swix asut banneri

Saapunki toipui keuhkokuumeesta SM-mitaleille

Susanna Saapungilla oli SM-kympin maalialueen levein hymy. Kuva: Touho Häkkinen

Susanna Saapungilla oli SM-kympin maalialueen levein hymy. Kuva: Touho Häkkinen

Marraskuinen keuhkokuume laittoi hiihtäjä Susanna Saapungin suunnitelmat uusiksi, mutta Vantaan SM-hiihdoissa Vuokatti Ski Team Kainuun hiihtäjä osoitti toipuneensa terveysongelmista.

Saapunki, 25, ylsi lauantaina ensi kertaa urallaan aikuisten SM-mitaleille. Hän peittosi naisten vapaan hiihtotavan kympillä muun muassa Anne Kyllösen ja tuuletti pronssia.

– Se työ, mitä kesällä ja syksyllä tein, ei mennyt hukkaan, Saapunki iloitsi.

Vakava tauti iski Saapunkiin marraskuussa, kun hän oli valmistautumassa Rovaniemen Suomen cupiin. Pari viikkoa meni täysin levätessä ja antibiootteja syödessä, minkä jälkeen hän aloitti harjoittelun kevyesti kävellen ja sauvakävellen.

– Nyt olen saanut tehtyä viisi viikkoa hyvää työtä, Saapunki kertoi.

Maajoukkueen haastajaryhmään kuuluva Saapunki aloitti kisakautensa viikko sitten Skandinavia-cupissa Ruotsin Piitimessä ja hiihti neljänneksi vapaan hiihtotavan kympillä. Sama matka toi SM-pronssin Vantaalta.

– Pää on pysynyt yllättävän hyvin kunnossa, vaikka olen vain katsonut telkkarista muiden kisoja. Piti vain luottaa siihen, että hyvä harjoituskausi tuo tulosta.

Saapunki vietti kesällä kaksi kuukautta Italian Valdidentrossa puolisonsa Ville Miettusen kanssa. Miettunen on entinen kumparelaskija ja nykyinen vuorijuoksija. Hänen isänsä Kari Miettunen toimii Saapungin valmentajana.

– Karin kanssa olemme löytäneet harjoitteluun toimivan rytmin. Kun harjoitellaan, harjoitellaan kovaa. Sitten uskalletaan myös levätä, Saapunki kertoi toista kautta jatkuneesta yhteistyöstä.

– Minun vahvuuteni on aina ollut hapenotto. Sitä on parannettu nyt uudelle tasolle, terveysongelmista huolimatta noin 800 tuntia vuodessa harjoitteleva Saapunki kertoi.

STT–KAIJA YLINIEMI

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

ulvang banneri