KU Rollerski 550x90px

Sprinttihiihdon mitalit uusjakoon Norjassa – pronssimies hylättiin kukitusseremonian jälkeen

Kasper Stadaas Drammen sprintissä vuonna 2016. Kuva: Felgenhauer/NordicFocus

Kasper Stadaas Drammen sprintissä vuonna 2016. Kuva: Felgenhauer/NordicFocus

Kasper Stadaas sai kaksi varoitusta parin sekunnin sisällä.

 

Maastohiihdon Norjan kansalliset mestaruuskilpailut käynnistyivät Gåsbussa perinteisen hiihtotavan sprintillä. Marit Björgen oli naisten ykkönen ja Johannes Hösflot Kläbo oli miehissä täysin ylivoimainen.

Suurinta dramatiikkaa nähtiin kuitenkin miesten kukitusseremonian jälkeen, kun pronssille kurottaneelle Kasper Stadaasille ilmoitettiin, että hänen suorituksensa on hylätty.

Syynä hylkäykseen oli se, että Stadaas sai kaksi varoitusta eli penkkiurheilijoille tutummin keltaista korttia finaalihiihdon aikana. Ensimmäinen varoitus tuli sprintin viimeisen mäen jälkeen sijainneessa kurvissa. Stadaas nousi mäen haarakäynnillä latujen välissä ja mäen päällä hän otti luistelupotkun.

Pari sekuntia myöhemmin hän hiihti Fredrik Risethin suksille, josta sai toisen varoituksen. Kilpailun tuomaristo käsitteli Stadaasin virheitä kilpailun jälkeen ja päätti hylätä hänet. Pronssille nousi Fredrik Riseth. Ennen hylkäyspäätöstä ehdittiin kuitenkin jo järjestää kukitusseremonia, jossa miehet nousivat palkintopalleille valokuvattavaksi. Riseth ehti jopa onnitella Stadaasia pronssista.

Riseth02122017ModicaNFFredrik Riseth. Kuva: NordicFocus

Norjalaislehti Dagbladet haastatteli kilpailun tuomarineuvoston puheenjohtajaa Torbjörn Broksia. Hän kertoi, että Stadaasille annettiin mahdollisuus keskustella asiasta tuomarineuvoston kanssa, mutta hän ei ollut halukas siihen.

Stadaas kertoi heti kilpailun jälkeen mitalin olleen jo lapsuuden haave, mutta hylkäystuomion jälkeen mieli oli maassa ja lapsuuden haave odottaa täyttymistä tulevina vuosina.

Vuoden 2015 perinteisen sprintin nuorten maailmanmestari Riseth nousi pronssille. Hän piti Stadaasin hylkäystä kohtuuttomana, sillä Risethin mielestä melko pienet sääntörikkomukset tulivat niin lyhyen ajan sisällä toisistaan. Risethin mukaan Stadaas ei häirinnyt hänen hiihtoaan, vaikka sukset kolisvatkin yhteen.

- Erikoinen tilanne. Tällä tavalla ei toivoisi voittavan mitalia, totesi Riseth NRK:lle.

Norjassa jatketaan mestaruuskilpailujen merkeissä perjantaina vapaan hiihtotavan väliaikalähtökilpailuilla.

-Juho-Veikko Hytönen

Tulokset

 

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri