motion banneri

Suuret astmalääkeannokset kasvattavat voimatasoa ja anaerobista kapasiteettia

Martin Johnsrud Sundby vältti kilpaikukiellon kielletystä astmalääkepitoisuudesta huolimatta. Kuva: Modica/NordicFocus

Martin Johnsrud Sundby vältti kilpaikukiellon kielletystä astmalääkepitoisuudesta huolimatta. Kuva: Modica/NordicFocus

Tanskalainen tutkimusryhmä selvitti astmalääkkeiden vaikutusta suorituskykyyn.

– Lääkkeistä saa positiivisia vaikutuksia, olipa urheilijalla astma tai ei, sanoo professori Vibeke Backer. Tutkimuksesta raportoi idrottsforskning.se-sivusto.

Backerin lausunto koskee nimenomaan normaalihoitoa suurempia annoksia. Aiemmissa tutkimuksissa on osoitettu, etteivät astmahoitona käytettävät normaaliannokset vaikuta terveiden urheilijoiden suorituskykyyn.

Antidopingsäännöt sallivat noin kymmenkertaisen määrän lääkettä normaalihoitoon verrattuna ennen kuin testitulos katsotaan positiiviseksi. Tanskalaistutkimuksessa selvitettiin, miten tällainen suuri, mutta sallittu määrä vaikuttaa suorituskykyyn.

– Tutkimuksemme osoittaa, että lihasvoimataso paranee astmalääke Terbutalinen käytöllä. Onko tällä merkitystä esimerkiksi ammattipyöräilyssä raskaalla vuoristoetapilla? Kyllä, sillä on vaikutusta. Palautuminen tehostuu, sanoo Backer.

Tutkimuksessa osoitettiin myös anaerobisen kapasiteetin paranevan Salbutamolin avulla. Edut näkyivät nimenomaan voimassa ja räjähtävyydessä, eivät niinkään maitohapon sietokyvyssä.

Lääkäreiden etiikka mietityttää

Backer on huolissaan joidenkin huippu-urheilijoiden parissa toimivien lääkäreiden etiikasta. Astmalääkkeiden käyttö on lisääntynyt viime vuosina ja kestävyysurheilussa arvokisamitalisteista merkittävällä osalla on astmadiagnoosi.

Martin Johnsrud Sundbyn ja Chris Froomen positiivisten dopingnäytteiden löydökset mietityttävät Backeria paitsi suorituskykyhyödyn myös lääkäreiden etiikan kannalta.

– Sundby tiesi tarkalleen, mitä tehtiin. Kaikki oli tietoista ja maajoukkuelääkäri järjesti lääkkeet. Valitettavasti maajoukkuelääkäreiden etiikka ei ole aina parhaalla tasolla, sanoo Backer.

- Outi Hytönen

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

ulvang banneri