Sundstedt: Pyöräilemässä Damaskoksessa

Syyriasta palasin neljää päivää sitten. Tuntuu että siitä reissusta on jo vierähtänyt ikuisuus. Siitä ei ole kauan kuin vietin päiviä täysin peloissani Damaskoksessa. Maata ja sen kulttuuria en tuntenut, en tunne vieläkään kovin hyvin. Oli sen verran lyhyt reissu.

 

Syyriasta palasin neljää päivää sitten. Tuntuu että siitä reissusta on jo vierähtänyt ikuisuus. Siitä ei ole kauan kuin vietin päiviä täysin peloissani Damaskoksessa. Maata ja sen kulttuuria en tuntenut, en tunne vieläkään kovin hyvin. Oli sen verran lyhyt reissu. Syyriassa ajoin kaksi kisaa ja tuloksena oli kaksi kolmossijaa.

Ensimmäisen kisan jälkeen ja monen monen irtiottoyrityksen jälkeen mietin seuraavan kisan taktiikkaa. Miten ihmeessä saisin hajoitettua porukan niin että ainakin yksi kolmesta ukrainalaisesta jäisi pääporukkaan? Ukrainan valmentaja oli tietysti antanut sellaiset ohjeet että kolmestaan Pian kanssa irti. Niin siinä sitten kävi että hajoitin porukan ja olin ukrainalaisten kanssa kärjessä. En suostunut yhteistyöhön ja niin myös ukrainalaiset lopettivat ajamisen. Pääporukka saavutti meidät. Tein seuraavan irtioton ja sama skenaario. Minä vastaan Ukrainaa. Ei auttanut muu kuin tehdä yhteistyötä. En halunnut riskeerata sitä että joku Iranista tai Syyriasta olisi tullut meidän kanssa loppukiriin. En tuntenut niitä enkä tiennyt miten kiri heiltä irtoaa.

Reissun tarkoitus oli UCI pisteiden keruu. Niitä sain 32 ja Suomi nousi maarankingissa sijalle 23. Hienoa! Itse olen jo siellä sadan sakissa, eli Lontoo lähestyy.

Syyria sitten? Eihän sinne pitäisi mennä. Siellä kun ammutaan ihmisiä ja presidentti jatkaa vallassa. Näin ainakin uutisissa sanotaan. Totta se varmaan on, jos nyt hakeutuu paikkoihin missä mellakoidaan ja osoitetaan mieltä.

Damaskos on miljoonakaupunki ja sen näkee myös katukuvassa. Ihmisiä on hirveä määrä. Kaduilla myydän kaiken maailman krääsää. Monet ukrainalaiset ovat tulleet sinne ja pystyttäneet kojunsa, niin minulle kerrottiin. On vaatteita, lasten leikkikaluja ja ties mitä myytävänä. Lähes joka toisessa kojussa myydään jotain purtavaa. Maissia, pitaleipää, lihaa ja hedelmiä. On mistä valita ja ruoka maistuu.

Ihmiset myös heräävät illaksi. Se johtuu varmasti ilmastosta. Syyriahan on ihan aavikkoa. Suomalaisen silmässä aika rumakin maa kun on tottunut siihen että on metsää ja järveä. Lapsiperheet kävelevät kadulla myöhään illalla, sellaiseen aikaan jolloin suomalaisen perheen lapset jo ovat nukkuneet parisen tuntia. Juoksulenkillä olevia nähtiin vielä klo 1 yöllä. Aika erikoista, mutta syyrialaiselle täysin normaalia.

Minun ensimmäinen reaktio kun Syyriasta poistuin oli etten koskaan palaa maahan. Syyrialaiset ovat erittäin ystävällisiä. Joskus jopa liaankin ystävällisiä. Luulee että hellä on aina jonkinlainen takaa-ajatus. En kuitenkaan usko sitä. Syyria ei myöskään ole niin äärimaa kun katselee miten naiset pukeutuvat. Naiset eivät piiloudu huntujen taakse kuten esim. Iranissa ja Irakissa. Eli siellä on aika länsimaalainen meininki.

Olen siis muuttanut mielipiteeni palattuani kotiin. Syyriaan voin toistekin lähteä. Sainhan sinne jo kutsun yhdeltä syyrialaiselta pyöräilijältä. Homsiin ja jonnekin rannalle hän minua veisi. Homs, mellakoiden ydin. No, kunhan siellä tilanne rauhoittuu niin miksipä ei.

- Pia

Kuuntele uusin Latu Podcast

Pia Sundstedt

sundstedt_piaCyklist från Karleby eli pyöräilijä Kokkolasta. Pia Sundstedt on Suomen kaikkien aikojen kovin naispyöräilijä sekä maantiellä että maastossa viimeisimpinä saavutuksina maastopyöräilyn euroopanmestaruus sekä MM-kisojen neljäs sija maratonmatkoilta. Pia Sundstedt tähtää 12 vuoden tauon jälkeen jälleen olympialaisiin ja Lontoon vuoden 2012 kisoihin. Blogissaan Sundstedt tulee kertomaan matkastaan kohti tuota tavoitetta.

ulvang banneri