Sundstedt: Birkebeinerrittet

{jcomments on}Käväsin taas Pohjolassa. Tällä kertaa Norjassa. Birkebeiner rittet oli Norja-visiitin syy. Kisa kutsutaan myös Birkeniksi. Norjalainen sykklar Birken, eli pyöräilee Birkenin Renasta Lillehammeriin.

Käväsin taas Pohjolassa. Tällä kertaa Norjassa. Birkebeinerrittet oli Norja-visiitin syy. Kisa kutsutaan myös Birkeniksi. Norjalainen sykklar Birken, eli pyöräilee Birkenin Renasta Lillehammeriin. Olen osallistunut Birkeniin jo kuusi kertaa, kun lasketaan eilinen mukaan. Tai oikeastaan seitsemän kertaa. 2005 ajettiin MM-tittelistä radalla. Toki silloin ilman reppua.

Jokainen joka osallistuu ajoon, kantaa vähintään 3,5 kiloa painavaa reppua. Mukaan on otettava kaikkea mitä tuntureilla voi tarvita. Maalaisjärkeä käyttämällä  sinne pakataan tietysti kuiva kerrasto, sadevaatteet sekä muutama työkalu ja vararengas. Jos reppu on "alipainoinen" niin lisätään reppuun hiekkaa tai kiviä. Elite-sarjassa kun ajaa, niin siinä pyritään grammalleen säätämään repun painoa. Kaikki ylimääräinen paino on vain haitaksi, kun ajetaan voitosta.

Minulla oli lento Gardermoeniin torstai-iltana. Sieltä matka jatkui autolla Renaan. Rena on pieni kylä syrjäseudulla. Siellä ei ole mitään muuta kuin Birkenin lähtö. Niin ja Breivikin tila myös, missä hän rakensi pommeja.

Renassa yövyin ystävällisen rouvan luona. Ernalla oli illallinen valmiina kun saavuin perille. Hänen menyyssään on joka vuosi hirvenlihaa ja se on todella herkullista! Hän pitää minusta niin hyvää huolta.

Kisa amuna puuro oli valmiina klo 6. Naisten lähtö oli klo 8.30. Kilpailun alku Birkenissä on mielestäni aina hidasvauhtinen. Olen tottunut siihen että paukusta ajetaan täysiä. Ajamme yleensä miesten kanssa samaan aikaan.

Pidän kuitenkin siitä että naisilla on oma lähtöryhmä Birkenissä. Näin joutuu enemmän taktikoimaan ja miettimään miten parhaiten ajaa, jotta energiaa on silloin kun sitä tarvitaa.

Olin voittanut Birkenin ennen elistä kisaa neljä kertaa. Vastustajani tarkkailivat vain minua ja odottivat että minä kiristän vauhtia. Näin myös tein ensimmäisessä nousussa. Yhden tykitysken jälkeen meitä oli neljä kärjessä. Tein toisen irtioton ja vain Englannin Sally Bigham pystyi seuraamaan. Jatkoimme matkaa vuorovedoin mutta huomasin heti että hän ei tasasella pystynyt lyömään isompaa tuumaa kehiin. Ensimmäisessä alamäessä sain pienen etumakan Sallyyn. Hän ei tätä etumatkaa pystynyt kaventamaan vaan se kasvoi koko ajan, vaikka ajoivat Nina Gässlerin kanssa vuorovedoin kokonaiset 80km.

Viides voitto plakkarissa. Hieno juttu, onhan kisa maailman suurin maastopyöräilytapahtuma. 34.000 osallistujaa kahden päivän aikana on uskomaton määrä ihmisiä ja pyöriä.

- Pia

Kuuntele uusin Latu Podcast

Pia Sundstedt

sundstedt_piaCyklist från Karleby eli pyöräilijä Kokkolasta. Pia Sundstedt on Suomen kaikkien aikojen kovin naispyöräilijä sekä maantiellä että maastossa viimeisimpinä saavutuksina maastopyöräilyn euroopanmestaruus sekä MM-kisojen neljäs sija maratonmatkoilta. Pia Sundstedt tähtää 12 vuoden tauon jälkeen jälleen olympialaisiin ja Lontoon vuoden 2012 kisoihin. Blogissaan Sundstedt tulee kertomaan matkastaan kohti tuota tavoitetta.

ulvang banneri