Koutaniemi: Rahassa kylpemistä

Urheilija on ollut minulla viimeiset kolmisen vuotta se, mitä olen kirjoittanut lomakkeisiin ja muihin lappuihin kohtaa AMMATTI.

Urheilija on ollut minulla viimeiset kolmisen vuotta se, mitä olen kirjoittanut lomakkeisiin ja muihin lappuihin kohtaa AMMATTI. Pari kertaa olen kyllä miettinyt, että mitä jos kirjoittaisin vaan että työtön? Sitten tajusin, että helkkari nehän saa työttömyyspäivärahaa ja minä en. Eli en voi olla työtön. Oma ammattiurheilijaurani on tähän mennessä mennyt pitkälti kädestä suuhun. Eli sen mitä olen hiihdosta saanut, olen omaan elämiseen laittanut. Se on minun onneksi riittänyt asuntolainan lyhentämiseen, leirimajoituksiin, matkakuluihin, treeneihin ja kisoihin.

Myös jonkin verran on tullut tuota urheiluvälinettäkin ostettua. Ihan kaikkia harjoittelemiani lajeja ei ole sponsorit vielä lähtenyt tukemaan. Hiihdossa harjoittelu on suhteellisen monipuolista ja vaikka saankin sukset, sauvat, voiteet, monot ja hiihtovaatteet, ei niillä ihan kaikkia treenejä ympärivuoden hoideta.

Aika moni on kysellyt minulta, että mitä kautta rahani saan? No avataanpa hiukan. Suurin osa henkilökohtaisesta taloudellisesti tuesta tulee Vuokatti Ski Team Kainuulta eli edustamaltani hiihtoseuralta. Ski Team on ainoita ns. ammattilaisseuroja Suomessa, johon ei pääse mukaan vain maksamalla seuran jäsenmaksun. Seuraan pyydetään tai seuraan hakeutuu urheilijoita, jotka ovat tietyllä tasolla. Seuralla on manageri, joka pyörittää seuran toimintaa eli kerää rahaa. Mainospaikkojen myynti on isossa roolissa, mutta esim. henkilökuntaliikunnassa mukanaolo ja asiakastilaisuudet ovat kasvavassa roolissa sponsorointisopimuksissa.

Hiihtäjiä seurassa on noin kymmenen. Vuokatti Ski Team Kainuu on Suomen hiihdossa brändäämisen edelläkävijä. Kaikki vähänkin hiihtoa seuraavat tunnistavat valkovioletin asun ja osaavat yhdistää sen meihin. Tässä poikkeamme myös muista seuroista siten, että olemme sitoutuneet käyttämään kaikissa kilpailuissa (pois lukien maajoukkuereissut) seuran asua. Eli mainostamme aina seuran yhteistyökumppaneita.

koutaniemi011012Leirit on vain yksi kulu urheilijan arjessa. Mikko Koutaniemi Ramsaun maisemissa. Kuva: www.mikkokoutaniemi.comSeuraavaksi suurin kakku tulee omilta yhteistyökumppaneiltani, joita mainostan harjoitteluasuissani, nettisivuilla, Ski teamin asuissa muutamilla paikoilla ja esimerkiksi tämän blogin yhteydessä. Tämä tukijoukko mahdollistaa ammattimaisen harjoitteluni taloudellisesti. Sopimukset tehdään niin sanottuina kolmikantasopimuksina, jossa hiihtoliitto, urheilija ja yritys tekevät yhteistyösopimuksen, jossa yritys sitoutuu maksamaan valmennusrahastoon sovitun summan, josta urheilija voi nostaa sen kuluja vastaan tai palkkana. Jälkimmäistä en ole henkilökohtaisesti vielä ikinä joutunut/päässyt tekemään. Yritys saa näin sopimuksesta virallisen laskun yhteistyöstä, joka voi pitää sisällään joitakin muitakin vastapalveluksia yritykselle kun mainospaikan eli ns. myynninedistämis- ja markkinoitntipäiviä/tapahtumia. Yritys saa myös vähentää kulun verotuksessaan.

Kolmas kakku on välinetoimittajat. Osa välinetoimittajista maksaa sopimuksissaan palkkaa tai bonuksia hyvistä suorituksista tai molempia. Tämä osa on itselläni hieman pienenpi kuin Usain Boltilla ja Puma:lla. Mutta tämä johtunee siitä, ettei Puma ole mukana koko hiihtoscenessä.

Neljäs kakku on sitten verorahat. Tämä osuus onkin sitten omaa luokkaansa. Mehän kaikki urheillaan tuolla juuri sinun verorahoilla! Ja juuri sen vuoksi sinulla tulisi olla viimeinen sana kannattaako minua ikinä lähettää esimerkiksi Salpausselälle nukkumaan hotelliin ja syömään sinun piikkiin. Avaan tätä asiaa myös pikkuisen: eli jos puhutaan nyt vaikka esimerkiksi Salppurin maailmancupista ja minut valitaan edustamaan Suomea, niin ostan omalla rahalla lentolippuni tai millä ikinä menenkin sinne. Asun hotellissa Maastohiihto ry:n piikkiin, joka maksaa myös ruokani ja palkan voitelijoille, valmentajille, hierojille ja muille tukijoukoille. Tässä hieman vanha, mutta hyvä lisäselvitys asiasta.

http://yle.fi/urheilu/jauhojarvi_rahoituksen_jaljilla/5637441

Joku sanoi joskus viisaasti, että "suomalaiset ei ole urheiluhullua kansaa. Ne on menestyshullua kansaa". Tämä pitää mielestäni erittäin hyvin paikkansa. Olen itse päässyt katsomossa todistamaan, kun sama jääkiekon maajoukkue "on surkeaa porukkaa" hävitessään ja voittaessaan "ME ollaan maailmanmestareita". Tosifanit ei käännä omilleen selkää. Pettynyt saa olla, mutta tappion hetkellä kaikki urheilijat, niin hiihtäjät, jääkiekkoilijat kun kaikki muutkin kaipaavat eniten teidän kannustusta ja tukea. Toki voittoa on mahtava juhlia yhdessä teidän kanssa, mutta toivon: seiskää takanamme myös huonolla hetkellä!

Tekstin tarkoituksena ei ole katkeroituneena valittaa asiasta. Lähinnä haluan vain oikaista monien ihmisten vääriä ennakkoluuloja. Kukaan ei ole pakottanut minua hiihtäjäksi, vaan olen tämän lajin valinnut täysin omasta tahdostani, eli siinä mielessä voin syyttää vain itseäni. En silti syytä. Nautin ammatistani. Harva pääsee rakasta harrastustaan ja työtä yhdistämään. Pieni syyttävä sormi menee kyllä median suuntaan, joka ei ainakaan ole helpottanut tämän lajin imagon luomisessa ja talouden nostamisessa. Tuntuu, että joka syksy on pakko kaivaa joku elämääkin vanhempi dopingkohu esille. Tällä kertaakin puhutaan 40–50 vuotta vanhoista asioista. Näistä kärsimme me ihmiset, jotka ei oltu edes synnytty tuolloin. Ensi kerralla kun Lauri Karhuvaara mainostaa, että huomenna Huomenta Suomessa on Kari-Pekka vieraana, niin käykää joku laittamassa sen miehen herätyskello kiinni. Olisiko pikkuhiljaa aika antaa pölyn laskeutua.martvilla

{jcomments on}

Kuuntele uusin Latu Podcast

Blogisti Mikko Koutaniemi

Mikko KoutaniemiVuokatti Ski Team Kainuuta edustava hiihtäjä Mikko Koutaniemi oli mukana viime talvena B-maajoukkueessa, kiertäen muun muassa Scandinavia Cupia ja muutaman Maailman Cupin, mutta parhaat suoritukset nähtiin kotimaan laduilla. Matkojen suhteen kaikkiruokainen hiihtäjä menestyi viime talvena parhaiten pitkien matkojen kisoissa. Imatran SM-kilpailuista tuliaisena oli pronssimitali kuninkuusmatkalta 50km perinteiseltä.

ulvang banneri