KU Rollerski 550x90px

Lukas Bauer syttyy Tour de Skistä

Bauer12102011 introLukas Bauer on aloittanut kauden vahvasti ja ylsi Davosissa hämmästyksekseen jo kolmanneksi. Kaikkein eniten 34-vuotias tsekki odottaa kuitenkin jo Tour de Skitä, jonka hän on kahdesti voittanut.

Bauer12102011Lukas Bauer. Kuva: Manzoni/NordicFocusLukas Bauer on aloittanut kauden vahvasti ja ylsi Davosissa hämmästyksekseen jo kolmanneksi. Kaikkein eniten 34-vuotias tsekki odottaa kuitenkin jo Tour de Skitä, jonka hän on kahdesti voittanut.

- Uskon, että Tour de Ski on minulle jopa hieman parempi kuin olympialaiset tai MM-kisat. Olen vahva molemmilla hiihtotavoilla ja kaikilla matkoilla paitsi sprinteissä, joten Tour de Skin kaltainen yhdeksän (kahdeksan) kilpailun tapahtuma on minulle parempi. Siinä on mahdollisuus korjata huono päivä seuraavalla etapilla, Bauer sanoo.

Kolmossija Davosissa lauantaina oli yllätys hänelle itselleenkin, vaikka hänen alkukauden vireensä on ollut hyvä tänä vuonnakin.

- Olin itse hieman yllättynyt, koska en tuntenut oloani mitenkään erinomaiseksi viime viikolla. Toisaalta en tuntenut oloani huonoksikaan. Odotuksissani oli sijoitus kymmenen joukkoon, mutta palkintokorokesija oli hieman enemmän. Olen usein ollut jo alkukaudesta melko hyvässä kunnossa, eikä tuloskuntoni juurikaan vaihtele läpi kauden. Sellaista se on ollut koko urani ajan, ja toivottavasti pystyn tekemään tulosta kovalla tasolla melkein koko kauden jatkossakin, Bauer pohtii.

Saksalaisvalmentajan ryhmästä uutta motivaatiota uralle

Konkarihiihtäjä haki viime keväänä harjoitteluunsa uutta motivaatiota ja uusia haasteita. Hän päätti yhteistyönsä maajoukkueen valmentajanakin toimivan henkilökohtaisen valmentajansa Miroslav Petrasekin kanssa ja aloitti yhteistyön Saksan naisten maajoukkueen ja Tom Reicheltin valmentajana toimivan Janko Neuberin ja hänen oberwiesenthalilaisen valmennusryhmänsä kanssa. Neuber on Bauerille tuttu jo vuosien takaa, sillä hän harjoitteli kesällä 2006 Neuberin ja tämän valmennusryhmään kuuluneen Rene Sommerfeldtin kanssa.

- Syy vaihdokseen oli yksinkertainen: 19 vuoden jälkeen tulimme vaan siihen pisteeseen, että minusta tuntui, että olimme menettäneet draivin tekemiseen. Tuntui, että tarvitsin muutosta, jos halusin pysyä tavoitteessani jatkaa Sotshiin 2014 asti.

Käytännössä Bauer harjoittelee normaalisti Tsekin maajoukkueen mukana leireillä. Leirien välillä hän harjoittelee Oberwiesenthalin ryhmän kanssa Neuberin opastuksella.

- Suurin etu minulle aikaisempiin vuosiin verrattuna on ollut, että keväästä eteenpäin olen saanut tehdä kaikki harjoitukset ryhmässä. Se on parantanut erityisesti kovien harjoitusteni laatua. Yleisesti minulla ei ole yhtä tiettyä mieluisinta harjoitusta, mutta 5x5 min juoksu ylämäkeen ilman sauvoja tai sauvarinteenä täysillä tai osin täysillä on yksi mieluisa.

Bauer on jo saavuttanut urallaan huipputuloksia, joita hän tavoittelee lisää. Hänelle maastohiihto ei kuitenkaan ole pelkästään tuloksia.

- Pidän siitä tunteesta, kun tunnen vauhdin ollessani hyvässä kunnossa. Joskus tuntuu, kuin lentäisin. Se on parasta. Tottakai hyviä tuloksia tarvitaan, koska ilman niitä motivaatiota kovaan harjoitteluun ei samalla lailla löydy. Pidän kuitenkin myös tästä hiihtoelämästä, kilpailuiden ilmapiiristä, pienestä hermostuneisuudesta, Bauer sanoo.

Hän sanoo, ettei hänestä koskaan tule sprintteriä. Hän ei ole synnynnäinen sprinttihiihtäjä, ja ominaisuuksia tuki harjoittelu takavuosien kaltaista maastohiihtoa varten.

- Nyt on liian myöhäistä ryhtyä sprintteriksi. Olen myös sitä mieltä, että jos sprinttiin sopivia ominaisuuksia ei ole, ei niitä voi harjoitellakaan.

Muutostoive sprinttien bonussekunteihin

Sprinttejä Bauer hiihtää lähinnä Tour de Skillä, jossa hän on usein ollut erittäin vahva viimeisessä osakilpailussa vuoren rinnettä kivuttaessa. Bauer haluaisi muuttaa Tourilla sprintissä sijoille 7-12 yltäneille jaettavia bonussekunteja, koska B-finaalia ei enää hiihdetä.

- Myös 12:nneksi sijoittunut saa 30 bonussekuntia, ja se on mielestäni liikaa. Se oli OK sääntö, kun sijoille 1-12 yltäneet hiihtäjät vielä hiihtivät saman määrän eriä. Kuuden parhaan ja tuon 7-12:nneksi sijoittuvien välissä pitäisi olla isompi rako bonussekuntien osalta.

Bauer matkusti Davosista Italiaan harjoittelemaan korkealla. Roglan maailmancupin hän jättää väliin, ja matkustaa sen sijaan kotiinsa viimeistelemään kuntoaan Tour de Skille. Hän viettää joulun perheensä kanssa, ja hiihtää tapaninpäivänä kaupunkisprintissä ennen siirtymistään Tour de Skille. Takana on kokonaisuudessaan onnistunut harjoituskausi.

- Monia kilometrejä, hauskuutta, kipua ja hikeä...Jalkapallossa tullut nilkkavamma vaivasi minua kesäkuussa, elokuussa ja marraskuussa olin vähän kipeänä, mutta sellaista se huippu-urheilussa on. Normaalisti harjoittelen 3+1 –systeemillä, mutta uuden harjoitusryhmäni kanssa kesällä harjoittelin kuusi päivää yhdellä puolen päivän levolla, ja vasta sen jälkeen oli lepopäivä. Kaikkihan riippuu siitä, paljonko ja kuinka kovaa harjoittelua on ja miten se tasapainottuu kevyen harjoittelun kanssa. Ja kevyet harjoitukset täytyy muistaa tehdä oikeasti kevyinä, Bauer miettii.

-Heidi Lehikoinen

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri