swix rullahiihto550 90

17.2. – historiallinen suomalainen urheilupäivä

Helmikuun 17. päivä ei ole historiallinen pelkästään siitä syystä, että tuona päivänä kauan odotetun Hevoskuurin sivut aukesivat. Samana päivämääränä on tehty suomalaista urheiluhistoriaa ennenkin. Hiihdon puolelta löytyy kaksi todella ikimuistoista tapahtumaa.

Helmikuun 17. päivä ei ole historiallinen pelkästään siitä syystä, että tuona päivänä kauan odotetun Hevoskuurin sivut aukesivat. Samana päivämääränä on tehty suomalaista urheiluhistoriaa ennenkin. Hiihdon puolelta löytyy kaksi todella ikimuistoista tapahtumaa.

Monet varmasti muistavat, tai ainakin tietävät, sen kuuluisan sadasosan, jonka Juha Mieto hävisi Thomas Wassbergille Lake Placidin olympialaisissa 1980. Lake Placidin tulostaululle ilmaantui Wassbergin sauvoessa maaliin legendaariset ajat: 41.57,63 ja 41.57,64. Tämä sadasosan tappio jäi ainokaiseksi, sillä tämän jälkeen sadasosat poistettiin hiihdon ajanotosta normaalimatkoilla. Kaiken kukkuraksi Miedon loppukiriä haittasi edellä toikkaroinut argentiinalainen hiihtäjä, joka ei osannut antaa sujuvasti latua. Kaikille huippuhiihtäjille ei vaan koskaan suotu sitä arvokilpailuvoittoa.

Hevoskuuri.fi tapasi Miedon Vöyrin SM-hiihdoissa hänen toimiessa siellä kisaisäntänä. Edustuskiireiden keskellä hän ehti myös vastaamaan pariin Hevoskuurin asettamaan kysymykseen.

Mitä 17. helmikuuta tuo sinulle mieleen ja minkälaisia muistoja se sinussa herättää?

Niin, hävisin vissiinkin silloin sen sarasosan, ja pelkästähän hyviä muistoja on siitä jäänyt, jutteli Mieto leppoisaan tyyliinsä Vöyrillä. Kaikesta pystyi päättelemään, että ei ole asia Mietoa jäänyt hirveästi harmittelemaan. Hän taisi käsitellä asian kymmenessä minuutissa mennessään kilpailun jälkeen yksikseen metsään mittailemaan puiden runkoja.

Koska olemme kestävyysurheilun asialla, niin täytyy vielä kysyä, että mitä mieltä olet kestävyysurheilun tilasta Suomessa tällä hetkellä? Ja nimenomaan nuorten osalta?

Vähän huolissaan ja huolestunut täytyy olla nykytilanteesta. Nykyään on luonnollisen liikkumisen osuus paljon pienempi kuin mitä se oli aiemmin. Ennen oli tapana touhuta ja pelailla ja mellastaa ulkosalla. Ja töitäkin tehtiin. Nyt on niin paljon muita houkutuksia, on internettiä ja kaiken maailman pelejä, että nuoret eivät tahdo liikkua luonnostaan tarpeeksi.

Mikäli nuori kestävyysurheilija haluaa tosissaan huipulle, niin ensimmäisen 20 vuoden aikana on luotava se vahva kivijalka, jonka varaan huipulle nouseminen ja huipputulokset voidaan rakentaa. Nykyään tuon kivijalan luominen on kovin vaikeaa, kun tuo luonnollinen liikunta on niin kovin pientä. On kovatyö sen kivijalan luomisessa, jotta päästäisiin oikeesti harjoottelemahan. Että kyllä tässä huolestunut täytyy olla kestävyysurheilun nykytilasta ja tulevaisuudesta, Mieto tuumi kahvia hörppiessään.

Tässä linkki Lake Placidin historiallisiin hetkiin: >>Youtube

Se toinen historiallinen suomalaishetki on Lahden MM-hiihdoista vuodelta 1989. Suomen naiset hallitsivat kisoissa perinteisen tyylin matkoja suvereeniin tyyliin ja ottivat uskomattoman kolmoisvoiton 10 kilometrin kilpailussa kisojen avauspäivänä. Kultaa vei ylivoimaisesti yli 50 sekunnin erolla Marja-Liisa Kirvesniemi valtaisan kotiyleisön osoittaessa suosiotaan. Hopeasta käytiin tiukempi taistelu, joka kääntyi Pirkko Määtän eduksi vajaalla sekunnilla ennen Marjo Matikaista. Suomen naiset uusivat vielä kolmoisvoiton neljä päivää myöhemmin 15 kilometrin matkalla Marjo Matikaisen viedessä tällä kertaa voiton.

Tässä linkki tuohon historialliseen kympin kolmoisvoittoon: >>Yle Elävä arkisto

- Tero Viljanen

 

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit