KU Motion Krista 550x90px

Astrid Jacobsen ja Martin Johnsrud Sundby hiihtivät Norjan mestareiksi

AstridJacobsen intro260112 hemmersbachNorjan Vossissa käynnistyivät Norjan mestaruushiihdot varsin yllätyksellisesti. Suosikit Marit Björgen ja Petter Northug jäivät kauaksi kärjestä. Sen sijaan voittoihin vapaan tyylin 10 ja 15 km:llä hiihtivät Astrid Jacobsen ja Martin Johnsurd Sundby.

AstridJacobsen260112 hemmersbachAstrid Jacobsen. Kuva: Hemmersbach/NordicFocusNorjan Vossissa käynnistyivät Norjan mestaruushiihdot varsin yllätyksellisesti. Suosikit Marit Björgen ja Petter Northug jäivät kauaksi kärjestä. Sen sijaan voittoihin vapaan tyylin 10 ja 15 km:llä hiihtivät Astrid Jacobsen ja Martin Johnsurd Sundby.

Molempien kilpailujen aikana kävi välillä todella hurja tuuli, jopa niin hurja, että hiihtäjät joutuivat ajoittain pysähtymään ja aloittamaan hiihdon uudestaan.

Naisten 10 km:n kilpailun suurin yllätys oli se, ettei Marit Björgen voittanutkaan, vaan hän oli vasta kuudes yli minuutin voittaja Jacobsenille hävinneenä.

Björgenille päivä oli raskas.

– Tunsin outoja tuntemuksia kropassani tiistaina. On vaikea sanoa onko se sairaus vai ei, mutta mikään ei toiminut, enkä saanut kropastani mitään irti, ihmetteli Marit Björgen.

Björgen on menossa tarkempiin tutkimuksiin eikä varmuuden vuoksi hiihdä enää useampia matkoja Norjan mestaruuskilpailuissa.

Astrid Jacobsen sen sijaan oli yhtä hymyä kilpailun jälkeen. Sapporon vuoden 2007 sprintin maailmanmestari on mestaruuden jälkeen kokenut monen monta epäonnen hetkeä, mutta tänään oli ilon kyyneleiden vuoro. Viime aikoina Jacobsenilla on alkanut myös normaalimatkat sujumaan yhä paremmin ja paremmin.

– Olen hiukan yllättynyt, mutta minulla oli myös hiukan tuuria tuulien kanssa. Paljon riippuu siitä, millaisen fiiliksen saa päälle ja tekemisen ja voiman suunnattua oikeaan suuntaan, kertoi iloinen Jacobsen NRK:lle.

Therese Johaug otti hopeaa reilut 11 sekuntia Jacobsenille hävinneenä ja vahvaa kautta tekevä Martine Ek Hagen oli kolmas 32,6 sekuntia Jacobsenin takana.

Johnsrud Sundby ylivoimaiseen voittoon

Myös miesten kilpailu oli varsin yllätyksellinen. Petter Northug ei voittanut, vaan löytyy sijalta 40, kolme ja puoli minuutti voittaja Martin Johnsrud Sundbylle hävinneenä. Johnsrud Sundby oli kilpailussa todella ylivoimainen, sillä kilpailun toinen mies ja yllättäjä hänkin, Iso-Britannian Anderw Musgrave hävisi Sundbylle yli minuutin. Musgrave hiihti Norjan mestaruuskilpailujen ulkopuolella ja näin NM-hopeaa sai Ronny Fredrik Ansnes ja pronssia veteraanihiihtäjä ja mm. Lillehammerin 1994 30 km:n olympiavoittaja Thomas Alsgaard. Alsgaard on viime vuodet keskittynyt hiihtomaratoneihin ja näyttää olevan edelleen erinomaisessa kunnossa.

– Aivan mieletöntä! Tosi hienoa. Tänään ei ollut optimaaliset olosuhteet, mutta se oli kuitenkin melko samanlainen kaikille, sanoi ylivoimainen Norjan mestari Martin Johnsrud Sundby.

Northug hiihtoretkellä ennen Marcialongaa

Björgenin tavoin hyvin ei sujunut Petter Northuginkaan kilpailu. Northug oli 40. ja 3.30 Sundbylle hävinneenä. Northug on ollut sairaana, eikä ollut varma kunnostaan ennen kilpailua. Hän aloitti vielä ensimmäiset 2,5 km kaikkein vauhdikkaimmin. Vielä viiden kilometrin jälkeen hän oli toisena ja kympinkin jälkeen viidentenä, mutta sen jälkeen vauhti muuttui retkihiihdoksi

– Yritin mennä kovaa, mutta ei vaan mennyt. Tunsin heti alkumatkasta, etten vaan päässyt kovempaa, joten tästä tuli nyt tällainen nätti läpihiihto, sanoi Northug maalissa.

Northug matkustaa jo perjantaiaamuna Italiaan Marcialongaa varten ja jättää muut Norjan mestaruusmatkat väliin.

Norjan mestaruuskilpailut Voss

Miehet 15 km V
1. Martin Johnsrud Sundby, Røa 37.35,1
2. Andrew Musgrave, Røa + 1.07,1 min
3. Ronny Fredrik Ansnes, Klæbu + 1.22,5
4. Thomas Alsgaard, Eidsvold Værks + 1.23,3
5. Sindre Bjoernestad Skar, Bærums Verk + 1.31,6
6. Harald Berge, Byåsen + 1.37,4
7. Anders Tettli Rennemo, Leksvik 1.52,6
8. Espen Harald Bjerke, Lillehammer 1.52,7
9. Kristen Skjeldal, Bulken 2.01,1
10. Sjur Røthe, Voss 2.04,3

Naiset 10 km V
1. Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Heming 27.22,7
2. Therese Johaug, Nansen + 0.11,7 min.
3. Martine Ek Hagen, BUL + 0.32,6
4. Vibeke Skofterud, Slitu + 0.39,2
5. Marthe Kristoffersen, Varden + 0.48,0
6. Marit Bjørgen, Rognes + 1.05,8
7. Astrid Øyre Slind, Oppdal + 1.43,1
8. Marte Monrad-Hansen, Heming + 1.45,4
9. Ragnhild Haga, Heming + 2.04,4
10. Maren Wangensteen, Øystre Slidre + 2.12,2

>> Kisasivut

Lähde: Langrenn – NRK –NTB

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri