swix asut banneri

Kerttu Niskanen pääsee mittaamaan uuden valmentajansa opit

Kuva: NordicFocus

Kuva: NordicFocus

Hiihtäjä etenee maltilla kolmen kuukauden kuluttua odottavaa pääkilpailuaan kohti.

 

Hiihtäjä Kerttu Niskasen tämän kauden tärkein maali siintää lauantaista kolmen kuukauden päässä. Niskasen kauden pääkilpailu on 30 kilometrin perinteisen hiihtotavan olympiastartti Etelä-Koreassa, Pyeongchangin kisojen päätöspäivänä 25. helmikuuta.

– Minulla on nyt yksistä olympialaisista kokemusta. Sillä on varmasti henkisesti suuri merkitys. Haluan onnistua olympialaisissa, ja omalla kohdalla tuntuu, että mitä isommat kisat, sitä enemmän ne sytyttävät, Niskanen kertoi torstaina Rukalla.

Hän todisti sitä jo 2014 Sotshissa, josta palasi kahden hopeamitalin kera. Palkinnot tulivat pariviestistä Aino-Kaisa Saarisen kanssa ja viestistä.

Ensimmäisiä Aasiassa hiihdettäviä kisojaan kohti Niskanen, 29, etenee maltilla. Maailmancupin ensimmäinen etappi Kuusamossa on Niskaselle vasta ponnahduslauta kauteen.

– Olen ollut nuoresta asti sellainen hiihtäjä, että vauhti on löytynyt vasta kisojen kautta ja kauden edetessä. Sitä ominaisuutta ei tunnu saavan pois, vaikka sitä on harjoittelulla yritetty muuttaa, Niskanen hymyili.

Hänen alkukauden tunnelmaansa nostaa vankkumaton luottamus uuteen valmentajaan Pekka Vähäsöyrinkiin, joka luotsaa myös Niskasen avopuolisoa Juho Mikkosta. Parin yhteiset harjoitukset ovat jääneet harjoituskauden edetessä hiljaisempiin lenkkeihin, sillä Mikkonen on painotukseltaan sprinttihiihtäjä, ja Niskasen parhaat menestyssaumat ovat sprinttiä pidemmillä matkoilla.

NiskanenKerttuSuomenCupRovaniemiTouho

Intohimoa valmennuksessa

Niskanen on tyytyväinen, että Vähäsöyrinki on aloittanut valmennuksen intohimoisesti ja kunnianhimoisesti. Vähäsöyrinki oli pitkään lajista sivuraiteella, sillä hän sai 2011 ehdollisen tuomion törkeistä petoksista dopingiin liittyvässä oikeudenkäynnissä. Ennen Niskasen ja Mikkosen valmentamista hän palasi puolitoista vuotta sitten "piireihin" Ari Luusuan valmentajana.

Ex-päävalmentaja Vähäsöyrinki on seurannut suojattinsa harjoittelua tiiviisti, sillä he asuvat samalla paikkakunnalla Sotkamossa. Ulkomaanleireilläkin valmentaja on ollut muuten aina mukana, paitsi syyskuussa Niskasen ja Mikkosen yhteisleirillä Mallorcalla.

– En osaa aina kiitellä häntä niin paljon kuin haluaisin, Niskanen tiivisti.

Niskanen27112016ThibautNFKerttu Niskanen maailmancupissa vuosi sitten. Kuva: NordicFocus

Hiihtäjän mukaan tärkein muutos liittyy harjoittelun rytmitykseen. Määrällisesti kovan tekemisen lisäksi hiihtäjä on uskaltanut ottaa kevyesti ja palautua.

– Olen harjoitellut enemmän kuin koskaan, mutta en ole niin väsynyt kuin yleensä tähän aikaan. Kun harjoittelee oikein, sitä kuormaa kestää, Niskanen kertoi.

Kroppaan on myös kertynyt voimaa alkukesän voimakuurin avulla.

– Laduilla se voima tulee vasta mitattua, mutta ainakin salilla olen nostanut isompia lukuja, Niskanen naurahti.

STT–KAIJA YLINIEMI

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

ulvang banneri