KU Motion Krista 550x90px

Minkälaisella sauvalla maratonhiihtoihin?

jerryoskarHem190112 introUseat maratonhiihdot ovat profiililtaan hyvin tasatyöntöpainotteisia. Tämä on saanut monet miettimään sauvan pituutta ja saisiko pitemmällä sauvalla lisää tehoa työntöön. Hevoskuuri kysyi kolmen asiantuntijan mielipidettä.

jerryoskarHem190112Jerry Ahrlin ja Oska Svärd. Kuva: Hemmerbach/NordicFocusUseat maratonhiihdot ovat profiililtaan hyvin tasatyöntöpainotteisia. Tämä on saanut monet miettimään sauvan pituutta ja saisiko pitemmällä sauvalla lisää tehoa työntöön. Erityisesti Pekka Virtakoivu on tullut Suomessa tutuksi pitkällä sauvalla hiihtämisestä.

Hevoskuuri kysyi ensimmäisenä Jämin Kesportin Kimmo Vileniltä, minkäpituisella sauvalla kannattaa hiihtää.

- Hyvä ohjesääntö on, että luisteluhiihdon sauvan pituus tulisi olla 15-20 senttiä vähemmän ja kuin hiihtäjän oma pituus ja vastaavasti perinteisessä noin 27-30 senttiä vähemmän, sanoo Vilen.

vilensauva270112Kimmo Vilen näyttää optimaalisen perinteisen sauvan pituuden. Kuva: Hevoskuuri.fiJämin Kesportin myydyimmät sauvamerkit ovat tällä hetkellä Oneway ja Swix. Hiihtokilometrien perusteella kannattaa miettiä, kuinka paljon sauvaan haluaa investoida. Rahalla saa yleensä keveyttä ja jäykkyyttä. Vilen ottaa esimerkiksi Swixin eri sauvamallit.

- Swixin Triac on huippu-uutuus, jossa keveyden ja jäykkyyden lisäksi on kolmionmuotoinen putki, joka tuo aerodynaamisuutta sauvaan. Lisäksi Sauvassa on kierrettävä sompa. Swix Star on myös täysverinen kilpasauva ja täyttä hiilikuitua. Alemman hintaluokan kuntoilijoille suunnatuissa sauvoissa hiilikuidun määrä vähenee ja vastaavasti paino lisääntyy, kertoo Vilen.

Vilen ei usko, että sauvan pituudella kannattaa suuremmin kikkailla.

- Jotkut selkävaivoista kärsineet kuntoilijat ovat saaneet apua hiukan pitemmällä sauvalla hiihtämisestä ja tällaisessa tapauksessa se on varmasti perusteltua, sanoo Vilen.

Vuori on testannut paljon

Vime vuonna kotimaan massahiihdoista BotniaVasan ja Pogostan voittanut Pasi Vuori kertoo testanneensa paljon erimittaisia sauvoja

- Olen käyttänyt paljon aikaa erimittaisten sauvojen testaamiseen. Ylämäkeen työnnettäessä pitempi sauva on tehokkaampi, mutta tasaisella pitemmällä sauvalla hiihdettäessä ei pääse tarpeeksi sauvan päälle ja lisäksi frekvenssi kärsii, uskoo Vuori.

Vuori  kertoo olevansa 183 senttimetriä pitkä ja hiihtävänsä noin 157 senttimetriä pitkällä sauvalla.

- Kannattaa huomioida, että nämä ovat yksilöllisiä asioita. Itse hiihdän normaalinmittaisella, mutta ohjeiden ylärajoilla olevalla sauvalla. Rullahiihdossa käytän 1,5-2 senttiä pitempää sauvaa. Myös sauvamerkkien erilaiset käsiosat vaikuttavat asiaan, sanoo Vuori

Svärd luottaa normaalimittaiseen sauvaan

Kolminkertainen Vasaloppet-voittaja Oskar Svärd kertoo hiihtävänsä aina saman pituisella sauvalla.

- Olen testannut eripituisia sauvoja, mutta liian pitkällä sauvalla vuorotahdin rytmi kärsii ja tasatyönnössä ei puolestaan saa vatsalihaksia niin hyvin käyttöön, sanoo Svärd.

Svärdin mielestä monet yrittävät turhaan hiihtää liian pitkällä sauvalla.

- Tällöin työntö ei tapahdu tarpeeksi vatsalihaksilla vaan liikaa käsillä.

Svärd kertoo olevansa 185 senttiä pitkä ja hiihtävänsä 155 senttisellä sauvalla.

Lyhyenä yhteenvetona voidaan todeta, että kaikki kolme haastattelemaamme asiantuntijaa ovat sitä mieltä, että sauvan pituudella ei kannata liikaa kikkailla vaan luottaa "oppikirjan" mukaisiin suosituksiin myös tasatyöntöpainotteisissa massahiihdoissa.

-Petri Ikävalko

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri