Martikainen: Kisakausi avattu.. tandemilla!

Edellisessä postauksessani käsittelin kevyesti tandemilla kilpailemisen ja siihen liittyvien sitoumusten (henkisten ja fyysisten) aiheuttamaa kevyttä ristiriitaa normaalin yksilöurheilijan kisarutiinin kanssa. Ensimmäinen todellinen maistiainen tästä saatiin pari viikkoa sitten, kun jouduin valinnan eteen; ajaako SM-kortteli vai ajaako tandemilla ensimmäinen kilpailu?

Asiasta keskusteltiin seuran ja tukijoiden kanssa, ja päädyin lopulta vihreää valoa saatunani keskittää voimani tandemin päälle. Tämä perustui pariin seikkaan: ensinnäkin alkukauden kunto on, kuten jo niin monen vuoden ajan, heikko, eikä korttelissa olisi ollut juurikaan jakoa, ellei sitten olisi päässyt yksin hatkaan ja saanut siten jauhaa tasaista ja kovaa maailman tappiin. Toisekseen oli tärkeää saada myös kokemusta tandemilla kilpailemisesta. Erona henkilökohtaiseen kilpailuunhan on tietenkin se, että en aja yksin, joten kisarutiinit yms. oli hyvä oppia ennen heinäkuun tosikoitoksia.

Ajoimme kilpaa Nivalan (Järvikylän) tempossa, jonne järjestävä seura meidät erittäin ystävällisesti otti ajamaan. Muita, eli Suomen toista tandem-parivaljakkoa kisassa ei nähty (ymmärrettävästi, kun ottaa Nivalan sijainnin huomioon), joten kilpailimme kelloa vastaan, viitaten viime vuonna ajettuun reitin pohja-aikaan, jonka Jarmo ja Marko Törmänen olivat ajaneen Jarmon sanojen mukaan "kisakunnossa". Luonnollisesti myös yksin ajaviin vauhtia oli hyvä verrata, etenkin kun paikalla oli kovia kuskeja, ja kaiken lisäksi vielä samoja kuin edellisenä vuonna, joten lähtökohdat vauhdin vertailulle olivat mitä otollisimmat.

Itse kisarutiineissa meillä ei Jarmon kanssa ollut sinällään mitään suuria eroja, ainakaan näin harjoituskisoissa, katsotaan miten vanhan (ei minun) puntti alkaa väpättämään tosi paikan tullen.. Kjeh. Lämmittely otettiin rauhassa, käytiin katsomassa josko saan junan kääntymään risteyksessä, jossa kääntöpaikka sijaitsi. Onneksi sijaitsikin, sillä kisassa meinasi tehdä tiukkaa.

Kisahan oli itsessään 20km tempo, joten siinä ei ole paljoa kertomista. Tuuli oli kisapäivänä kova ja vieläpä sivusta, eli se hidasti tandemia selkeästi verrattuna vastauuli-myötätuuli –asetelmaan. Tämä johtuu siis siitä, että sivutuulessa tandemilla näkyvissä tuulelle on kaksinkertainen pinta-ala verrattuna yksin ajavaan. Tehoakin on tietenkin kahden edestä, mutta tandem on tosiaan nopeimmillaan mahdollisimman pienessä sivutuulessa.

Lopputulema oli se, että aikamme oli 6sek. parempi kuin Jarmolla ja Markolla viime vuonna. Lyhyesti voisi sanoa, että suoritus oli erittäin hyvä, sillä muistetaan, että kisa oli kolmas kertani tandemin päällä (tosin tempo ei vaadi teknisesti paljoakaan, paitsi kääntöpaikalla), emmekä ole kumpikaan vielä lähelläkään huippukuntoa. Edellisten lisäksi parannettavaa on vielä paljon, mm. välineissä, em. kääntöpaikkatyöskentelyssä jne. Sekunteja sieltä täältä.

Kisa ei ollut täyttä 20km:ia, mutta keskinopeudeksi muodostui kahden GPS:in perusteella aika tasan 49km/h. Kovempaa vauhtia ei huomaa muutoin kuin alamäissä, joissa huiput kasvavat todella koviksi, usein loivassakin jopa seiskalla alkaviksi. Toisaalta, ylämäissä, kokeneita tandemisteja lainatakseni, "mummotkin menevät ohi".

Kisakausi tandemilla on siis avattu, tai ainakin testikisakausi. Alku on lupaava, ja tästä matka kohti elokuun lopun MM-kisoja jatkuu pikkuhiljaa tiivistyen.

Erityiskiitos vielä Järvikylän tempon järjestäneelle Nivalan Pyöräringille, hieno kilpailu ja meininki oli saatu aikaiseksi näin tamperelaisen silmin peräkylille. Noin rakennetaan pyöräilykulttuuria. Kiitos.

- Tommi


Blogisti Tommi Martikainen

sm2011Tommi on entinen maantiepyöräilyammattilainen, joka on vuodesta 2010 ajanut pääasiallisesti kotimaan kisoja opintojen ja työelämän sivussa. Tommi aloittaa tulevalla kaudella paralympiahopeaakin saavuttaneen Jarmo Ollankedon pilottina. Parin tähtäimenä ensimmäisellä yhteisellä kaudellaan ovat parapyöräilyn MM-kisat USA:n Greenvillessä elokuun lopussa.

Blogissa seurataan Tommin ja Jarmon yhteistä matkaa kohti kesän päätavoitetta ja päästään seuraamaan niitä mahdollisia yllätyksiä, joita uusi aluevaltaus kokeneen urheilijan mielessä herättää. Lisäksi blogissa päästään seuraamaan, millaista on täysipäiväisesti työskentelevän huippu-urheilijan arki ajankäytön kiireineen ja haasteineen.

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri