KU Motion Krista 550x90px

Rybinskiin todennäköisesti vain naishiihtäjiä Suomesta

Keuruun pakkasista Venäjän pakkasiin.

Keuruun pakkasista Venäjän pakkasiin

Justyna Kowalczyk ja Marit Björgen kinaavat keskenään maastohiihdon maailmancupin kokonaisvoitosta, mutta suomalaisnaisillakin riittää tavoiteltavaa loppukauden kisoissa. Krista Lähteenmäki on kuudentena, Aino-Kaisa Saarinen kahdeksantena, ja kymmenen parhaan sakkiin on saumoja myös Riitta-Liisa Roposella (15:s) ja Riikka Sarasoja-Liljalla (16:s).

– Ensimmäistä kertaa on talven tässä vaiheessa vielä hyvä, jaksava olo, Sarasoja-Lilja kertoi nelossijan tuoneen parisprintin jälkeen Keuruulla.

Hän piti Tour de Ski -kiertueen jälkeen hyvän harjoitusjakson, jonka aikana hiihti muun muassa pitkiä ja rauhallisia lenkkejä.

– Uskon, että kun tästä taas uudestaan herkistyy, pystyy samaan vauhtiin kuin Tourilla, hän arvioi.

Ei sittenkään hukkareissu

Suomalaiset ovat tällä kaudella jääneet nuolemaan näppejään palkintosijojen jaossa. Yksikään suomalainen ei ole hiihtänyt kolmen parhaan joukkoon kauden kisoissa.

Cupia on jäljellä kuusi kisaviikonloppua ja kolme arkipäivän sprinttiä päälle. Kausi jatkuu Moskovassa torstaina ja Rybinskissä viikonloppuna.

Sääennusteet Venäjällä ovat kohentuneet, ja pakkaslukemat pysynevät 15 asteen tietämissä. Moskovaan lähtevät kuusi suomalaissprintteriä ja Rybinskiin ilmoitetut viisi suomalaishiihtäjää selvinnevät ilman hukkareissua.

– Hyvä, että lauhtuu. Ainakaan minun lihakseni eivät pidä kylmästä, Sarasoja-Lilja sanoi.

Pienet joukkueet matkaan

Päävalmentaja Magnar Dalen piti Venäjälle lähtevät cup-joukkueet pieninä kahdesta syystä. Rahat ovat tiukalla, ja toisaalta Venäjällä kisaamisessa on riskinsä muun muassa erilaisen bakteerikannan takia. Ei olisi ensimmäinen kerta, kun sieltä on palattu vatsatauti tuliaisina.

– Sovimme jo syksyllä, että ne, jotka taistelevat maailmancupissa paikasta kuuden joukkoon, lähtevät Venäjälle, cupissa 65. sijalla oleva Ville Nousiainen valotti eikä ollut ollenkaan pahoillaan kotona pysymisestä.

Rybinskiin ainoana mieshiihtäjänä valittu Matti Heikkinen tosin harkitsee vielä, lähteekö Venäjälle ollenkaan. Jyväskyläläinen kokee, ettei kilpaileminen edistä nyt hänen huippukunnon etsintäänsä.

– Lopullista päätöstä ei ole tehty, mutta on todennäköistä, ettei Matti lähde Venäjälle, valmentaja Toni Roponen sanoi sunnuntaina.

Harjoitusviikko ennen Lahtea

Venäjää kovemmat odotukset suomalaisilla on 11.–12. helmikuuta hiihdettävistä Nove Meston kisoista, joissa hiihdetään perinteisen hiihtotavan yhteislähdöt ja viestit. Viikkoa Tshekin jälkeen hiihtocup rantautuu ensi kertaa Puolaan Kowalczykin kunniaksi.

– Puolan jälkeen cupissa on väliviikko, jonka aikana ehtii harjoittelemaan, Keuruulta kaksi mestaruutta hiihtänyt Krista Lähteenmäki selvitti.

Yleensä harjoitusajan ottaminen cupin lomassa vaatii kisojen jättämistä väliin. Heikkinen uhraa Puolan kilpailut, jotta saa kahden viikon harjoitusjakson korkeassa ilmanalassa.

Heikkinen palaa Italian vuoristomaisemista sopivasti ennen Salpausselän kisoja. Lahti on Heikkiseltä vielä valloittamatta, mutta leirityksellä on tärkeämpikin tavoite. Heikkinen, hänen valmentajansa Toni Roponen ja tämän toinen valmennettava Riitta-Liisa Roponen testaavat leiritystä ensi vuoden Val di Fiemmen MM-kilpailuja ja vuoden 2014 Sotshin olympialaisia varten.

STT–KAIJA YLINIEMI

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri