swix asut banneri

Krista Pärmäkoski avaa rullahiihtokautensa Norjassa kutsukilpailuissa

Kuva: NordicFocus

Kuva: NordicFocus

Norjan kilpailuissa tarvitaan kovavauhtista vapaan hiihtoa.

Krista Pärmäkoski matkustaa huomenna keskiviikkona Norjaan. Edessä on intensiivinen viiden startin viikko. Ensin suomalaishiihtäjä käy kaksi rullahiihtokilpailua Norjassa, jonka jälkeen on vielä Venlojen viesti Lahti Hollola Jukolassa.

Keskiviikkona käydään Hamarin kaupungissa Kirkebakken Grand Prix, jonka ohjelmassa on sprinttikilpailu prologeineen ja erähiihtoineen. Samassa tapahtumassa Pärmäkoski rullahiihtää parisprinttiä norjalaisen yhdistetyn urheilijan Mikko Kokslienin kanssa. Torstain Holmenkollen Skishowssa hiihdetään prologi, jonka jälkeen ilta huipentuu 15 kilometrin takaa-ajokilpailuun.

Molemmissa kisoissa nähdään iso joukko olympiamitalisteja, sillä mukaan on ilmoittautunut koko Norjan parhaimmisto sekä muutamia huippunimiä muualta maailmasta.

Pärmäkoski lähtee Norjaan odottavaisin mielin.

- Varmasti on tulossa kovatasoisia kilpailuja, Pärmäkoski kertoo Kestävyysurheilu.fi:lle.

Suomen parhaan naishiihtäjän mukaan jokainen urheilija lähtee kesän rullahiihtoihin eri lähtötilanteista. Osa saattaa tulla paikalle suoraan leiriltä kuormittuneena, osa tuoreempana. Pärmäkoski on itse keventänyt harjoitteluaan hieman viime päivinä, joskin maajoukkueen testit KIHU:lla ovat tuoneet myös tehoja.

- Vaikea sanoa missä oma suorituskyky tällä hetkellä menee, mutta nyt nähdään, mihin suuntaan ollaan menossa, Pärmäkoski miettii.

Pärmäkoski pitää Norjan rullahiihtokisoista, sillä siellä taso on erittäin kova ja reittien ympärillä kannustaa maailman paras hiihtoyleisö. Katsojia riittää hiihtokisoihin, jopa kesäkuumalla.

- Nämä sopivat hyvin alkukesään. Takana on paljon määräharjoittelua, joten nyt tulee kovia hyvä harjoituksia siihen päälle.

Loppukiri ratkaisee

Kisat käydään vapaalla hiihtotavalla, mikä on ollut Pärmäkosken kehityskohde ensi talvelle. Yhteis- ja takaa-ajolähdöllä käytävät kisat päättyvät usein loppukireihin, jota suomalaishiihtäjä haluaa kehittää. Haaste on mieluinen: startit ratkaistaan ominaisuuksilla, jotka perinteisesti ovat olleet Pärmäkosken heikkous.

- Toivottavasti pääsen sprintissä prologista jatkoon, jotta pääsisin edes yhden erän hiihtämään vielä päälle, Pärmäkoski sanoo viitaten kisan kovaan tasoon.

- Rullilla olen hieman arempi, mutta tilanne on kaikille sama. Hamarissa en ole koskaan hiihtänyt, mutta varmasti on tiedossa vauhdikas rata. Holmenkollenilla takaa-ajossa pari-kolme naista on usein ollut irti muilta ja loput ovat tulleet letkassa. Siinä on sitten kirissä yritetty ottaa hyvät sijat, Pärmäkoski ennakoi tulevaa.

Pärmäkoski palaa Holmenkollenilta nopeasti kotiinsa Lahteen, jonka naapurikunnassa Hollolassa odottaa Venlojen viesti lauantaina. Kuluvan viikon aikana ei ratkaista olympiamitaleita, joten kisoihin voi lähteä rennoin mielin.

- Tärkeintä on, että saa tehtyä hyviä harjoituksia ja että on hauskaa, Pärmäkoski päättää.

-Juho-Veikko Hytönen

Juttua korjattu: Kirkebakken Grand Prix käydään keskiviikkona, ei tiistaina, kuten alun perin kirjoitettiin.

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

ulvang banneri