Sundstedt: Kohti uusia haasteita

Olympiakisat ovat hienot kisat. Sinne vain harva pääsee ja paikoista taistellaan kynsin ja hampain. Viimeksi eilen minulta taas kerran kysyttiin, että minkälaista se oikein on olla mukana näin isossa tapahtumassa.

Olympiakisat ovat hienot kisat. Sinne vain harva pääsee ja paikoista taistellaan kynsin ja hampain. Viimeksi eilen minulta taas kerran kysyttiin, että minkälaista se oikein on olla mukana näin isossa tapahtumassa. Vasta silloin ymmärsin, että ihan tavis ei sitä tiedä. Itse olen ollut kahdesti mukana. Yritin selittää, että se on ainultaatuista olla oman maan olympiajoukkueessa, olla mukanan jännittämässä miten oman joukkueen purjehtijat, judokat, ampujat ja hevostytöt pärjäävät. On hienoa olla osa isoa kansainvälistä juhlaa, osallistua omaan/omiin kisoihin, kokea miten ihmismassa kannustaa jokaista urheilijaa. Urheilu yhdistää kaikkia kansoja.

En viitsi sen kummemmin analysoida, miten urheilija valmistautuu kisaan. Sehän on suurimmalle osalle jo rutiinia. Jokainen huippu-urheilija tietää, miten parhaiten harjoittelee pystyäkseen suorittamaan sen maksimin, mitä omasta kehosta irtoaa. Kilpailu on kova ja marginaalit ovat pienet. Sehän niin hienoa onkin urheilussa. Urheilu on aina yllätyksiä täynnä.

Lontoo on jo historiaa. Nyt on monen mielessä jo Rio. Karsinnat alkavat. 10.000 urheilijaa pääsee mukaan. Itse en Riossa urheile. Viimeinen starttini on 1,5 viikon kuluttua, kun ajetaan maastopyöräilyn maratonmatkojen maailmanmestaruudesta. Rion kisoja katson televisiosta.

Harjoittelu on sujunut niin ja näin. En ole tyytyväinen harjoituksiini. Syy on kahden viikon sairastelu juuri pahimpaan aikaan, eli kuukausi ennen MM starttia. Poskiontelontulehdus pakotti minut lepäämään 11 päivää. Se on pitkä aika, varsinkin kun harjoitteluaikaa on enää vain kaksi viikkoa. Tässä ollaan siis vedetty täysin riskillä treenien suhteen. Olen vain ajanut intervalleja ja toivon mukaan kevyt viikko ennen starttia tuottaa tulosta. Jos ei onnistu, niin se on vain hyväksyttävä. Aina kun ei mene asiat ihan käsikirjoituksen mukaan.

MM-kisojen jälkeen sitten? Eläkkeelle tässä olen menossa. 23 vuotta pyöräilyä ja niistä viimeiset 15 vuotta olen ollut osa kansainvälistä huippua. Se on pitkä aika ja nyt on aika kohdata uusia haasteita. Pyöräilyä ja liikuntaa en lopeta. Olen urheillut koko elämäni, en minä sitä osaa lopettaa. Kuntoilen omaksi ilokseni uudessa kotipaikasamme Dohassa.

Muutamme kuukauden kuluttua Qatarin aavikkoon. Avoimin mielin sinne lähdemme kohtaamaan uusia haasteita ja kultuurisokkeja.

Kilpurit ja maastopyörät ovat osa muuttotavaraa. Rullasuksetkin ovat jo pakattuna. Talvella kun on tottunut siihen, että hiihdetään. Siinä saavat arabit ihmetellä kun pari hullua sivakoi menemään. Urheileminen on vain niin mielettömän kivaa.

Siis nyt vain peukut pystyyn, että tämä minun "riskillä kohti MM-kisoja" tepsii. Syke näytti ihan hyvältä tänään, wattit voisivat toki olla paremmat, mutta mutta kaikkea ei voi saada ja onhan tässä vielä 10 päivää aikaa.

- Pia

Kuuntele uusin Latu Podcast

Pia Sundstedt

sundstedt_piaCyklist från Karleby eli pyöräilijä Kokkolasta. Pia Sundstedt on Suomen kaikkien aikojen kovin naispyöräilijä sekä maantiellä että maastossa viimeisimpinä saavutuksina maastopyöräilyn euroopanmestaruus sekä MM-kisojen neljäs sija maratonmatkoilta. Pia Sundstedt tähtää 12 vuoden tauon jälkeen jälleen olympialaisiin ja Lontoon vuoden 2012 kisoihin. Blogissaan Sundstedt tulee kertomaan matkastaan kohti tuota tavoitetta.

ulvang banneri