swix asut banneri

75 pulloa viiniä, grappaa, viskiä ja Red Bull Vodka - Norjan urheilupomojen ravintolalaskuista nousi kohu

Kuvituskuva. Kuva: Ed Schipul/Creative Commons

Kuvituskuva. Kuva: Ed Schipul/Creative Commons

Edellisten olympialaisten dopingnäytteet ja niiden uudelleenanalysointi ovat olleet tapetilla viime aikoina erityisesti venäläisten ja yhden slovenialaisen osalta. Norjassa sen sijaan on tutkittu Norjan urheiluliiton NIF:n ravintolalaskuja Lontoon olympialaisten 2012 ajalta.

Paheksuntaa on herättänyt johtoportaan juomiset. Muun muassa VG-lehti kirjoittaa, että Norjan urheiluliiton johto, heidän puolisonsa, yhteistyökumppanit sekä poliitikot istuivat Lontoossa iltaa 240 000 Norjan kruunun edestä. Pelkästään yhden illan aikana on ostettu 75 pulloa viiniä tai kuohuviiniä ja 22 pulloa grappaa päivällisen jälkeen. Ravintolaillan laskun loppusumma on ollut yli 30 000 euroa, josta noin puolet on muodostunut erilaisista alkoholiostoksista.

Lehti kirjoitti myös, että viime talvena Norjan urheiluliiton pääsihteerin tehtävät jättänyt Inge Andersen on ostanut omalla kortillaan toukokuisena iltana vuonna 2014 bergeniläisessä ravintolassa Vodka Red Bullin, konjakkia, olutta ja valkoviiniä 2300 kruunun arvosta. Korttia on käytetty viimeisen kerran kello 01.41 aamuyöllä. Andersen on myöhemmin saanut kuitteja vastaan nämä rahat takaisin Norjan urheiluliitolta NIF:ltä.

VG esitteli kymmenkunta kuittia liiton arkistoista ja huomautti, että nämä ovat vain jäävuoren huippu alkoholiostosten suhteen.

NIF:n viestintäjohtaja Niels Röine totesi kohun tultua ilmoille, että liitossa käytännöt ovat muuttuneet hiljattain, eikä edellisvuosien kaltaista alkoholitarjoilua voi laskuttaa enää yhtä avokätisesti.

– Alkoholin suhteen täytyy pysyä selkeästi kohtuullisuuden rajoissa. Se on ollut selvä muutos, totesi Röine Norjan TV2:lle, josta kirjoittaa muun muassa uutistoimisto NTB.

LontooOlympiastadionDecaLontoon olympiastadion. Kuva: Deca Text&Bild

Röine kuitenkin muistuttaa, että Norjan urheiluliiton johtoporras on menetellyt täysin sääntöjen mukaisesti, eivätkä he ole tehneet mitään laitonta.

– Samalla ei ole epäilystäkään siitä, etteikö alkoholin laskuttaminen liitolta olisi ollut liian helppoa, Röine jatkoi.

Norjan urheiluliiton puheenjohtaja Tom Tvedt oli nöyränä kuittien tultua kaikkien nähtäviksi. Hänen mukaansa on ymmärrettävää, että tällaiset laskut herättävät pahennusta ja tahrivat urheilun ja liiton mainetta.

– Olemme panneet merkille, että vuosien 2012 ja 2016 aikana olisi pitänyt olla huomattavasti tiukempi alkoholin suhteen, Tvedt kertoi uutistoimisto NTB:lle.

Petter Northugin Instagram tililtä: 


Inge Andersenilla oli vastuu taloudenpidosta Lontoon olympialaisten aikana. Hän ei halunnut kommentoida alkoholinkäytön yksityiskohtia norjalaisviestimille, mutta ilmoitti Norjan urheiluliiton kautta, että hänellä oli tuolloin sekä odotuksia että velvollisuuksia erilaisten kansallisten ja kansainvälisten matkojen sekä edustustilaisuuksien järjestämisen suhteen. Hän painotti, että kaikki kulut ovat olleet tuon aikaisten linjausten mukaisia.

Andersen jätti tehtävänsä pääsihteerinä viime kevättalvena liiton valtuuston vahvan painostuksen jälkeen. Vapaaehtoisesti tehtävänsä jättänyt Andersen sai tuolloin lähtökorvauksena vuosipalkkansa verran rahaa eli reilut 2 miljoonaa kruunua. Tämäkään ei ollut kaikkien norjalaisten mieleen.

Useat norjalaisurheilijat ovat ottaneet johtoportaan rahankäyttöön kantaa, eivätkä sanat ole olleet positiivisia. Rääväsuuhiihtäjä Petter Northg julkaisi Instagram tilillään kuvan Andersenista ja Tvedtistä. Kuvan alle oli kirjoitettu ”Ut ikveld?” eli ”Illalla ulos?”

-Juho-Veikko Hytönen

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

ulvang banneri