swix asut banneri

Randall ja Diggins rikkoivat amerikkalaishiihdon lasikaton

Pariviestin olympiakulta oli Jessica Digginssille tunteellinen hetki. Kuva: Modica/NordicFocus

Pariviestin olympiakulta oli Jessica Digginssille tunteellinen hetki. Kuva: Modica/NordicFocus

Saarisen tuttu harjoituskaveri Randall vei kullan uransa viimeisessä olympiakilpailussa.

Maastohiihto on Pohjois-Amerikassa pienten piirien laji, mutta olympiavoittajat silläkin mantereella huomataan. Keskiviikkona yhdysvaltalaiset Kikkan Randall ja Jessica Diggins rikkoivat lajissaan lasikaton, sillä heidän pariviestin olympiavoittonsa on Yhdysvaltain maastohiihdon ensimmäinen olympialainen kultamitali.

Randall ja Diggins olivat voittaneet pariviestin maailmanmestaruuden viisi vuotta sitten Val di Fiemmessä, mutta olympiavoitto on toista maata.

– Tuntuu aivan sairaalta, Randall kuvasi mitalihaastattelussa.

Tunnelatausta kasvatti se, että Randall, 35, kilpaili Pyeongchangissa viimeisen olympiakilpailunsa.

Kultamitali ratkesi hurjassa kirissä, jossa Diggins kukisti kaksi mitaleilla palkittua sprinttihiihtäjää. Sprintin kaksi olympiavoittajaa, Ruotsin Stina Nilsson (2018 mestari) ja Norjan Maiken Caspersen Falla (2014 ykkönen) taipuivat loppusuoralla.

RandallDiggins21022018ModicaNFKuva: Modica/NordicFocus

Joukkue kannusti jatkamaan

Yhdysvaltain hiihdon edellinen ja ainoa olympiamitali oli 42 vuoden takaa Innsbruckin kisoista, kun Bill Koch hiihti Neuvostoliiton Sergei Saveljevin jälkeen hopealle 15 kilometrillä. Nyt tilasto meni uusiksi.

– Olemme tehneet tätä varten valtavasti töitä. Olympialaiset ovat amerikkalaisille ne kaikkein suurimmat kisat, Randall kertoi.

– Tämä mitali osoittaa, että myös Yhdysvalloissa voi kehittyä menestyviä maastohiihtäjiä, Randall kertoi.

DigginsRandall21022018ModicaNFKuva: Modica/NordicFocus

Hän on käynyt Hollolassakin harjoittelemassa Aino-Kaisa Saarisen luona, ja Saarinen leireili vuonna 2012 amerikkalaisten kanssa Alaskassa. Saariseen teki tuolloin vaikutuksen yhdessä tekemisen henki, sillä hiihtäjät huolehtivat porukassa muun muassa siivoamisesta ja ruuanlaitosta.

Koko joukkueen panosta kahden hiihtäjän pariviestikultaan korostivat myös Randall ja Diggins. Sukset toimivat kuin unelma, ja muut hiihtäjät elivät finaalitunnelmassa mukana.

– Joukkueelle voitettu mitali on paljon arvokkaampi kuin henkilökohtainen palkinto. Siksi olen jaksanut jatkaa uraani, huhtikuussa kaksi vuotta täyttävän Breck-pojan äiti Randall kertoi.

STT–KAIJA YLINIEMI

Tulokset

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

ulvang banneri