Sundstedt: Talven taikaa

Olin marraskuun Kokkolassa. Lunta ei satanut, ei siis millään. Koko marraskuun aikana vedin jalkalenkkiä, kävin salilla ja uimahallissa.

Olin marraskuun Kokkolassa. Lunta ei satanut, ei siis millään. Koko marraskuun aikana vedin jalkalenkkiä, kävin salilla ja uimahallissa. Yleiskuntoni parani. Minulla oli sellainen tunne, että olkoon laji mikä tahansa, niin olen aika hyvässä iskussa.

Talvi on minun suosikkiaikaani. Saan harjoitella monipuolisesti ja saan liikkua vaikka aamusta iltaan. Kesällä on välillä sellainen tunne, että on harjoiteltava kovia treenejä ja sitten levättävä. Kesä on yhtä lepoaikaa. No, ei nyt ihan. Tietenkin kisat rasittavat ja on syytä muuttaa harjoittelua talven harjoituksista. On levättävä ja ajettava intervalliharjoituksia.

Miten pyöräilijä sitten talvella harjoittelee? Minä olen varmasti väärä ihminen vastaamaan siihen. Olen tällainen multiurheilija. En osaa harjoitella vain sitä omaa lajia. Valmentajani opetti minulle junnuna harjoitusoppeja. Harjoittelin monipuolisesti. Siinä välissä oli jokunen vuosi, kun pidin viisautta "pyöräilijä pyöräilee aina" mottonani. Ajoin pyörällä noin 10 kuukautta vuodesta. Tätä kun olin tarpeeksi kauan tehnyt kyllästyin ja lopetin koko pyöräilyn. Ei vain kerta kaikkiaan huvittanut ajella pitkin maanteitä päivästä toiseen.

Innostuin taas pyöräilystä ja palasin kilparadoille. Voitin Euroopan mestaruuden ja sitä ennen olin harjoitellut pyörällä noin kaksi kuukautta. Olin niin lumoutunut Schwarzwaldin upeisiin latuihin että vetelin perinteistä ja luistelua vuoron perään päivästä toiseen pitkälle kevääseen asti. Kun lunta ei ollut enään rupesin pyöräilemään.

Tämän kokemuksen jälkeen huomasin, että viisaus "pyöräilijä pyöräilee aina" on täyttä potaskaa, tai ei ainakaan sovi minulle. Olen nyt lähes seitsemän vuoden ajan aina laittanut pyöräni talvitelakalle. En edes koske koko menopeliin talven aikana. Tarkoittaa siis sitä, että lähes neljä kuukautta liikun vain jalan ja etenkin suksilla.

Tämä talvi on ollut hieman poikkeuksellinen. Lunta satoi myöhään. Lunta satoi sopivasti joulun tienoilla ja nyt olen sivakoinut pitkin Schwarzwaldin latuja noin kuukauden verran. Nyt on tasatyöntö jo sitä luokkaa, että pikku hiljaa uskaltaisi lähteä kisailemaan pitkille matkoille. Ei jäisi heti alussa muitten alle kun lähtölaukaus pamahtaa.

Tämä talvi on myöskin hieman poikkeuksellinen siinä mielessä, että olen pitänyt pyöräilyä hieman mukana koko ajan. Syy siihen on, että kausi pyörähtää hieman aikasemmin käyntiin kuin normaalisti. Näillä näkymin maaliskuun lopulla ajan jo ensimmäisiä kisoja.

Tässä on siis vielä kuukausi aikaa nautiskella upeista hiihtokeleistä ja hioa sitä peruskuntoa.

Hiihtoterveisin,

Pia

Kuuntele uusin Latu Podcast

Pia Sundstedt

sundstedt_piaCyklist från Karleby eli pyöräilijä Kokkolasta. Pia Sundstedt on Suomen kaikkien aikojen kovin naispyöräilijä sekä maantiellä että maastossa viimeisimpinä saavutuksina maastopyöräilyn euroopanmestaruus sekä MM-kisojen neljäs sija maratonmatkoilta. Pia Sundstedt tähtää 12 vuoden tauon jälkeen jälleen olympialaisiin ja Lontoon vuoden 2012 kisoihin. Blogissaan Sundstedt tulee kertomaan matkastaan kohti tuota tavoitetta.

ulvang banneri