swix asut banneri

Huipulle on pitkä tie – Suomen miesampumahiihtäjiltä kysytään kärsivällisyyttä

Olli Hiidensalo oli parhaana suomalaisena normaalimatkan 51:s. Kuva: SAhL/Andrei Ivanov

Olli Hiidensalo oli parhaana suomalaisena normaalimatkan 51:s. Kuva: SAhL/Andrei Ivanov

Suomen miesampumahiihtäjien ensimmäinen maailmancup-viikko Ruotsissa näyttää sujuvan samoja latuja kuin mihin viime kausi jäi.

Normaalikisan 20 kilometrillä kolmesta suomalaisesta kukaan ei yltänyt cupin pisteille 40:n joukkoon. Jäljellä Östersundissa ovat lauantain sprintti ja takaa-ajo, johon pääsee pikakisan 60 parasta. Sekin on suomalaisille tiukka raja.

Viime kaudella Tuomas Grönman ja Olli Hiidensalo napsivat cup-pisteitä. Suomella oli yhteensä kuusi sijoitusta top-40:ssä.

Vielä heikommin meni edellisellä kaudella 2015–16. Silloin suomalainen ei selviytynyt maailmancupin pisteille eli 40:n joukkoon yhdessäkään kauden 25 kilpailusta.

Huippukunto vielä haussa

Toista kauttaan maajoukkueen päävalmentajana toimiva Antti Leppävuori ei usko pikavoittoihin, mutta luottaa, että suomalaismiesten sijoitukset paranevat kauden vanhetessa.

– Ollaan aikataulussa. Huippukunto ei ole vielä päällä, vaan vasta vuodenvaihteen jälkeen. Lähempänä kärkeä saisivat tietysti olla, päävalmentaja myöntää.

Suomalaisista torstain paras Hiidensalo hävisi hiihdossa voittaja Johannes Thingnes Bölle yli viisi minuuttia. Hiidensalolla on ollut viime aikoina päänsärkyä, keliaakikko Tuomas Grönmanin maha meni sekaisin ilmeisesti ruotsalaishotellin ruokien takia ja 21-vuotias Tero Seppälä makselee vielä maailmancupin oppirahoja.

– Kunhan Tero parantaa hiihdossa 3–4 sekuntia kilometriltä, se puoli alkaa olla kunnossa, entinen pitkäaikainen maastohiihtovalmentaja Leppävuori pohtii.

Harrastajapohja rapautunut

Suomen maajoukkueen päävalmentajana 2014–16 työskennellyt Marko Laaksonen toimii kotikulmillaan Östersundissa ampumahiihdossa Ylen tv-kommentaattorina. Aikojen muuttumisesta kotimaisessa ampumahiihdossa hänellä on kerrottavanaan karu esimerkki.

– Kun joskus 1990-luvun puolivälissä osallistuin SM-kisoissa 20-vuotiaiden sarjaan, osallistujia oli lähemmäs sata. Nyt päästään ehkä vähän yli kymmeneen, Laaksonen vertaa.

– Valmennusta ei voi syyttää, kun rekrytointipohja on pienen harrastajapopulaation takia kapea.

Laaksonen uskoo, että nuoresta Seppälästä kouliutuu maailmancup-kiertueella kansainvälisen tason tekijä.

Urallaan kolme maailmancup-kilpailua ja normaalimatkan MM-hopeaa voittanut Vesa Hietalahti napsi vielä 2000-luvun alussa maailmancupin pisteitä muhkeita määriä. Sen jälkeinen lajin laskukausi surettaa häntä.
Tie huipulle on pitkä.

– Ihan nuorissa ampumahiihdon harrastajapohjaa löytyy Kaisa Mäkäräisen esimerkin innoittamana, mutta ohi vaikean teini-iän kaksikymppiseksi on pitkä matka, Hietalahti sanoo.

STT–REIMA RAUTIAINEN

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

ulvang banneri