Koutaniemi: Vaadi parasta

Tässä Mikon erityisesti aloitteleville kuntohiihtäjille suunnattuja vinkkejä varustevalintoihin.

Hiihto on välineurheilua. Tämä on valitettava tosiasia, josta olisi mahtava päästä eroon. Suurimmalla osalla hiihtokokemukset ovat tarhasta, koulusta tai armeijasta. Hiihtämään mennään huonoille latu-urille, huonoilla välineillä ja huonolla ilmalla. Tämän vuoksi hyvin usealla kiinnostus hiipuu lajiin kokonaan. Jotta hiihto olisi nautinnollista kaikkien näiden osa-alueiden on oltava kohdalla. Tällä kertaa paneudunkin eri asioiden vaikutukseen onnistuneen tai epäonnistuneeseen hiihtokokemukseen.

Sukset – Tärkein väline onnistuneessa hiihtoelämyksessä. Liian löysät perinteiset sukset eivät luista millään kelillä vaikka tekisit minkälaisia taikatemppuja. Pitoalue vastaa lumeen kokoajan ja aiheuttaa kitkaa. Liian jäykät perinteisen sukset taas tekevät hiihdosta pahimmillaan koko lenkin ajan kestävää loikkimista. Vapaassa liian löysä suksi taas pyörii alla eli on levoton. Tässä vaiheessa kroppa alkaa yleensä paikkaamaan levotonta suksia jännittämällä lihaksia turhaan. Liian löysä suksi ei myöskään luista niin hyvin varsinkaan kovissa vauhdeissa. Liian jäykkä vapaa suksi on näistä neljästä ehkä pienin ongelma. Suksi kulkee yleensä vakaasti hiihtäjän alla, mutta on samalla myös aika eloton eli suksi ei ole niin sanotusti herkkä hiihtää.

Kombisuksea ei ole olemassa kuin korkeintaa pienimmille hiihtäjän aluille. Luistelusuksen pituus on aikuisilla on 5-20cm hiihtäjän pituuden päälle. Perinteisessä pituus tulisi olla 15-30cm hiihtäjän pituuden päälle. Joskus paino rajoittaa hiukan näitä mittoja. Erittäin raskastekoiset saattavat joutua valitsemaan pidemmät sukset ja vastaavasti erittäin kevyet hiihtäjät joutuvat valitsemaan liian lyhyet sukset, jotta jäykkyys olisi sopiva.

Tässä apuvideo suksen valintaan:

Sauvat – Sauvojen valintaan ei yleensä panosteta tai käytetä rahaa ihan niin paljon, kun vaikka suksien hankintaan. Sauvoissa nyrkkisääntönä on että mitä enemmän sauvassa on hiilikuitua suhteessa lasikuituun, sitä kevyempi ja jäykempi se on. Myös hiilikuidun laatu vaikuttaa tähän. Sauvaa ostettaessa olen itsekin kohdannut myyntitilanteessa ostajien kohdalla siihen, että ostetaan liian pitkät. Sauva ei ole mitään metritavaraa, kuten kakkosnelonen lankku eli ei kannata ottaa liian pitkää vaikka saisitkin enemmän samalla hintaan. Mikäli haluat säästää ostoksissa voit pihistää perinteisensauvan kohdalla. Se voi olla aavistuksen löysempi ja edullisempi, koska sauva on lyhyempi kuin vapaassa. Itselle sopivan perinteisen sauvan mitan saat kertomalla oman pituutesi 0,82-0,85. Vapaassa vastaavat kertoimet on 0,89-0,92. Lisäksi Sauvassa tulee kiinnittää huomioon kahvaan ja ennen kaikkea remmiin. Sauvan tulee pysyä napakasti kädessä, niin ettei kahvaa tarvitse puristaa. Pyydä myyjää vaikka säätämään sopivaksi sinun kädellesi.

Monot – Monejen valinnassa tulee selvittää tarkkaan oma käyttötarkoitus. Perinteisen monossa varsi on yleensä matalampi, kuin vapaan monoissa koska sivuttaissuunnassa tarvittavaa tukea ei tarvitse niin paljoa. Myös pohja on yleensä taipuisampi, jotta potkulla saa pitovoiteen kontaktiin lumeen. Monoissa voi myös halutessaan pikkuisen pihistää, mikäli budjetti meinaa karata. Toki hintavampi mono on yleensä napakampi, kevyempi ja istuvampi kuin edullisimmat monot. Mutta ne ovat yleensä myös kylmempiä kun kuntoilijoille suunnatut vuorelliset monot. Osta siis mielummin molemmille hiihtotyylille omat monot kun vaikka kalliit luistelumonot, joilla yrität hiihtää myös perinteistä. Junioreille on olemassa myös niin sanottuja pursuit monoja, joissa on löysä pohja ja korkea varsi eli vastaava millä kilpahiihtäjät hiihtävät yhdistelmäkilpailuja. Näitä monoja voivat käyttää esimerkiksi naiset, koska heillä on yleensä jalka samaa kokoa kun junioreilla. Muista että oma jalkasi on kuitenkin paras tuomari monon valinnassa. Mono pitää istua hyvin kaupassa, jottei se ala hiihdettäessä hiertämään tai painamaan.

Voiteet – Tämä alue on huomattavasti vaikein alue hiihdossa. Nykyään on tullut ns. pitopohjasuksia joista osat ovat erittäin hyvä apu niille jotka eivät osaa tai viitsi voidella suksia. Suosittelen kuitenkin niille, jotka osaavat voidella sukset hankkimaan itselleen voideltavat sukset, koska ne toimivat loppujen lopuksi paremmin. Myös kilpahiihdossa on myös käytössä pitopohja suksia. Näitä ei pidä kuitenkaan sekoittaa kaupassa myytäviin pitopohjiin. Kilpahiihtäjien pitopohja sukset toimivat ainoastaan märällä räntäsateella lämpötilan ollassa 0°C molemmin puolin. Siis silloin kun muut voiteet eivät joko pidä tai sitten jäätyvät. Nyrkkisääntönä voitelussa on että pitovoiteena käytät aina hieman lämpimämpää voidetta, kuin ilman lämpötila ja luistovoiteissa taas toisinpäin eli paketin kyljessä saa olla hieman kylmempi keliaste kuin ulkona. Itse käytän kaikilla keleillä kaikissa suksissani lenkkivoiteena matalafluorista sinistä (kuva alla). Tämä helpottaa suksentestausta, kun on kaikissa suksissa samat voiteet. Aloitin aina lenkin siklaamalla ja harjaamalla voiteen pois ja lenkin jälkeen sulatan voiteen sukset pohjaan. Näin sukset pysyvät suojassa ja ovat aina voideltuna seuraavaa lenkkiä varten.

Start LF07 voideKuvassa Start LF07-luistoparafiini

Tässä apuri voiteen valintaan:
http://www.startskiwax.com/fi/suksivoiteet/voiteluinfo/voiteluohjeet/

Vaatteet – hyvät ja toimivat vaatteet kruunaavat suorituksen. Käytä teknisiä aluskerrastoja, jotka siirtävät kosteuden pois iholtasi. Hiihtopuhuja on jokaiseen lähtöön. Pääasiassa kannattaa pitää tuulenpitävää asua, jottei tuuli pääse puhaltamaan vaatteista läpi. Kyseessä on kuitenkin laji, jota harrastetaan talvella eli älä palele. Sen mitä itse lenkkeillessäni olen havainnut on, että ihmiset pukeutuvat vähän liiankin lämpimästi, jolloin liikkuminen on kankeaa ja kaikki vaatteet on ensimmäisen ylämäen jälkeen hiestä läpimärkänä ja laskun jälkeen jäässä.

Loppukaneettina neuvonkin teitä luottamaan ammattilaisten apuun. Vaatikaa urheilukaupan myyjän käyttävän aikaa tuotteen valintaan. Varsinkin suksen valintaan! Suosikaa liikkeitä jossa tiedätte olevan ammattitaitoisia myyjiä ja laaja valikoima. Laajasta valikoimasta saat paremman kuvan tuotteista kun pääset vertaamaan eri valmistajien tuotteita ja eri malleja.

Onnistuneita lenkkejä toivottaa Mikko!

martvilla

 

Kuuntele uusin Latu Podcast

Blogisti Mikko Koutaniemi

Mikko KoutaniemiVuokatti Ski Team Kainuuta edustava hiihtäjä Mikko Koutaniemi oli mukana viime talvena B-maajoukkueessa, kiertäen muun muassa Scandinavia Cupia ja muutaman Maailman Cupin, mutta parhaat suoritukset nähtiin kotimaan laduilla. Matkojen suhteen kaikkiruokainen hiihtäjä menestyi viime talvena parhaiten pitkien matkojen kisoissa. Imatran SM-kilpailuista tuliaisena oli pronssimitali kuninkuusmatkalta 50km perinteiseltä.

ulvang banneri