motion banneri

Seuraesittelyssä Vuokatti Ski Team Kainuu

vuokattiskiteam031111 introHevoskuuri aloitti hyvin toimivien seurojen esittelyn Kaupin Kanuunoista. Tällä kertaa vuorossa on Vuokatti Ski Team Kainuu.

 

vuokattiskiteam031111Vuokatti Ski Teanm Kainuu juhlii SM-viestin voittoa. Kuva: Hevoskuuri.fiVuokatti Ski Team Kainuu on 16-vuotisen historiansa aikana saavuttanut tuloksellisesti paljon, kuten esimerkiksi seitsemän miesten viestin SM-kultaa. Ski Team syntyi nykyisen managerin Hannu Koivusalon, Janne Immosen, Esa Romppaisen ja Markku Lesosen ryhmänä Sotkamon Jymyn alaisuuteen. Tulosta tuli heti ensimmäisenä talvena, sillä nelikko voitti SM-viestin.

- Se on vuosien varrelta omakohtaisesti älyttömän hieno muisto, koska olin itse hiihtämässä, seuran käytännön toiminnasta vastaava Koivusalo sanoo ensimmäisenä vuosien varrelta parhaita hetkiä miettiessään.

Niitä on kertynyt paljon muitakin, sillä markkinointinimestä vuonna 1999 omaksi seurakseen siirtynyt Ski Team on menestynyt. Toisena Koivusalo nostaa esiin puun takaa tulleen Alexander Schwarzin ja Pasi Kallungin parisprintin SM-kullan 2005.

- Kolmas on viime talven miesten viestin voitto. Lähdimme kuitenkin pitkästä aikaa altavastaajana viestiin. Tietysti omana tavallaan kruununa on vuosi 2000, jolloin sekä miehet että naiset voittivat viestin", Koivusalo poimii seuran menestyksen paloja.

Täysin yhteistyökumppaneiden rahoituksen varassa pyörivän seuran ydintuote onkin urheilullinen menestys, sanoo seuran markkinointia vuodesta 1997 hoitanut Koivusalo. Sen hiihtäjistä Sami Jauhojärvi on yltänyt MM-viesti ja –sprinttiviestimitalistiksi sekä maailmancupin osakilpailuvoittajaksi. Seuralle nyt käynnistynyt Suomen Cup on suuri ilonaihe.

- Suomen Cup mahdollistaa tämäntyyppisen seuratoimintamallin ja luo seuralle entistä paremmat mahdollisuudet saada urheilijoilleen parempi toimintaympäristö. Uskon ja toivon, että kun tämä Suomen Cup tästä lähtee, meille Suomeen alkaisi syntyä useita kovia seuroja, jotka kilpailevat viestissä keskenään. Viestikisat ovat kuitenkin yleisön näkökulmasta älyttömän jännittäviä, Koivusalo sanoo.

Neljä ensimmäistä vuottaan seura toimi markkinointinimenä Jymyn alaisuudessa, vuodesta 1999 Vuokatti Ski Team Kainuu on ollut oma seuransa. Alusta lähtien Ski Team on ollut nimenomaan kilpa- ja huippu-urheiluseura. Kilpa- ja huippu-urheiluun keskittymisestä huolimatta skiteamilaiset ovat jakaneet aikaansa ja osaamistaan myös Kainuun nuorisohiihdon hyväksi Kainuun Hiihdossa.

Kasassa keski-iältään nuori miesten joukkue

iivojasaana031111Iivo Niskanen ja Saana Kemppainen edustavat utta sukupolvea. Kuva: Heidi Lehikoinen.

Ski Teamin päätehtävä kuitenkin on tukea ja osaltaan mahdollistaa urheilijoidensa ammattimaista harjoittelua.

- Meillä on kymmenen urheilijaa, joista kuusi on joissain maajoukkueleirityksessä mukana. Seuran omaa leiritystä meillä ei nykyään oikeastaan ollenkaan. Pyrimme lähinnä luomaan mahdollisemman hyvät taloudelliset edellytykset urheilijoille, yhteistyö on lähinnä markkinoinnillista. Valmennuksesta vastaavat urheilijoiden henkilökohtaiset valmentajat, Koivusalo sanoo.

Ammattimaisesti toimivaan seuraan olisi tunkua enemmänkin, sillä kyselyjä tulee enemmän kuin seuraan pystytään hiihtäjiä ottamaan.

- Kilpa- ja huippu-urheiluun profiloituna seurana pyrimme tietysti siihen, että meillä olisi mahdollisemman kova joukkue kasassa. Yhdentyyppinen arvo meillä on kainuulaisuus, mutta sitä ei pidä ymmärtää niin, että pitäisi olla kainuulaista syntyperää. Täällä on koulutuspuolella paikkoja, jotka tuovat tänne urheilijoita. Senkin takia moni on yhteydessä.

Vancouverin olympiatalven jälkeen Ski Teamissa oli kuitenkin haastava tilanne ja murrosvaihe, kun kolme miesten pitkäaikaista urheilijaa lopetti: Olli Ohtonen, Alexander Schwarz ja Daniel Schwarz.

- Sitten tulivat Matti Hiironen ja Mikko Koutaniemi. Nyt Iivo Niskanen tuli mukaan. Tuolla porukalla tehdään varmaan töitä useampi vuosi. Naisten joukkue on ollut jatkuvassa rakennustilassa. Siellä on ollut paljon terveysongelmia, eikä sinne ei ole löytynyt kompaktia pakettia. On todella mukavaa, kun Saana (Kemppainen) saatiin mukaan porukkaan, se varmasti piristää naisten tilannetta, Koivusalo sanoo.

Urheilijoilla on seurassa hyvä olla ja seuran merkitys on heille iso. Se kuuluu myös vuonna 2006 Ski Teamiin siirtyneen Sami Jauhojärven kommenteista:

- Kun siirryin Ski Teamiin, se mahdollisti taloudellisen resurssin täysipainoiseen ammattiurheiluun. Samalla Teamin mukana tulleet kontaktit auttoivat luomaan muitakin taustatekijöitä kansainvälisen huippu-urheilun vaatimalle tasolle. Sama tilanne on nykyään, minun ei tarvitse keskittyä urheilussa kuin itseni kuntoon saattamiseen, taustaorganisaatio pitää paljolti huolen muista urheiluun liittyvistä käytännön asioista, Jauhojärvi kiittää.

Koivusalolla on Ski Teamissa iso ja näkyvin kakku, mutta seuran puheenjohtaja Markku Laanti on yksi muista tärkeistä hahmoista menestyksen taustalla. Koivusalo ja Ski Team yhteistyökumppaneineen tunnetaan myös Vuokatin Aateli Race –kesätapahtuman järjestäjänä. Rullahiihdon ja juoksun yhdistävä tapahtuma on järjestetty jo seitsemän kertaa, aina maajoukkue-edustajien ja muutenkin kovatasoisten osallistujien kera.

-Heidi Lehikoinen

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

ulvang banneri