swix asut banneri

Kläbo ei aio leireillä vuoristossa ennen MM-Seefeldiä - ”Hiihtokilpailuja voi voittaa viettämättä kolme viikkoa korkealla”

Kuva: NordicFocus

Kuva: NordicFocus

Leiri korkeammalla suunnitteilla arvokisoista vapaana vuonna.

Norjan tämän hetken kirkkain mieshiihtotähti Johannes Hösflot Kläbo ei aio harjoitella korkealla ennen ensi kautta ja arvokisoja. Hän kertoi asiasta norjalaiselle VG-lehdelle viime viikolla.

Korkean paikan harjoittelu on ollut nyt tapetilla, sillä ensi talven Seefeldin MM-kilpailut käydään noin 1000 metrin korkeudessa, mikä on jo huomattavasti Lahden ja Pyeongchangin arvokisalatuja korkeammalla. Lukuisat arvokisamenestyjät ovat hakeneet kuntoa korkealta joko harjoituskaudella tai viilanneet huippuvirettä vuoristossa juuri ennen kauden tärkeimpiä startteja.

Klaebo130220184ModicaNFJohannes Hösflot Kläbo voitti Pyeongchangissa kolme olympiakultaa ilman korkean paikan harjoittelua. Kuva: NordicFocus

Vasta 21-vuotias Kläbo on saavuttanut urallaan jo kolme olympiakultaa ja maailmancupin kokonaisvoiton. Kläbon mukaan tämä todistaa sen, että hiihtourheilussa voi menestyä myös ilman korkean paikan harjoittelua.

- Olen tehnyt selväksi, että korkeanpaikan harjoitteluun en viitsi käyttää aikaa. Tätä päätöstä hiihtoliitto on kunnioittanut ja olen siitä kiitollinen, Kläbo totesi VG-lehdelle sponsoritilaisuudessa, jossa lanseerattiin hiihtäjän nimeä kantava rullasuksimallisto.

Ei kiistä korkean paikan hyötyjä

Muut Norjan maajoukkuehiihtäjät leireilevät vuoden eri aikoihin korkealla, mutta Kläbo pysyy muualla. Hän ei lähde kuitenkaan kiistämään korkealla harjoittelun hyötyjä, onhan sitä harjoitettu jo ammoisista ajoista lähtien.

- On hauska nähdä, että hiihtokilpailuja voi voittaa viettämättä kolme viikkoa korkealla. Mutten pidä korkeanpaikan harjoittelua tyhmänä, sillä se on antanut monille paljon hyvä tuloksia, Kläbo jatkoi.

Nuori hiihtotähti haluaa korkean paikan sijaan nukkua omassa sängyssään Trondheimissa. Se on tärkeämpää. Kläbon isoisä ja valmentaja Kåre Hösflot on kertonut, että 1000 metriin sopeutuminen vaatii vain pari-kolme päivää.

Valmentaja totesi myös, että Kläbo kokeilee korkean paikan harjoittelua Seefeldin MM-kilpailujen jälkeisenä arvokisoista vapaana vuonna nähdäkseen, minkälaisia vaikutuksia tällä on suorituskykyyn.

-Juho-Veikko Hytönen

swix asut boxi

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

ulvang banneri