motion banneri

Norjalaishiihtäjästä tulossa islantilainen – Panostaa olympialaisiin 2018

Team Santanderin Snorri Einarsson vauhdissa Kaiser Maximillian Laufissa viime talvena. Kuva: Rauschendorfer/NordicFocus

Team Santanderin Snorri Einarsson vauhdissa Kaiser Maximillian Laufissa viime talvena. Kuva: Rauschendorfer/NordicFocus

Magnar Dalen uskoo Snorri Einarssonin menestysmahdollisuuksiin Etelä-Koreassa.

Hiihtäjä Snorri Einarrsson on vaihtamassa kansalaisuutta. Islantilaisisän ja norjalaisäidin poika on aiemmin kilpaillut maailmancupissa Norjan maajoukkueessa, mutta olympialaisiin pääsy Norjan joukkueessa voi olla Pohjois-Norjassa asuvalle miehelle liian vaikea tehtävä.

Einarsson harkitsi kansalaisuuden vaihtamista jo ennen Vancouverin olympialaisia, mutta päätyi pysymään norjalaisena. Nyt hän yrittää saada Islannin passin, mutta prosessi ei ole ihan yksinkertainen.

- Paljon siirtymäaikoja ja paperityötä. Näyttää siltä, että pysyn norjalaisena vielä tämän kauden, mutta ensi vuodesta lähtien olen islantilainen ja panostan vuoden 2018 olympialaisiin, kertoi Einarsson kansalaisuuden vaihdosta Norjan yleisradioyhtiö NRK:lle.

Tämä tarkoittaa sitä, että Einarssonia ei nähdä vielä Lahden MM-laduilla, ellei paikka Norjan joukkueesta aukea.

Einarsson on edustanut Norjaa maailmancupissa lukuisia kertoja, mutta maailman terävin kärki on yhä saavuttamatta. Vuoden 2011 Tour de Skillä hän oli kokonaiskilpailun 30:s. Uran paras maailmancup-tulos on saman tourin Val di Fiemmen 20 kilometrin yhteislähtökilpailusta, jossa hän oli 18:s. Vuonna 2012 Einarsson otti hopeaa Norjan mestaruuskilpailujen yhdistelmähiihdosta. Vain Martin Johnsrud Sundby oli häntä vahvempi 30 kilometrillä.

Einarsson080111LaihoNFSnorri Einarsson Tour de Skillä 2011. Kuva: Laiho/NordicFocus

Magnar Dalen uskoo menestymahdollisuuksiin

Viime kaudet 30-vuotias hiihtäjä on panostanut maratonhiihtoihin ja Ski Classics –sarjaan. Viime talvena hän oli Vasaloppetissa 29:s. Toblach-Cortinassa ja Årefjällsloppetissa hän ylsi kymmenen parhaan joukkoon. Santander-tallissa hiihtävä Einarsson oli Visma Ski Classicsin kokonaiskilpailussa 17:s. Alkutalvesta Oloksen Tykkikisoissa Einarrson hiihti seitsemänneksi 15 kilometrin perinteisen kilpailussa.

Santanderin sporttipäällikkö ja entinen Suomen hiihtomaajoukkueen päävalmentaja Magnar Dalen uskoo, että Einarssonilla on menestysmahdollisuuksia Etelä-Koreassa.

- Mitalitoiveet eivät välttämättä ole realistisia, mutta hänellä on hyvät mahdollisuudet 20 parhaan joukkoon. Pyoengchangin latujen huhutaan olevan helppoja ja se sopii Snorrin kaltaiselle vahvalle tasatyöntäjälle, Dalen kertoi NRK:lle.

Islannin edustajana Einarssonin suurin haaste lienee riittävän huollon saaminen kilpailuihin. Pienellä hiihtomaalla on vähän resursseja, jotta suksi saadaan luistamaan parhaalla mahdollisella tavalla arvokilpailuissa.

Islantilainen maastohiihto kaipaa vahvistuksia. Sotšin olympialaisten maastohiihtoon reilun 300 000 asukkaan saarivaltio osallistui yhden hiihtäjän voimin. Sævar Birgisson kilpaili sprinttissä ja 15 kilometrin perinteisen hiihtotavan kilpailussa. Näissä starteissa hän saavutti sijat 72 ja 74.

Einarsson ei aio lähteä olympialaisiin vain osallistumistarkoituksessa.

- Jos edustan Islantia, teen sen kunnolla. Aion olla elämäni kunnossa, enkä matkusta olympialaisiin vain ollakseni viimeinen, Einarsson totesi NRK:lle.

-Juho-Veikko Hytönen

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

ulvang banneri