KU Rollerski 550x90px

Northug voittoon Davosissa – Heikkinen kahdeksanneksi

PetterNorthug intro101211 manzoniMaastohiihdon maailmancup jatkui tänään Sveitsin Davosissa miesten 30 km vapaan hiihtotavan kilpailulla. Maailmacupia johtava Norjan Petter Northug hiihti ylivoimaiseen voittoon. Matti Heikkinen kaatui lopussa, mutta oli kuitenkin kahdeksas.

PetterNorthug101211 manzoniPetter Northug näytti epäijöilleen, että osaa voittaa myös väliaikalähdöllä. Northug hallitsee miesten hiihtoa tällä hetkellä todella suvereeniin tyyliin. Kuva: Manzoni/NordicFocusMaastohiihdon maailmancup jatkui tänään Sveitsin Davosissa miesten 30 km vapaan hiihtotavan kilpailulla. Maailmacupia johtava Norjan Petter Northug hiihti ylivoimaiseen voittoon, toiseksi päivän kilpailussa tullut Ranskan Maurice Manificat jäi Northugista yli 50 sekuntia. Päivän kolmanneksi hiihti Tshekin Lukas Bauer, lähes minuutin voittajalle jääneenä. Paluun MC-kilpailuihin Rukan onnettomuuden jälkeen tehnyt Matti Heikkinen vastasi kilpailun parhaasta suomalaissuorituksesta.

Maastohiihdon maailmancup jatkuu huomenna sunnuntaina, jolloin Davosissa ohjelmassa ovat vapaan hiihtotavan sprintit, joihin päävalmentaja Magnar Dalen on nimennyt joukkueet.

Matti Heikkinen hiihti Davosin kilpailussa kahdeksanneksi, eroa voittajaan maalissa jäi 2.01,0. Heikkinen kaatui viimeisellä 7,5 lenkillä radan korkeimmalla osalla ja menetti aikaa kaatumisen johdosta arviolta 15 sekuntia. Muita suomalaisedustajia ei päivän kilpailussa nähty 30 parhaan joukossa, Lari Lehtonen oli 32:s, Ville Nousiainen 42:s ja Tero Similä 47:s.

Matti Heikkinen oli tyytyväinen päivän kilpailuun:

- Raaka kestävyysurheilun juhlakilpailu! Tyytyväinen ja hyvillä mielin olen, uran paras 30 km kilpailu. Nyt päästiin takaisin sille tasolle mihin kapasiteetti riittää. Viimeisellä lenkillä kaaduin sauvoitta luistellessa, kun menin vähän liian reunassa ja vasen suksi haukkasi penkkaan niin että menin nurin. Kaatumiseen sinällään meni ehkä 15 sekuntia aikaa, lisäksi kun olet jo muutenkin hapoilla ja lähdet täysin paikaltaan uudestaan kiihdyttämään vauhtiin niin sittenhän hapot tulee jo korvistakin ulos, naureskeli Heikkinen kilpailun jälkeen.

Lari Lehtosella jäi hiukan jossiteltavaa.

- Ehkä jäi vähän toivomisen varaan, mutta jos se pisteille riittää, voi olla ainakin vähän tyytyväinen,  jos ei, pitää olla vähän pettynyt. Ehkä ei ole vaan riittävää kovuutta korkealla kilpailemiseen, varsinkin näin pitkällä matkalla. Ehkä vähän kokemuksen puutettakin, ei oikein tiedä, kuinka kovaa uskaltaa hiihtää. Täällä jos kerran menee limitin yli kunnolla, voi olla, ettei loppukisaa selviä. Pitää yrittää riskirajalla hiihtää, ja jos ei oikein tiedä, mikä se viimeiseen asti on se riskiraja… Voi olla, että siinä on vähän opettelemista. Jos verrataan Rukan vapaan kisaan, nyt ainakin yritin hiihtää järkevästi, aika rauhallisella alulla. Toivomisen varaa jäi, sellainen fiilis tällä hetkellä.

Ville Nousiaisella taas tuli seinä vastaan.

- Ihan hyvin meni kaksi rinkiä, olin ihan tilanteen herrana ja nykyisen kärkimiehen kanssa samaa vauhtia, mutta sitten tuli seinä vastaan. Energiat loppui, paikat tärisi, hikeä valui vaan ja oli kylmiä väreitä. Joutui välillä mäkien päällä kasailemaan itseään, että jaksaa eteenpäin. Niin piippuun menin kyllä. Viidelläkympillä on käynyt kyllä näin, mutta ei kolmella kympillä ole koskaan näin, että yks’kaks lähtee aivan taju kankaalle. Ei siinä hirveästi enää muuta auttanut kuin hiihtää maaliin. Muuta ei ollut enää tehtävissä kuin yrittää parsia jotain kasaan, mutta eipä siitä tullut mitään. Eväät olisi ollut tänään kyllä ihan hyvään hiihtoon, helposti kulki hiihto ja suksi oli hyvä ja kaikki oli ihan hyvin. Kaksi rinkiä pystyin menemään helposti, sitten se vaan tuli: seinä vastaan

Päävalmentaja Magnar Dalenin mielestä lauantain kilpailuissa nähtiin hyviä suomalaissuorituksia, mutta myöskin yllätyksiä muiden maiden osalta.

- Tour de Ski lähestyy ja onkin hyvä huomata että meidän urheilijoiltamme alkaa kunto löytymään. Norjalaiset ovat tällä hetkellä todella hyvässä kunnossa, varsinkin naisten osalta norjalaisten meno on vakuuttavaa, toivotaan että me pääsemme viimeistään Tourilla lähemmäksi norjalaisrintamaa. Matti Heikkisen hiihto tänään oli lupauksia herättävää, ilman kaatumista hänen sijoituksensa olisi parantunut ehkä muutaman sijan. Yllätyksiäkin tänään oli, varsinkin Sveitsiläisten ja Venäläisten vaisua menoa koko joukkueina voidaan pitää hiukan yllättävänä.

Sprinttijoukkue Davosiin su 11.12.:

Maailmancup-kilpailut jatkuvat huomenna sunnuntaina 11.12., jolloin Davosissa ohjelmassa ovat vapaan hiihtotavan sprintit. Päävalmentaja Magnar Dalen nimesi lopulliset sprinttijoukkueet lauantain kilpailujen päätteeksi.

Naiset:

Riikka Sarasoja-Lilja, Anne Kyllönen, Mona-Liisa Malvalehto, Krista Lähteenmäki, Aino-Kaisa Saarinen ja Kerttu Niskanen.

Miehet:

Lasse Paakkonen, Matias Strandvall, Anssi Pentsinen, Martti Jylhä, Kusti Kittilä ja Sami Jauhojärvi.

MAAILMANCUP, DAVOS, SVEITSI

Miehet 30 km (v)

1. Petter Northug NOR 1.07.43,8
2. Maurice Manificat FRA + 51,4
3. Lukas Bauer CZE + 59,5
4. Marcus Hellner SWE +1.11,8
5. Martin Johnsrud Sundby NOR +1.19,7
6. Petter Eliassen NOR +1.45,2
7. Ivan Babikov CAN +1.49,4
8. Matti Heikkinen FIN +2.01,0
9. Daniel Rickardsson SWE +2.03,2
10. Tom Reichelt GER +2.08,2
-------------------------------------
32. Lari Lehtonen FIN +3.07,0
42. Ville Nousiainen FIN +3.49,1
47. Tero Similä FIN +4.14,4

Tilanne maailmancupissa 7/38 kilpailun jälkeen:

1. Petter Northug (NOR) 455
2. Dario Cologna (SUI) 286
3. Johan Ohlsson (SWE) 259
4. Marcus Hellner (SWE) 227
5. Maurica Manificat (FRA) 215
6. Aleksei Poltoranin (KAZ) 187
7. Eldar Rönning (NOR) 180
8. Lukas Bauer (CZE) 172
9. Aleksander Legkov (RUS) 167
10. Roland Clara (ITA) 145
-------------------------------------
19. Anssi Pentsinen 84
33. Lari Lehtonen 52
35. Matias Strandvall 46
44. Sami Jauhojärvi 35
45. Matti Heikkinen 32
58. Lasse Paakkonen 18
61. Martti Jylhä 16
66. Ville Nousiainen 15

Tuloksia: www.fis-ski.com

-Maastohiihdon tiedotus - Heidi Lehikoinen

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri