swix asut banneri

Armotonta menoa The Ruthless Rajassa

Ensimmäistä kertaa järjestetty The Ruthless Raja keräsi 99 osallistujaa. Kuva: Hannu Huttu

Ensimmäistä kertaa järjestetty The Ruthless Raja keräsi 99 osallistujaa. Kuva: Hannu Huttu

Lauantaiaamuna helmikuun neljäntenä päivänä klo 7 oli Kuusamon Iivaaran Eräkartanossa odottava tunnelma.

Hiihtäjät parveilivat pihalla ja kartanon sisätiloissa voidellen suksia ja pakaten reppujaan valmistautuen päivän armottomaan haasteeseen. Joukossa oli myös muutama pyöräilijä fiilistelemässä tunnelmaa, vaikka fatbike-sarjan lähtö oli vasta klo 11.

Ensimmäistä kertaa järjestetty The Ruthless Raja, armoton itärajan hiihto/pyöräilytapahtuma, keräsi osallistujia Suomi100-juhlavuoden kunniaksi lähes saman verran kuin Suomella vuosia eli ilmoittautuneita oli 99 ympäri Suomea.

Hiihtäjien matka alkoi klo 8 kolmella eri pituisella matkalla: 50 km, 100 km ja 150 km. Pyöräilijöillä puolestaan oli matkana 50 km. Molemmat lähdöt starttasivat Kuusamon Iivaarasta, ja maaleja oli kolme, Hossa, Martinselkonen ja Raatteen Portti, joissa paikalliset yritykset tarjosivat osallistujille huoltopalvelut sekä lämpimän saunan.

Koko tapahtuman tarkoituksena oli tarjota osallistujille ainutlaatuinen luontoliikuntakokemus, sillä reitti kulki keskellä erämaita ja Kainuun laajoja selkosia mukaillen itäistä rajavyöhykettä. Sää suosi tapahtumaa parhaimmalla tavallaan, sillä matka taitettiin pienissä miinusasteissa ja melkein tyynessä säässä. Vain aurinko puuttui, mutta olisiko se matka sitten enää armoton ollutkaan.

RuthlessRaja1Fatbike-sarjassa matka oli 50 km. Kuva: Hannu Huttu

Itärajan läheisyydessä valoja on harvassa, noin viidenkymmenen kilometrin välein. Se jos mikä, saa siellä yksin hiihtelevän mietteliääksi. Osa matkasta hiihdettiin myös pimeällä otsalampun ja kuun valossa metsän eläimistön ja rajapartioiden seuratessa matkalaisten menoa kohti Martinselkosta ja Raatetta. Huoltopisteitä oli matkalla vain 50 km välein, mutta niissä saikin sitten syödä lämpimät keitot ja lisätä suksiin pitoa ennen kuin matka taas jatkui. Toki esimerkiksi 150 km kuninkuusmatkalta ensimmäisenä Raatteen Porttiin saapunut Juho-Matti Taivainen pisteli menemään koko matkan tasatyönnöllä. Valtimon Vasaman Juha Kanervo piti Juho-Matille seuraa koko matkan ajan ja 100 km:n jälkeen oli tunnelma korkealla:

- Tämmöisiä selkosia ei löydy muualta kuin täältä itärajan tuntumasta. Onhan se elämys, kun saa tämmöisissä asumattomissa maisemissa hiihtää, vaikka kuinka on metsässä ikänsä liikkunut, Kanervo kommentoi.

Tapahtuma on osa Kainuun Luontoliikuntasarjan Endurance Kainuun tapahtumaketjua, johon kuuluu seitsemän tapahtumaa ympäri Kainuuta.

- Ensimmäistä kertaa The Ruthless Raja -tapahtuman järjestäminen ja siitä saatu palaute osoitti, että tämän tyyppisellä tapahtumalla on kysyntää ja taitaakin olla niin, että tulevaisuudessa joudumme jo rajoittamaan osallistujien määrää, totesi Kainuun Liikunnan tapahtumapäällikkö Marita Kaipainen.

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

ulvang banneri