vuokatin Aateli Racessa. Kuva: Jesse VäänänenTämän kesän harjoittelu lähti käyntiin huomattavasti helpommin kuin aikaisempina vuosina. Tähän syynä oli varmasti se, että kauden jälkeen en käynyt perinteistä parin viikon ulkomaan lomaa.Tuona aikana en nyt varsinaisesti harjoitellut, vaan ennemminkin lenkkeilin niin kuin kuntoilijat. Kokemuksesta voin sanoa, että tällainen Bradley Wiggins -tyyppinen kauden aloitus, eli ilman lepoa, takasi paremman lähtötason, mutta henkiselle puolelle ei tullut ehkä niin paljoa lepoa kuin aiemmin.

Viime vuodesta jatkoin hyväksi havaittua voimistelua. Kävin touko-kesäkuun ajan kaksi kertaa viikossa tekemässä parin tunnin ohjatun harjoituksen. Voimistelu on palkitsevinta harjoittelua omassa harjoittelussani. Kehitystä tapahtuu suurin harppauksin ja taso, jonka viime kauden jälkeen saavutin oli tallessa. En voi itseäni sanoa vielä taitavaksi voimistelijaksi, mutta nuo harjoitteet kehittävät todella monipuolisesti kroppaa. Liikkuvuus, liikeradat, kehonhallinta, tasapaino, koordinaatio, nopeus, voima ja kimmoisuus kehittyvät kaikki. Uskon, että voimisteluharjoitusten vaikutukset ovatkin hieman "näkymättömiä", koska toiminnalliset ja monipuoliset harjoitteet kehittävät tukilihaksia ja estävät näin monen vamman syntyä.

Muita eroja tälle kesälle on ollut tehoharjoittelun lisääminen. Olen esimerkiksi juossut tänä vuonna enemmän radalla kovia harjoituksia. Kokonaisharjoittelun määrä on ollut hieman vähäisempi kuin aikaisemmin. Uskon, että harjoitukset ovat olleet kuitenkin tuottavampia, koska olen ollut huomattavasti väsyneempi. Ainoa askarruttava asia on rytmityksen puuroutuminen. Viikot ovat olleet aika tasaisesti 20 tunnin pinnassa viikosta toiseen. Tarkoituksena onkin kiinnittää tähän huomiota ja tehdä myös määräviikkoja vähemmillä tehoilla ja myös kevyitä viikkoja.

Viime viikolla olin Ylläksellä White Dream Centerissä leireilemässä. Treeniseurana oli sääskien, paarmojen ja porojen lisäksi mm. Sami Jauhojärvi, Ari Luusua ja Lari Lehtonen. Ylläksellä pyrin hyödyntämään harjoittelussa ylämäkiä. Rullilla on noin kymmenen minuutin nousua tarjolla ja juoksemallakin saa helposti puolen tunnin nousun kasaan.

Viikonloppuna kävin hiihtämässä Virtasen Teemun järjestämän Suomen halki hiihdon. Hiihdettiin siis Ilomantsista Vaasaan kolmen hengen joukkueilla. Hiihtoa tuli noin 200km per hiihtäjä. Tapahtuma sujui muuten mukavasti, mutta nukkuminen oli aika heikkoa. Omat yöunet jäi kolmeen yritykseen. Eka setin Hirvaskankaan ABC:n parkkipaikalla pilasi hyttyset ja mopopojat. Saarijärvellä pääsin kameramiehen autoon sisälle nukkumaan, mutta auto oli vartin jälkeen yhtä huurussa kuin Titanic leffassa eräs kohtaus. Kyyjärvellä oli sitten yrittäjä aukaissut ostoskeskuksen ennen aikojaan ainoastaan meitä varten. Siellä pääsinkin sitten leppoisasti nukkumaan. Tällä kertaa paikkana oli lastennurkkaus ja tarkemmin pallomeri. Herätys olikin sitten hivenen karumpi. Nimittäin kukaan ei herättänyt meitä ennen ostoskeskuksen avaamista ja heräsin sieltä leikkipaikalta pienen yleisön saartelemana. Hikiset kamat ympäri leikkipaikkaa leviteltynä. VO2 ohjelmassa materiaalia sitten 19.9 Fox-kanavalla.

Tällä viikolla olen ollut Vuokatissa leireilemässä. Vire on ollut yllättävän hyvä. Uskon, että tähän syynä on ollut Karpan antamat aamupalavinkit. Tässäpä kuva asiaa liittyen.

Koutaniemi blogi Aamupala

martvilla

Kuuntele uusin Latu Podcast

Blogisti Mikko Koutaniemi

Mikko KoutaniemiVuokatti Ski Team Kainuuta edustava hiihtäjä Mikko Koutaniemi oli mukana viime talvena B-maajoukkueessa, kiertäen muun muassa Scandinavia Cupia ja muutaman Maailman Cupin, mutta parhaat suoritukset nähtiin kotimaan laduilla. Matkojen suhteen kaikkiruokainen hiihtäjä menestyi viime talvena parhaiten pitkien matkojen kisoissa. Imatran SM-kilpailuista tuliaisena oli pronssimitali kuninkuusmatkalta 50km perinteiseltä.

ulvang banneri