Koutaniemi: Rahassa kylpemistä

Urheilija on ollut minulla viimeiset kolmisen vuotta se, mitä olen kirjoittanut lomakkeisiin ja muihin lappuihin kohtaa AMMATTI.

Urheilija on ollut minulla viimeiset kolmisen vuotta se, mitä olen kirjoittanut lomakkeisiin ja muihin lappuihin kohtaa AMMATTI. Pari kertaa olen kyllä miettinyt, että mitä jos kirjoittaisin vaan että työtön? Sitten tajusin, että helkkari nehän saa työttömyyspäivärahaa ja minä en. Eli en voi olla työtön. Oma ammattiurheilijaurani on tähän mennessä mennyt pitkälti kädestä suuhun. Eli sen mitä olen hiihdosta saanut, olen omaan elämiseen laittanut. Se on minun onneksi riittänyt asuntolainan lyhentämiseen, leirimajoituksiin, matkakuluihin, treeneihin ja kisoihin.

Myös jonkin verran on tullut tuota urheiluvälinettäkin ostettua. Ihan kaikkia harjoittelemiani lajeja ei ole sponsorit vielä lähtenyt tukemaan. Hiihdossa harjoittelu on suhteellisen monipuolista ja vaikka saankin sukset, sauvat, voiteet, monot ja hiihtovaatteet, ei niillä ihan kaikkia treenejä ympärivuoden hoideta.

Aika moni on kysellyt minulta, että mitä kautta rahani saan? No avataanpa hiukan. Suurin osa henkilökohtaisesta taloudellisesti tuesta tulee Vuokatti Ski Team Kainuulta eli edustamaltani hiihtoseuralta. Ski Team on ainoita ns. ammattilaisseuroja Suomessa, johon ei pääse mukaan vain maksamalla seuran jäsenmaksun. Seuraan pyydetään tai seuraan hakeutuu urheilijoita, jotka ovat tietyllä tasolla. Seuralla on manageri, joka pyörittää seuran toimintaa eli kerää rahaa. Mainospaikkojen myynti on isossa roolissa, mutta esim. henkilökuntaliikunnassa mukanaolo ja asiakastilaisuudet ovat kasvavassa roolissa sponsorointisopimuksissa.

Hiihtäjiä seurassa on noin kymmenen. Vuokatti Ski Team Kainuu on Suomen hiihdossa brändäämisen edelläkävijä. Kaikki vähänkin hiihtoa seuraavat tunnistavat valkovioletin asun ja osaavat yhdistää sen meihin. Tässä poikkeamme myös muista seuroista siten, että olemme sitoutuneet käyttämään kaikissa kilpailuissa (pois lukien maajoukkuereissut) seuran asua. Eli mainostamme aina seuran yhteistyökumppaneita.

koutaniemi011012Leirit on vain yksi kulu urheilijan arjessa. Mikko Koutaniemi Ramsaun maisemissa. Kuva: www.mikkokoutaniemi.comSeuraavaksi suurin kakku tulee omilta yhteistyökumppaneiltani, joita mainostan harjoitteluasuissani, nettisivuilla, Ski teamin asuissa muutamilla paikoilla ja esimerkiksi tämän blogin yhteydessä. Tämä tukijoukko mahdollistaa ammattimaisen harjoitteluni taloudellisesti. Sopimukset tehdään niin sanottuina kolmikantasopimuksina, jossa hiihtoliitto, urheilija ja yritys tekevät yhteistyösopimuksen, jossa yritys sitoutuu maksamaan valmennusrahastoon sovitun summan, josta urheilija voi nostaa sen kuluja vastaan tai palkkana. Jälkimmäistä en ole henkilökohtaisesti vielä ikinä joutunut/päässyt tekemään. Yritys saa näin sopimuksesta virallisen laskun yhteistyöstä, joka voi pitää sisällään joitakin muitakin vastapalveluksia yritykselle kun mainospaikan eli ns. myynninedistämis- ja markkinoitntipäiviä/tapahtumia. Yritys saa myös vähentää kulun verotuksessaan.

Kolmas kakku on välinetoimittajat. Osa välinetoimittajista maksaa sopimuksissaan palkkaa tai bonuksia hyvistä suorituksista tai molempia. Tämä osa on itselläni hieman pienenpi kuin Usain Boltilla ja Puma:lla. Mutta tämä johtunee siitä, ettei Puma ole mukana koko hiihtoscenessä.

Neljäs kakku on sitten verorahat. Tämä osuus onkin sitten omaa luokkaansa. Mehän kaikki urheillaan tuolla juuri sinun verorahoilla! Ja juuri sen vuoksi sinulla tulisi olla viimeinen sana kannattaako minua ikinä lähettää esimerkiksi Salpausselälle nukkumaan hotelliin ja syömään sinun piikkiin. Avaan tätä asiaa myös pikkuisen: eli jos puhutaan nyt vaikka esimerkiksi Salppurin maailmancupista ja minut valitaan edustamaan Suomea, niin ostan omalla rahalla lentolippuni tai millä ikinä menenkin sinne. Asun hotellissa Maastohiihto ry:n piikkiin, joka maksaa myös ruokani ja palkan voitelijoille, valmentajille, hierojille ja muille tukijoukoille. Tässä hieman vanha, mutta hyvä lisäselvitys asiasta.

http://yle.fi/urheilu/jauhojarvi_rahoituksen_jaljilla/5637441

Joku sanoi joskus viisaasti, että "suomalaiset ei ole urheiluhullua kansaa. Ne on menestyshullua kansaa". Tämä pitää mielestäni erittäin hyvin paikkansa. Olen itse päässyt katsomossa todistamaan, kun sama jääkiekon maajoukkue "on surkeaa porukkaa" hävitessään ja voittaessaan "ME ollaan maailmanmestareita". Tosifanit ei käännä omilleen selkää. Pettynyt saa olla, mutta tappion hetkellä kaikki urheilijat, niin hiihtäjät, jääkiekkoilijat kun kaikki muutkin kaipaavat eniten teidän kannustusta ja tukea. Toki voittoa on mahtava juhlia yhdessä teidän kanssa, mutta toivon: seiskää takanamme myös huonolla hetkellä!

Tekstin tarkoituksena ei ole katkeroituneena valittaa asiasta. Lähinnä haluan vain oikaista monien ihmisten vääriä ennakkoluuloja. Kukaan ei ole pakottanut minua hiihtäjäksi, vaan olen tämän lajin valinnut täysin omasta tahdostani, eli siinä mielessä voin syyttää vain itseäni. En silti syytä. Nautin ammatistani. Harva pääsee rakasta harrastustaan ja työtä yhdistämään. Pieni syyttävä sormi menee kyllä median suuntaan, joka ei ainakaan ole helpottanut tämän lajin imagon luomisessa ja talouden nostamisessa. Tuntuu, että joka syksy on pakko kaivaa joku elämääkin vanhempi dopingkohu esille. Tällä kertaakin puhutaan 40–50 vuotta vanhoista asioista. Näistä kärsimme me ihmiset, jotka ei oltu edes synnytty tuolloin. Ensi kerralla kun Lauri Karhuvaara mainostaa, että huomenna Huomenta Suomessa on Kari-Pekka vieraana, niin käykää joku laittamassa sen miehen herätyskello kiinni. Olisiko pikkuhiljaa aika antaa pölyn laskeutua.{jcomments on}


Kuuntele uusin Latu Podcast

Kuuntele uusin Livigno2Levi Podcast

Suositeltavaa luettavaa

Kuukauden luetuimmat

 1. 03.10.2020Kaisa Mäkäräinen vauhdissa Kolilla
 2. 17.10.2020Mäkäräinen taas vauhdissa poluilla
 3. 12.10.2020Oloksen Tykkikisat peruttu – 30 vuoden historiaan katkos
 4. 23.10.2020Lapissa hiihdetään jo luonnonlumella!
 5. 15.10.2020Tulevan kauden suunnitusmaajoukkue valittu
 6. 09.10.2020Northug treenaa jälleen!
 7. 22.10.2020Yleisöllä pääsy ampumahiihdon maailmancupin avaukseen
 8. 27.09.2020Mari Eder viides ampumahiihdon kaupunkikilpailussa Saksassa
 9. 27.09.2020Peiponen ylivoimainen mestari SM-maastojen kympillä – Kiekara keskeytti ensimmäisten kilometrien jälkeen
 10. 08.10.2020Team Electrofit tekee paluun Visma Ski Classics -sarjaan
 11. 10.10.2020Miska Poikkimäki totuttelee uuteen arkeensa: "On luottavainen fiilis"
 12. 25.10.2020Vuokatti Sport Biathlon Team kehittyy Mäkäräisen ja Nousiaisen kokemusta hyödyntäen
 13. 06.10.2020Pärmäkosken harjoituskausi sujunut ilman ongelmia
 14. 21.10.2020Magner Dalen: Harjoittelemme rajoilla ja välillä ylikin
 15. 07.10.2020Pärmäkoski puhuu avoimesti ravintoasioista ja painosta sekä paljastaa suosikkipitsansa reseptin
 16. 12.10.2020Suomi neuvottelee tulevan talven nuorten MM-hiihdoista
 17. 28.09.2020Mårten Boström juoksi kolmanneksi Lidingöloppetissa
 18. 27.09.2020Mira Kaskinen ja Elias Kuukka suunnistivat yömestareiksi Liperissä
 19. 26.09.2020Ennakkosuosikit selvittivät SM-yösuunnistuksen karsinnan
 20. 28.09.2020Juho Mikkonen tuunasi kesäharjoitteluaan MM-kisojen 50 kilometriä mielessään
 21. 02.10.2020Hiihtoliitto vailla markkinointijohtajaa – Töykän lähtö tuli yllätyksenä
 22. 17.10.2020Rantanen ja Suna mestarit suunnistuksen SM-erikoispitkällä
 23. 07.10.2020Polarilta markkinoille uusi lippulaivamalli
 24. 27.09.2020Ihamäki kympin voittaja Kurikan SM-maastoissa
 25. 02.10.2020Oona Kettunen tyytyväinen vapaan hiihtonsa kehitykseen: "Tekninen puoli on pikkuhiljaa mennyt eteenpäin"
 26. 20.10.2020Iivo Niskasen kauden ensimmäinen tosi testi Rukalla – "Perusasiat ovat toistaiseksi johtaneet kehitykseen"
 27. 01.10.2020Kestävyysurheilu.fi Wsportsmedian omistukseen
 28. 23.10.2020Ruotsin maajoukkuekin pääsi lumelle
 29. 22.10.2020Treenitorstai: Seitsemän hyvää voimaliikettä kuntohiihtäjille
 30. 19.10.2020Sami Jauhojärvi aloitti valmentajan ammattitutkinnon suorittamisen – nähdäänkö mies tulevaisuudessa maajoukkuevalmentajana?

ulvang banneri