Sundstedt: Pyöräilijän lepojakso

Minulla on menossa vuosiloma ja rokulipäivien vietto. Kausi päättyi kymmenen päivää sitten Chrono des Nationsiin.

Minulla on menossa vuosiloma ja rokulipäivien vietto. Kausi päättyi kymmenen päivää sitten Chrono des Nationsiin. Kun näin "flamme rouge" lipun, mikä pyöräilyssä tarkoittaa että maaliin on kilometri, minulla oli vain yksi ajatus mielessäni. Vielä vähän aikaa tuskaa ja sen jälkeen saan levätä. Saan levätä niin kauan kunnes akut ovat jälleen täynnä.

Kausi on ollut pitkä. Kisoja olen ajanut jo puolisen vuotta. Se on pitkä aika. Yleensä minulla on ollut kauden aikan aina jonkulainen vamma tai flunssa että olen joutunut pakkolepoon. Tänä vuonna pakkolepoja ei ole kohdalleni sattunut, vaan olen ajanut kisoja jo todella pitkään. Nyt on levon aika.

Mitä pyöräilijä tekee levon aikana? Tarkoittaako se sohvalla makaamista ja sipsien napostelua? Jos siihen on tarvetta, niin miksipä ei. Urheilija elää urheilulleen 24 tuntia vuorokaudessa ja muutaman viikon aikana vuodesta on lupa hieman hellittää omaa kurinalaista elämäntyyliä.

Minun kohdallani lepojakso on aina jäänyt lyhyeen. En vain osaa olla liikkumatta. Pystyn siihen maksimissaan neljä päivää, sen olen todennut vuosien mittaan, onhan minulla jo pitkä ura takanapäin. Neljän päivän jälkeen on jo sellainen olo että on pakko päästä liikkumaan.

Liikkuminen omalla kohdallani on kaikkea paitsi pyöräilyä. Harjoittelusta ei kuitenkaan voi puhua. Se on enemmän sellaista normi kuntoilua. Kuntoilun myötä saa sellaisen hyvän olon tunteen ja huomaa melkein miten virtataso kohenee päivä päivältä. Teen sitä mitä huvittaa, en suunnittele mitään. Pidän jalkalenkeistä ja kun jalat rupevat kestämään vaelluksia voin jo ottaa muutaman juoksuaskeleenkin. Uinti on myös rakas harrastus. Hiihdosta puhumattakaan.

Kauden aikana ei ole virtaa muuhun kuin harjoitteluun, kilpailemiseen ja lepämiseen. Lepojakson aikana jaksaa tehdä päivän aikana muutakin. Loman aikana moni urheilija varmasti myöskin tekevät taloremontteja, ihan kuten tavallinen työssä käyvä henkilö. Niin minäkin. Meillä on kylppäriremontti juuri menossa ja toimin lähinnä vänkärinä ja remontin valvojana.

Etelään lomalle minua ei lepoviikkojen aikana saa millään. En matkusta metriäkään. Matkapäiviä vuodessa on jo muutenkin ihan tarpeeksi.

Marraskuussa olen sitten jo Suomessa ja toivon, että silloin voi jo suojaparafiinit suksista siklata. Silloinkin harrastan valoisana aikana vielä vain sitä kuntoilua. Aika monta tuntia siinä kerkeääkin liikkua.

Kun olen noin kuukauden verran kuntoillut, niin voi taas aloittaa sen systemaattisen harjoittelun. Silloin ei vain kehossa ole sitä virtaa vaan myös se pääkoppa on taas menossa mukana.

- Pia

Kuuntele uusin Latu Podcast

Pia Sundstedt

sundstedt_piaCyklist från Karleby eli pyöräilijä Kokkolasta. Pia Sundstedt on Suomen kaikkien aikojen kovin naispyöräilijä sekä maantiellä että maastossa viimeisimpinä saavutuksina maastopyöräilyn euroopanmestaruus sekä MM-kisojen neljäs sija maratonmatkoilta. Pia Sundstedt tähtää 12 vuoden tauon jälkeen jälleen olympialaisiin ja Lontoon vuoden 2012 kisoihin. Blogissaan Sundstedt tulee kertomaan matkastaan kohti tuota tavoitetta.

ulvang banneri