KU Rollerski 550x90px

Laturetkien kuningasmatka Pirkan Hiihto suksitaan ensi sunnuntaina

Ponnistamisen iloa, nääntymisen autuutta sekä lopulta voimien palautumisen hurmaa. Näitä Pirkan Hiihdon isän Tahko Pihkalan hiihtäjän pitkällä laturetkellä kokemia tuntemuksia on luvassa niin ensikertalaisille kuin latukonkareillekin heidän lähtiessään omalle taipaleelleen tulevana sunnuntaina 57. järjestettävässä Pirkan Hiihdossa. TIEDOTE
Ponnistamisen iloa, nääntymisen autuutta sekä lopulta voimien palautumisen hurmaa. Näitä Pirkan Hiihdon isän Tahko Pihkalan hiihtäjän pitkällä laturetkellä kokemia tuntemuksia on luvassa niin ensikertalaisille kuin latukonkareillekin heidän lähtiessään omalle taipaleelleen tulevana sunnuntaina 57. järjestettävässä Pirkan Hiihdossa.

"Niinisalon ja Tampereen 90 kilometrin välinen reitti on paremmassa kunnossa kuin moneen vuoteen ja hienon lumitalven myötä odotamme mukaan yli 3 500 hiihtäjää", iloitsee Pirkan Hiihdon puheenjohtaja Tapio Syrjänen.

"Pakkaset ovat hieman haitanneet helmikuun hiihtolenkkejä, mutta nyt sääennusteet näyttävät lupaavilta. Yöksi on vielä luvassa pakkasia, mutta päivällä lämpötila nousee jo keväisiin lukemiin. Odotettavissa on hieno hiihtosunnuntai", ounastelee Syrjänen.

Pitkä latuseikkailu on oiva esimerkki siitä, miten ladulla voi kilvoitella muuallakin kuin MM-tasolla. Pirkan Hiihto on useimmille talven aikana suksittujen harjoittelukilometrien ja huolellisen valmistautumisen suuri finaali, Tahkon mukaan "hiihtokauden suurenmoinen päätössävelmä", joillekin samalla myös rivakkatahtinen kilvoittelu oman sarjan voitosta.

Pirkan Hiihdon perinteisiin kuuluukin, että ladulle mahtuu ja tarvitaan niin hitaammin kiiruhtavat kuin toisistaan 90 kilometrin taipaleella mittaa ottavat. Viime vuonna hitain viihtyi ladulla yli 13 tuntia, nopein täyden matkan hiihtäjä - miesten vapaan voittaja Kari Mäki - neljä tuntia ja 18 minuuttia.

Toisaalta Pirkan Hiihtoon kuuluu myös hiihtäjien sekuntikamppailut Teivon maalisuoralla, kun kärki ei ole saanut eroa toisiinsa 90 kilometrin taipaleella. Mika Hartikainen jäi Mäestä vuosi sitten vain sekunnin. Toissavuonna Janne Mononen ja Antti Peltonen tasasivat perinteisen tyylin voiton.

Pirkan Hiihto on samalla lähtölaukaus uudelle Pirkan Kierrokselle. Viime vuonna osatapahtumat; hiihdon ohella Pirkan Pyöräily, Pirkan Soutu ja Pirkan Hölkkä keräsivät yhteensä lähes 8 000 suoritusta, eniten koko 2000 -luvulla. Kaikki neljä osatapahtumaa suoritti viime vuonna 311 kuntoilijaa.

Kierroksen 300 000 suoritus ylittyy

Neljän osatapahtuman yhteenlaskettujen suoritusten määrä ylittää ensi sunnuntaina 300 000 rajan. Tämä hiihtäjä huomioidaan hänen ylittäessään maalilinjan Teivossa.

Pirkan Hiihdossa lähestytään puolestaan 125 000 hiihtosuorituksen rajaa. Yhteenlaskettuja hiihtokilometrejä on vuosien aikana kertynyt yli miljoona kolmesataatuhatta. Pirkan Hiihdon osanottoennätys, 5 443 hiihtäjää, on vuodelta 1982.

Pirkan "omien kiertäjien" lisäksi lisäväriä Pirkan ladulle tuovat tänä vuonna yli 400 Kalevan kiertäjää, jotka suorittavat oman kuusi osatapahtumaa sisältävän Kierroksensa hiihto-osuuden Pirkan Hiihdossa.

Pirkan latuseikkailu innostaa mukaan myös runsaan ulkomaisen osanottajajoukon. Mukaan lähtee hiihtäjiä Kanadasta, Italiasta, Saksasta, Sveitsistä, Ranskasta, Luxemburgista, Virosta ja Venäjältä.

57. Pirkan Hiihto suksitaan ensi sunnuntaina 6. maaliskuuta perinteisellä ja vapaalla hiihtotavalla miesten ja naisten yleisessä sarjassa, 40- ja 50- vuotiaiden miesten sekä 45-vuotiaiden naisten perinteisen tyylin sarjoissa. Eri hiihtotavat lähtevät taipaleelle tutulla porrastetulla lähdöllä: perinteinen tyyli lähtee matkaan Niinisalosta aamuseitsemältä, vapaan tyylin hiihtäjät neljä tuntia myöhemmin.

Reitin alkupään 52 kilometrin mittainen Retki-Pirkka hiihdetään Niinisalosta Kyröskoskelle ja reitin loppupään 45 kilometrin Puoli-Pirkka Hämeenkyrön lentokentältä Tampereelle. Ilman ajanottoa suksittava Reppuhiihto käydään seuraavana lauantaina 12. maaliskuuta.

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri