motion banneri

Nosteessa ollut norjalaishiihtäjä lopettaa – takavuosien tähti jatkaa

Maria Ström Nakstad Salpausselän maailmancupissa yhdessä Ida Ingemarsdotterin kanssa. Kuva: Felgenhauer/NordicFocus

Maria Ström Nakstad Salpausselän maailmancupissa yhdessä Ida Ingemarsdotterin kanssa. Kuva: Felgenhauer/NordicFocus

Hiihtokauden loppu tuo aina mukanaan uutisia siitä, kuka lopettaa uransa ja kuka jatkaa vielä yhden kauden. Tavallisesti hiihtoura loppuu vasta sitten, kun parhaat vuodet ovat takana tai urheilija on huipulla. Ihan kaikki eivät mene valtavirran mukana ja tästä on nähty esimerkkejä hiihtomaan Norjassa.

Maria Ström Nakstad otti askeleen eteenpäin urallaan kuluneen talven aikana. Hän voitti muun muassa Vuokatissa Skandinavia Cupin osakilpailun ja pääsi edustamaan maataan maailmancupissa entistä useammin. Lillehammerin viestissä hän sijoittui neljänneksi Norjan kakkosjoukkueessa, joka hiihti maaliin vain vajaa kymmenen sekuntia toiseksi sijoittuneista suomalaisista. Tammikuun lopussa hän oli Nove Meston 10 kilometrin vapaan hiihtotavan kilpailussa 15:s. Hiihdot jatkuivat vielä Lahden maailmancupissakin.

Talven suoritukset olisivat voineet tuoda paikan maajoukkueen valmennusryhmässä ja lisää edustusmahdollisuuksia kansainvälisillä areenoilla, mutta 25-vuotias Nakstad päätti lopettaa hiihdot jo nyt.

- Hienon kauden päätteeksi olen päättänyt lopettaa hiihtourani, Nakstad kertoi Instagramissa.

- En ole enää usko, että haluan enää taistella mitaleista tulevissa arvokisoissa. On niin paljon muuta, mitä haluan tehdä, hän jatkoi.

Kristofferssen pistää kaiken peliin

Vastaavasti Marthe Kristoffersen on esimerkki spektrin toisesta päästä. Norjalainen nousi jo nuorena maansa vakiokalustoon maailmancupissa ja arvokisoissa. Häntä pidettiin yhtenä maailman lahjakkaimmista hiihtäjistä, mutta viime vuodet ovat olleet hankalia.

Kristoffersen on saavuttanut urallaan kuusi palkintosijoitusta maailmancupissa, mutta hän ei ole neljään vuoteen yltänyt kymmenen joukkoon. Etenkin vuosina 2011-2012 hän sijoittui kymmenen parhaan joukkoon lähes joka maailmancup-paikkakunnalla. Viime kausina korkeimman tason hiihtokilpailut ovat tulleet tutuksi vain kansallisen ryhmän kautta.

Kristoffersen151205FelgNFMarthe Kristoffersen. Kuva: Felgenhauer/NordicFocus

26-vuotias Kristoffersen lopetti hiihtämisen jo talven keskellä syötyään neljännen antibioottikuurin. Myöhemmin hän tuli katumapäälle ja palasi laduille voittamalla kuun alussa parisprintin mestaruuden. Sen jälkeen alkoi uusi pohdinta siitä, kannattaako hiihtoon satsata. Nyt hän päätti, että kannattaa.

- Laitan kaiken peliin päästäkseni MM-kisoihin, Kristofferssen kertoi Adresseavisenille.

Hän lisäsi, että suurin haaste urheilussa on pysyä terveenä. Edellisen kerran Kristoffersen esiintyi MM-kisoissa vuonna 2011 Holmenkollenilla ja sitä ennen vuonna 2009 Liberecissä. Kristoffersen ei paljastanut tavoitteita, mikäli paikka Lahdesta irtoaa. Toistaiseksi häneltä puuttuvat vielä MM-mitalit.

-Juho-Veikko Hytönen

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

ulvang banneri