CHXL 550x90px webbanneri

Hakan Saksa pommitti hirmuajan Malminkartanon portaisiin

Hakan Tuomas Saksa kävi testaamassa suorituskykyään Malminkartanon legendaarisissa portaissa. Kuva: Laura Marttinen

Hakan Tuomas Saksa kävi testaamassa suorituskykyään Malminkartanon legendaarisissa portaissa. Kuva: Laura Marttinen

Valkeakosken Hakan edustusjoukkueen luottohiihtäjä uhkuu hyvää itseluottamusta ennen hiihtokauden avausta.

Ilta-Sanomien ISTV-haasteessa eri lajien edustajia on haastettu juoksemaan Helsingissä sijaitsevan Malminkartanon portaat. Askelmia portaissa on yhteensä huimat 426. Aiemmin alkusyksyllä (17.9.) suunnistuksen sprintin maailmanmestari Mårten Boström (33) kellotti ensimmäisen virallisen ennätyksen aikaan 1.04,66. Reilu viikko sitten (9.10.) maastohiihdon sprinttimaajoukkueen Anssi Pentsinen (29) puolestaan paransi Boströmin tekemää ennätystä kirjaamalla porrasnousuun ajan 1.00,68. Välissä haasteen olivat ottaneet vastaan myös Suomen yleisurheilumaajoukkueeseen kuuluvat kestävyysjuoksijat Aki Nummela (30) ja Tuomo Salonen (26), mutta he eivät päässeet Boströmin ajan alle. Lauantaina 17.10. jääkiekkojoukkue Kiekko-Vantaan kapteeni Toni Leinonen (23) teki uuden reittiennätyksen puhkaisemalla minuutin maagisen rajan; 58,75.

Sunnuntaina 18. lokakuuta Valkeakosken Hakan hiihdon Tuomas Saksa (23) kävi lyömässä maajoukkue-edustajille luun kurkkuun. Neljällä videokameralla todistetussa suorituksessa Saksa kellottaa uudet ennätyslukemat; 57,10! Ennätyksen kovuutta lisää fakta, että Saksa on yli 10 kilogrammaa virallisen ennätyksen omaavaa Leinosta painavampi.

Tuomas kommentoi taktiikkaansa porrasjuoksussaan:

- Taktiikkana oli vetää kovaa vauhtia pitkällä askeleella, keskivaiheen jyrkällä pitää tasainen rytmi ja taas lopun loivalla koittaa kiriä. Ja tietysti yritin unohtaa, että kokoajan tuntuu pahalta.

Hakalaisista Juha Mikkolainen ja Tuomas Saksa ovat kiertäneet viime vuosina Tour des Escaliers –nimellä kutsutun tapahtumasarjan puitteissa Etelä-Suomen legendaarisimpia porrasnousuja ja nyt oli oikea aika kokeilla myös Malminkartanon portaita. Muiden tapahtumasarjaan kuuluvien porrasnousujen ennätysaikoja voi käydä katsomassa osoitteessa www.tourdesescaliers.com. Samalta sivulta löytyy muutaman päivän päästä myös kooste Saksan juoksusuorituksesta.

SaksaTuomasLMarttinenTuomas Saksa oli syystäkin tyytyväinen Malminkartanon nousun huipulla kuultuaan oman aikansa. Kuva: Laura Marttinen

"Hakan juna" valmiina hiihtokauteen

Kiitos Hakan kovan joukkuehengen ja 90-luvun äärimmäisen kovavauhtiset yhteislenkit ensilumilla, Hakan edustusjoukkuetta kutsutaan edelleen hiihtopiireissä nimellä "mustavalkoinen juna". Tulevalla kaudella mainetta yritetään pitää mahdollisimman hyvin yllä. Tuomas Saksa odottaa jo innolla uuden hiihtokauden avausta. Kansallinen hiihtokausi avataan Suomen Cup –osakilpailuissa lokakuun viimeisenä viikonloppuna Vuokatissa, kun kilpaillaan perinteisen tyylin sprintit ja viestikilpailut.

- Hyvillä mielillä uuteen kauteen; Harjoittelu on sujunut mainiosti ja kesän testit ovat antaneet viitteitä, että taso on noussut taas pykälän verran viime vuodesta, kommentoi Saksa tunnelmiaan kauden alla.

Mikkolainen joutui jättämään sunnuntain porrashaasteen flunssan takia väliin ja on alkavan kauden suhteen hieman maltillisemmissa tunnelmissa:

- Koko kesä meni töitä tehdessä ja harjoittelu on ollut erilaista. Ramsaussa meno oli kuitenkin kohtuullista, joten eiköhän taso ainakin samana ole pysynyt. Suurimpana odotuksena on huikean hauska ja jännittävä kausi!

-Aki Pajunoja

Linkki viimeisimpään IS:n Malminkartanon porrashaaste –juttuun.

Tour des Escaliers

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri