KU Motion Krista 550x90px

Dario Cologna kokeilee korkean paikan harjoittelua

Cologna250311Dario Cologna analysoi Hevoskuurin haastattelussa viime kauttaan ja paljastaa tulevia suunnitelmiaan.


cologna120811Dario Cologna maailmancupin johtajan keltaisessa liivissä Falunissa. Kuva: Hevoskuuri.fiDario Cologna saavutti viime kaudella paljon, vaikka kirsikka jäi kakun päältä puuttumaan alle odotusten sujuneiden MM-kisojen vuoksi. Tour de Skin ja maailmancupin kokonaiskilpailun voittanut sveitsiläinen oli kuitenkin viime kauteensa tyytyväinen. Davosissa 1550 metrin korkeudessa asuva 25-vuotias tähtää yhä paremmaksi maastohiihtäjäksi ja kokeilee tällä harjoituskaudella ensimmäistä kertaa varsinaista korkean paikan harjoittelua. Cologna kertoi Hevoskuurille kesäharjoittelustaan ja kuulumisistaan.

Viime talvena alkukautesi oli loistava, ja sinun arveltiin voittavan Oslossa useampikin mitali. Toisin kävi – mikä on oma analyysisi siitä, miksi et ollut parhaimmillasi Oslossa? Olisitko esimerkiksi voinut jälkeenpäin ajateltuna tehdä jotain toisin?

Vaikea sanoa. Monet pienet asiat vaan eivät oikein olleet kunnossa: päivän kuntoni, onni, sukset ja niin edelleen. En kuitenkaan usko, että olisin voinut tehdä asioita juurikaan eri tavalla.

Miten arvioit viime kauttasi kokonaisuutena? Millä osa-alueilla kehityit hiihtäjänä?

Olin kauteeni tyytyväinen, Tour de Skin ja maailmancupin voitto oli hienoa. Yritän koko ajan kehittyä jokaisella osa-alueella, viime kaudelle paransin perinteisen hiihtoani.

Aiotko kokeilla harjoittelussasi jotain uutta nyt kun edessä on arvokilpailuiden osalta välikausi?

Aion, kokeilen korkean paikan harjoittelua tänä vuonna tällä lailla ensimmäistä kertaa. Kesäkuussa, elokuussa ja lokakuussa vietän leiripäiviä Flüehlassa ja Stelviossa korkealla.

Olet jo voittanut Tour de Skin, mitä suuria tavoitteita sinulla ensi kaudella on?

Tavoitteeni on kehittyä maastohiihtäjänä. Päätavoitteeni talvella on Tour de Ski ja myös maailmancupin kokonaisvoiton puolustaminen. Jokainen maailmancupin kilpailu on omanlaisensa haaste. Ei siitä tylsää tule...

Milloin aloitit harjoittelun raskaan kauden jälkeen? Miten se on sujunut toistaiseksi?

Aloitin harjoittelun toukokuussa kotona Davosissa. Alussa oli vähän vaikeaa, mutta niinhän se aina joka vuosi on. Toistaiseksi kaikki on sujunut ilman suurempia ongelmia.

Kuinka paljon kilpailet kesällä juoksu-, pyöräily- tai rullahiihtokilpailuissa? Mitä ne kilpailut antavat sinulle?

"En kovin usein. Juoksisin enemmän kilpailuja, mutta minun on huolehdittava akillesjänteestäni. Halusin kyllä osallistua (Norjassa) Lysebotn –ylämäkikilpailuun ja Blinkfestivalien kisoihin, mutta olin muutamia päiviä sairaana tuolloin."

Minkälaisia omia kenttätestejä käytät kuntosi arviointiin?

Harjoituksissa juoksemme joskus 3000 metriä. Sitä tärkeämpiä minulle ovat kuitenkin kaksi kertaa vuodessa rullasuksilla tehtävät testit, jotka kertovat minulle missä mennään ja mitä voin kehittää harjoittelussani. Edellisen kerran juoksin 3000 metriä kilpailumielessä luultavasti kolme vuotta sitten, aikani tuolloin oli jotain 9 minuuttia.

Jalkapallo on ollut tärkeä harrastuksesi. Kuinka paljon olet ehtinyt pelata tänä kesänä?

En juurikaan. Harjoitusleirillämme Magglingenissä ja Seefeldissä pelasimme yhden pelin.

Millaista rytmitystä käytät harjoittelussasi viikkotasolla? Entäpä millaista voimaharjoittelua kesääsi kuuluu?

En noudata tiettyä säännöllistä rytmitystä. Se vaihtelee harjoitusjaksoittain tai joskus jopa viikoittain. Voimaharjoittelussa teen maksimivoimaa, joka on tärkeää kesäharjoittelussani. Se tuo harjoitteluun monipuolisuutta tuntikausien kestävyysharjoittelun lisäksi.

Hevoskuuri tavoitti myös Colognan valmentajan Fredrik Auklandin, joka kieltäytyi ystävällisesti kertomasta yksityiskohtaisemmin suojattinsa harjoittelusta, mutta summasi mielellään tilannetta:

Dario kehittyy hiihtäjänä vuosi vuodelta. Hänestä on tullut vahva yleishiihtäjä: hyvin tasaiinen perinteisellä, vapaalla, sprintissä ja normaalimatkoilla. Erityisesti perinteisellä Dario on mielestäni kehittynyt yhdeksi teknisesti parhaimmaksi hiihtäjäksi. Dariolla on erinomaiset edellytykset maastohiihtäjäksi: kestävyys, vahvuus, tekniikka ja tahto. MM-kisojen tulokset olivat varmasti monen asian yhteensattuma. Dario oli erittäin hyvässä kunnossa ennen kisoja ja heti sen jälkeen. Luulen, että hän liika kilpaileminen ennen Osloa yhdistettynä valmistautumisleiriin oli yksi syy: hän hiihti kaikki kilpailut Sveitsin mestaruuskilpailuissa, ja sitä hänen ei olisi pitänyt tehdä. Oslo oli alusta lähtien pettymystä Dariolle, asiat menivät vain huonommaksi ja sitä oli sitten vaikea muuttaa. Suksihuolto teki valtavasti töitä, mutta valitettavasti suksemme eivät olleet sen parempia tuolloin. Nyt olemme hänen harjoittelussaan muuttaneet korkean paikan harjoittelua. Kun hän asuu Davosissa, korkealla oleminen on normaalia hänelle. Meidän täytyy haastaa normaalin korkean paikan harjoittelun käytännöt löytääksemme sellainen yhdistelmä, joka antaa hänelle parhaan mahdollisen tuloksen MM-kisoja ja olympialaisia ajatellen. Se, miten tämä ohjelma tarkemmin on suunniteltu, vain muutama ihminen tietää. Enkä valitettavasti kerro tarkempia yksityiskohtia Darion harjoittelusta, se on minun tapani toimia.

-Heidi Lehikoinen

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri