Taanila: Tiomila ennakkoa

Tiomilan ennakkospekulointi on varma kevään merkki. Ennakkospekuloinnissa voi nojautua kevätkilpailujen huhuihin tai sitten vanhoihin perinteisiin. Itse nojasin jälkimmäiseen ja kirjoitin tämän jutun jo puoli vuotta ennen itse kisaa heti Smålandskavlenista kotiuduttua.

1) Kilpailu tulee joka vuosi liian aikaisin

Ja joka vuosi vielä edellistä aikaisemmin johtuen ikävuosien tuomasta kankeudesta sopeutua kevään muutoksiin ja viisaudesta tunnustaa tosiasiat säidenhaltijan edessä. Pari viime hetken yöharjoitusta ja hermokerros nilkkateippiä talven ruostuttamiin niveliin on tuttu valmistautumisresepti.

2) Kokemus jyrää nuoruuden

Kevään pitäisi olla sitä aikaa vuodesta kun uusi, edellisvuotta hetken kokeneempi nuori sukupolvi jyrää vanhukset pois tieltään. Tiomilan yöosuuksien tuloslistoja lukiessa näkee kuitenkin harvemmin uusia komeettoja. Tähtitaivaan termejä lainatakseni vanhat Mustat kääpiöt loistavat hypoteettisinakin nuoria tähtiä kirkkaammin Tiomilan sysimustassa yössä.

3) Halden tai KR voittaa, muut ihmettelee

Poikkeus vahvistaa aina tämän säännön. Suomalaiset ovat aina piirun ruotsalaisia perässä, vain kääntääkseen asetelman toisin päin Jukolassa. Joku totta kai tekee Järlat ja yllättää puskista ja roikkuu pitkälle aamuun isojen kintereillä.

4) Maasto on normaalia Tiomila-maastoa

Måttlig till Stark kuperad, osin paljon polkuja, nopeakulkuista mutta löytyy hitaampiakin paikkoja. Mitäänsanomatonta, mutta ihan mukavaa. Useimmiten niin hyväkulkuista ettei kotiintuomistuliaisina kodinhoitohuoneen lattialla ole juurikaan maanäytteitä länsinaapurin kura- ja turvekerrostumista.

5) Radat ovat normaaleja Tiomila-ratoja

Hajonnat on pyritty minimoimaan, jotta kilpailu pysyy jännittävänä loppuun asti. Yöosuuksille ratamestari on laatinut muutaman mehukkaan reitinvalintavälin. Päiväosuuksilla juostaan tikkusuoraan tulitikkuvälejä hieman alle 5min/km. Rastit on sijoiteltu ruotsalaiseen tyyliin mukaviin paikkoihin ja pahimmat kolukot on vältelty. Ratamestari on tehnyt pienen mokan hajontojen kanssa, joka painetaan lopulta villaisella. Halden ja KR on laitettu koko viestin ajaksi samalle hajonnalle. Kaikilla on kivaa, mutta suomalaiset haukkuvat radat paluulaivalla tylsiksi ja tasapaksuiksi. Vain siksi että olivat fyysisesti kärsivinä osapuolina viestin letkoissa.

6) Naisten viesti

Niin sekin on. Tulokset unohdetaan jo ennen miesten viestin starttia. Miesten viestin menestyjät saatetaan muistaa vielä Jukolassa.

7) Joku keksii jotain uutta

Hypertehokas valonheitin otsalle on jo keksitty moneen kertaan. Laserkeilaava kompassikin kokeiltu. Aivoihin yhdistetty GPS-vastaanotin lienee vielä tulevaisuutta. Kenkäteknologiassa on vaikea tehdä suuria mullistuksia. Olisiko tällä kertaa vuoro retrohenkeen tiikeribalsamin paluulle?

Kuuntele uusin Latu Podcast

Blogisti Vesa Taanila

vesa_taanilaSuunnistuksen b-maajoukkueratsu, jonka kirkkaimmat mitalit ovat yhä saavuttamatta. Tavoitteet eivät tavallisesti kaadu yrittämisen puuttumiseen. Kokemusta 30 ikävuotta, muutama SM-mitali ja roppakaupalla kokemusta. Siviilissä ohjelmistosuunnittelija Tampereella. Urheillessa seurana Ikaalisten Nouseva-Voima. Tavoitteet MM 2013 kotikisat Vuokatissa. 


ulvang banneri